Pages

23 May 2012

Štednja ili rast?

Ova debata se u svetu nastavlja, ali ovo je samo meta post o samoj debati. 

Prvo, pristalice "rasta" o zemljama evrozone u ovoj debati govore kao o nekim pritajenim tigrovima. Kao da evrozona normalno raste po stopama od 5%, ali ove mere štednje, koliko ih je uopšte bilo, to sada sprečavaju.

Istina je, međutim, da je EU u mnogo fundamentalnijoj krizi od makroekonomske ili krize duga. I u prethodnih dvadesetak godina najveće ekonomije evrozone su rasle po stopama od 1 do 2%, u poređenju sa američkih preko 3%, BRIC da i ne pominjem. A mala razlika u prosečnoj stopi rasta na duži rok znači mnogo. I kad bi sada svi evropski problemi odjednom nestali, najrealnije bi bilo očekivati da se evrozona vrati na svojih 1-2%, što teško da može rešiti problem nagomilanih dugova i sistemskih deficita.

Drugo, obratite pažnju na termine kojima se rutinski operiše. Dilema je, navodno, između "štednje" (austerity) i "rasta".  Ali ovi termini nisu na istim ravnima -- "štednja" je vrsta politike, jedan mogući izbor koji vlade mogu napraviti; "rast" nije politika već samo željeni ishod, jedna moguća posledica.

Dilema ne može biti između "štednje" i "rasta". Može samo biti između "štednje" i "potrošnje". Ili ako se preselimo na teren ishoda ili želja, između možda "rešavanja krize duga" i "rasta" ili "spasavanja evrozone" i "rasta". Ali bitno je porediti izbore sa izborima a želje sa željama. 

9 comments:

Anonymous said...

Ponekad i Slaviša napiše nešto dobro :)

Kratko, jasno, beskompromisno.

Ali Holanđanin je poslušao i pre teksta :) pa je upotrebljavao izraz POTROŠNJA, I TO JAVNA. Sada je leteći Olanđanin, u helikopteru, čeka da mu se pridruži član iz Alemanije :)

Dakle, "štednja ili rast" se može koristiti, jer se izostavila odrednica:
Čega rast?

Pa DUGA, Slaviša, DUGA.

Jednobojna, ne pederska :)))

grh said...
This comment has been removed by the author.
grh said...

a odakle ti ovi podaci za rast? evo ovde UN data, stavila sam euro zemlje i US za 1990-2010 i US je u sredini sa rastom od 1.8%


ovde

Slaviša Tasić said...

to su poznati podaci za rast ovih zemalja, možeš lako da nađeš. ovo što linkuješ je rast per capita, a pošto u evrozoni nema rasta stanovništa to je otprilike isto kao i rast GDP, znači oko 1-2%. a za pitanja duga ključan je rast GDP u celosti. u SAD je rast GDP standardno oko 3% u dužim periodima.

grh said...

gde da ih trazim? (meni nije lako da ih nadjem)

Slaviša Tasić said...

http://www.tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth

http://www.tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth

tamo možeš da podešavaš godine i drugo.

grh said...

e, u medjuvremenu ja ne bila lenja, pa izracunala sama iz sirovih podataka: euro area 2.08. UK 2.79, US 3.2

znaci kada uporedimo per capita i ukupan rast, mozemo da zakljucimo da je razlika u otvorenosti prema imigraciji (u manjoj meri prirodnog prirastaja). zasto niko ne vidi onda resenje?!

Ivan Jankovic said...

Slavisa,

termin "politika rasta" je eufemizam za stampanje para i vecu drzavnu potrosnju da se "stimulise" privreda.

Anonymous said...

"EU je u mnogo fundamentalnijoj krizi"

Meni se dopada ovaj Slavišin post, za razliku od uobičajenih od kojih mi se prevrće želudac :)

Pogledajmo citiranu rečenicu. Kakva je to kriza, koji su izgledi za EU, za Srbiju?

Bili su izbori u Srbiji. Kako je eksploatisana tema?

Skrajnjuta je, što je vrlo odgovorno.

Jedina stranka, za koju cenim da nije zastupnik interesa Srbije niti njenih građana, a koja je insistirala na ovoj temi je ldp.

Došlo je vreme da se pojmovi evropsko i eunijatsko razdvoje, i da se demaskiraju prevaranti koji zloupotrebljavaju reč Evropa. Nužno je. Neophodno. Ili jesi ili nisi :)