Pages

21 July 2012

Srpsko junaštvo i hrvatska kultura

Istinit događaj iz aviona na liniji Frankfurt-Vankuver. Lica: stjuard, poreklom Italijan, Hrvat i njegova žena Hrvatica, oboje kvalitetni Hrvati, glasači Tuđmana iz dijaspore, nema sumnje. Evo dijaloga kome sam osobno nazočio.

Stjuard: Vi ste iz bivše Jugoslavije? Ja imam puno prijatelja u bivšoj Jugoslaviji.
Hrvat: Ja nisam iz bivše Jugoslavije, ja sam Hrvat.
Stjuard: Pa dobro, i to je bivša Jugoslavija, Srbi, Bosanci i to, svi ste vi bivša Jugoslavija, znam ja da nema Jugoslavije sada.
Hrvat: Ja sam Hrvat, nemojte da me mešate sa njima...

...Dva tri minuta razgovora o nevažnim stvarima poput cena duty free artikala, zašto postoji zabrana pušenja u avionima itd...

Stjuard: Mi Italijani smo doneli civilizaciju Evropi, svi smo mi danas potomci Rimske Imperije, čak i vi na Balkanu ste živeli pod Rimskom imperijom.
Hrvatica: Srbi nisu, oni su živeli pod Turcima.
Moja žena, samo-mrzuća Hrvatica, na ovo je reagovala na isti način kako drugosrbijanci reaguju na skandiranje "Nož, žica, Srebrenica" po srspkim stadionima: sa osećanjem potpunog iskupljenja i potvrđivanja svega u šta veruju u životu - tj da su "moji ljudi" najgora stoka na kugli zemaljskoj i da tako nečeg nema nigde u vasioni, a i šire.

Moja teorija je jednostavnija, krležijanska: Hrvati su isti kao Srbi, s tom malom razlikom što oni imaju tisućljetnu kulturu i stoje na braniku kršćanstva i civilizacije, a mi samo slavne pretke koji se herojski opiru nadmoćnim zavojevačima u svojoj kući nasred druma.

10 comments:

Miloš Bošković said...

http://vukajlija.com/ustase-i-cetnici/117682

"Iskonski se mrze jer ne mogu da podnesu to što su previše isti."

Anonymous said...

Žena ti Rvatica? Pa šta će ti to u životu? :)

Anonymous said...

U celom svetu se najnormalnije smatra da su govornici zajedničkog jezika bar nekog zajedničkog porekla,a ovde na Balkanu se svi štokavci na sve strane rasuli prema veri,što i nije čudno jer je u turskom carstvu vekovima to bila najača linija diferencijacije klasa... svi ovde sebe smatraju posebnim narodom, elitizam koji nismo mogli da steknemo rođenjem pokušali smo da nacionalno postignemo,zato smo se i tako lako navikli na sve statusnije a sve manje ugovorno društvo,jer društvo statusa propagira zasluge a ne rad kao društvo ugovora pa svaka socijalna grupa ovde(u svim relevantnim balkanskim društvima) smatra se masovno oštećena.

400 bad request said...

Srbi su mozda isti kao i Hrvati, ali je to onda po svom odnosu prema nekom drugom narodu, ne po odnosu prema Hrvatima. Hrvati su prema Srbima rasisti, a Srbi prema Hrvatima nisu.
Inace, moja majka je pro-srpski orijentisana Hrvatica. To je izuzetno retko medju Hrvatima. Ja volim moju mamu, ali Hrvate ne volim i preporucio bih Srbima da ne vezuju svoju sudbinu za Hrvate.

Speaker said...

Jedna od onih retkih prilika kada bih mogao da potpišem sve što je Mmiillaann napisao :)
@400 bad request
Generalizacija je jedna korisna mentalna tehnika, kada znate gde su njena ograničenja, ali narodi su zaista previše nedefinisane i arbitrarne kategorije da biste mogli da je na njih primenjujete :)))

Nemanja said...

Meni je zanimljivo zasto se stjuard poziva na slavne pretke. Cini mi se da u Srbiji ima dosta ovakvih "stjuarda".

tiki said...

uz banlni dodtak da su Srbi u duhovnom ,ekleziološkom pa i kulturnom pogledu baštinici rimskog carstva , jer srbi nemaju ništa svoje a što nije izronilo iz Vizantiske kulture, dok ova ercegovačka guska o tome nema pojma

Aleksandar Sekulić said...

U antropologiji se ovo zove antemuralni mit, mit predziđa. Srbi misle da štite Evropu od Turaka, Hrvati štite od Turaka i Srba - istočnjaka, a Slovenci je štite od balkanskog brloga.

Vladimir said...

Speaker,

da li znate da je Pjer Menar, simbolista iz Nanta, po drugi put napiso Don Kihota, 400 godina nakon Servantesa. Zapravo, prepisao je od slova do slova, od zareza do zareza. Ali avaj, to je bilo nešto sasvim drugo.

Anonymous said...

@400 bad request
Срби и Хрвати нису исто, и то се лепо види из остатка коментара.