Pages

22 August 2012

Happy hour

Ministar energetike misli da je jeftina tarifa kao neki happy hour. Ili da ona postoji da bi siromašnima, a bogami i onima koji se greju na struju (što je sa energetskog stanovišta neefikasno grejanje)troškovi korišćenja elekrične energije bili niži, a i da se ne smaraju da budu budni do kasno ili ustaju rano ujutro. Ova mera je još jedan u nizu populizama, ne zato što ja mislim da je struja u Srbiji neverovatno jeftina (nije nešto preterano kada trošite veću količinu ili kada imate veću snagu), već zbog toga što viša i niža tarifa nisu socijalne kategorije. Ako sam siguran da je EPS loše vođena firma, takoreći krava muzara na izvolite, sa elementima besplatnog doručka za male i one veće magupe, jedna od retkih odluka koje su čisto tržišne je odnos više i niže tarife. Struja se ne može skladištiti, TENT ne može da se ugasi tokom noći, tako da je za EPS prvorazredno pitanje kome da proda struju tokom perioda manje potrošnje. I on, stoga, stimuliše potrošače da troše struju noću, čak sa četiri puta nižim cenama. Tokom dana nema potrebe za tim jer nema padova potrošnje. Šta više, u vreme kada je naš elektroenergetski sistem blizu kolapasa (kao što bejaše februara prošle godine), uvođenje jeftine dnevne struje je siguran put da se kolaps desi.
Dakle, umesto nazovi socijale gde će najveće subvencije dobiti oni koji najviše troše, a to nisu socijalni slučajevi, nek izvoli njen širokogrudi kolega da uradi socijalne karte i da onda onima koji su u problemu da keš da plate tu razliku u odnosu jeftine i visoke tarife koju namerava da im pokloni kroz ta dva sata. To bi bila smešno mala svota, a posledice ovakvog širokog čašćavanja mogu da budu velike. Imali smo prilike videti i još uvek gledamo šta su posledice demagoške cene struje koje se ogledaju u neizgranji novih pogona, a u vreme 1990-ih raubovanje EPS kroz značajno umanjenje tekućeg održavanja gotovo je uništilo naš elektroenergetski sistem. Samo što nam ovaj put to neće platiti/jeftino finansirati međunarodna zajednica ako to ponovo učinimo sami sebi.
I za kraj, mnogo bi bolje bilo da se elektrodistribucijama odreše ruke u naplati, a za velike patetičare da se uvede humano isključenje (sa minimalnom snagom i tačno određenim iznosom električne energije). Mislim da bi EPS onda vrlo rado prodao gratis 300 dinara struje socijalnim slučajevima (koliko je maksimalna ušteda od ove mere domaćinstva koje je siromašno i troši u skladu sa svojim mogućnostima, jer pretpostavljam da odnos preko dana neće biti 1:4). Ja im ipak predlažem da ovu razliku plate tako što bi podigli cenu eksploatacija nafte u Srbije na nivo koji je uobičajen u uređenim državama ili barem na pola tog nivoa.

8 comments:

Marko Paunović said...

Koliko ja znam, prava sirotinja se uopste ne greje na struju, niti struju mnogo koristi.

Njima bi korisnije bilo da im drzava pokloni nekoliko kubika drva za ogrev.

Aleksandar Stevanović said...

Marko to je bez veze, svim gradjanima Srbije drzava mora da omoguci kupovinu dva kubika drva po povlascenoj ceni od 21 EUR po kubiku, osim za porodice koje imaju vise od cetiri clana, od kojih bar jedan ne radi ili im zajednicka pimanja nisu visa od 32.134 dinara, koje ce imati mogucnost da kupe 3,5 kubika po toj ceni. Izbegla i raseljena lica ovo mogu da kupe za 19 EUR u istim količinama. Za kupovinu je potrebna potvrda o nepriključenosti na centralno grejanje ili neposedovanju kamina/peći bunjare/smederevca.

Marko Paunović said...

U pravu si, tvoj predlog je administrativno mnogo manje zahtevan. :)

Anonymous said...

Meni se generalno dopada ovaj tekst. Međutim, potaknut je jednom poluinformacijom, i moguće je da je ista pogrešno protumačena ;)

Suština reforme elektro sektora je fluktuacija cene 24/7, u zavisnosti od ponude, ili grubo proizvodnje, i tražnje, ili opet grubo potrošnje - što ne mora značiti noć niska cena, dan visoka :)

Anonymous said...

Sam post je manje-više ok, ima nekih paušalnih tehničkih predrasuda, ali to da je voditi nekakvu socijalnu politiku preko cene struje duboko pogrešno (us to radi s naftom, zdravo Tasiću :) ), i da to stvara neverovatne probleme svima osim lopovima, sasvim je na mestu. U krajnjoj liniji, može se dinamičnom, tržišno formiranom cenom voditi mnogo bolja i korisnija socijalna politika, tj ona bi bila nusprodukt, fina korekcija, koja bi vrlo brzo i efikasno "podigla svest" (da upotrebim gnusni ljudskopravaško boljševičko retardirani izraz) o energetici u celini.

Toliko. Ko razume, razume, ko ne razume, nek' traži ban :)

Anonymous said...

Dodatak.

Meni dosta dugo izazivanja odvratnost način postupanja postoktobarskih vlasti prema sektoru energetike, saobraćaja i još ponekom, jer se da videti etatizam tu, "državno ulaganje zarad podizanja cene" itd. Mislim da je greška posmatrati odvojeno devedesete i dvehiljadite, jer se neki problemi pojaviše ponovo s razlogom.

Anonymous said...

http://pescanik.net/2012/08/ministarka-drma-trziste-struje/

Anonymous said...

Bestidni Miša Brkić :) interventni uvoz mu bolji.