Pages

28 May 2012

Ljajić popio otkaz

Danas je Adem Ljajić dobio otkaz u reprezentaciji. Prekršio je kodeks koji je sam svojevoljno potpisao, a čija jedna od odrednica kaže da fudbaleri Srbije moraju da pevaju himnu pre utakmice. E ovo je sada divna prilika da se povede diskusija o svemu i svačemu jer Ljajić reče da je ne peva iz ličnih razloga, ali meni se čini da se sve svodi na: a) Svojevoljno si nešto potpisao, ako prekršiš ugovor, pa-pa iz reprezentacije. Ako se nekome ne sviđa himna i to je legitimno, nije obavezno da je građani Srbije pevaju, ali nije obavezno ni igrati za reprezentaciju. Kada ode sadašnji trener, možda će biti novog kodeksa. b) Mimo reprezentacije puna sloboda ili puna sloboda u svim reprezentacijama gde nema tog kodeksa. Inače, ne shvatam one koji dovode taj element državnih znamenja u negativnu konotaciju samo što je himna očigledno namenjena isključivo Srbima i to onima koji su vernici. U vreme kada su himne država starijih od 20 godina nastajale, one su bile isključivo nacionalne i kao takve su nastale kao plod težnje nacija, a ne građana, barem u Evropi. U skladu sa tim su im bili i tekstovi. Ako neko analizira tekstove himni nekih drugih zemalja koje su uređene tržišne demokratije shvatiće zašto ne treba menjati "Bože pravde".

60 comments:

Anonymous said...

Eto, i ljudi, neki ljudi se bune zbog ovoga... Trener, ako kaže igračima da na početku utakmice stoje na rukama, onda igrači imaju da stoje na rukama.

Nego. Zašto sportska društva nisu privatizovana, a savezi udruženja tih klubova? Zašto ne zabraniti finansiranje javnim sredstvima klubova? Saveza? Reprezentacija?

Iz te osnove, klubova u javnom vlasništvu, sve počinje, a završava se političarem na čelu saveza. Komunizam.

Slaviša Tasić said...

Da se radi o nekom privatnom klubu moglo bi tako da se kaže da je igrač svojevoljno potpisao ugovor ili kodeks i da to treba da poštuje. Ali pošto se ovde radi o javnom sektoru mi treba da pitamo i šta je u tom kodeksu. Nije pravo pitanje da li Ljajić treba da poštuje kodeks, nego šta kodeks državne reprezentacije sadrži. A u građanskoj državi kodeks ne bi smeo da sadrži pevanje himne koja zove boga da brani srpski rod.

Pavle Mihajlović said...

Kada neko analizira istorijsko nasleđe koje nose zemlje u kojima je Bože pravde bila hima shvatiće zašto to nije dobra himna i zašto ima mnogo lepših i boljih pesama koje bi više odgovarale i duhu 21 veka i post-ratnoj Srbiji i Srbiji danas kao "pokušaju" građanskog društva. Kao na primer Vostani Serbie

Anonymous said...

Prvo.
SRBIJA NIJE GRAĐANSKA DRŽAVA.
Drugo.
ZAHTEV JE PEVANJE HIMNE, A NE ŽIKINOG KOLA.
Treće.
HIMNA SE INTONIRA PRED SVAKU UTAKMICU, PO PRAVILIMA FIFE UEFE...

Anonymous said...

A što se himne tiče, najveći problem mi je kralja/zemlju.

Aleksandar Stevanović said...

Srbija-srpske, srpski; Španija, španski, španske; Hrvatska-hrvatske, hrvatski; Nemačka - nemačke, nemački. Čak ni HRT više ne koristi izmišljeni termin srbijanski. Ni pominjanje Boga (apstraktnog) nije baš problem u zemlji sa preko 95% vernika.

Vostani Serbie ima arhaičan jezik koji malo ko razume, inače ima sve osobine himne.

Anonymous said...

Nije potrebna nikakva ozbiljna analiza za "Boze pravde" jer je sama sintagma retardirana. Moguce je naime verovati u boga na osnovu nikakvih dokaza, ali verovati da je taj bog pravedan je nerazumno, zbog obilja suprotnih dokaza.

Realno, pevanje te himne vredja inteligenciju, sto za fudbalere ipak ne treba da bude veliki problem. :)

Dorćolac said...

Kako li se tek osećaju igrači Danske švedskog, nemačkog ili nekog tamnoputog porekla dok pevaju ove umilne, politički korektne verse: :)


King Christian stood by the tall mast in smoke and mist;

his sword was hammering so hard,

that the Swedes' helmets and brains cracked.

Then sank every enemy stern and mast in smoke and mist.

"Flee," they screamed, "flee as flee can!

Who can stand up to Denmark's Christian in battle?"

Dorćolac said...

Budimo realni, najlepša od svih srpskih himni je "Oj, Srbijo, mila mati", ali ona kao nosi kvinsliški prizvuk. Po meni je taj argument besmislen iz nekoliko razloga:

- Ako i Nemci i Hrvati imaju dan danas himne koje su imale za vreme WW2, zašto ne može Srbija?

- Za vreme rata Srbija i nije bila prava država, niti je Nedić bio pravi predsednik vlade, jer po međunarodnom pravu aneksirane teritorije mogu u najboljem slučaju imati status "okupatorske uprave", sa komesarom na čelu (kao Petenova Francuska). Ali Nedić je izboksovao taj simbolički status kako bi u nemačkim očima parirao NDHziji, koja je bila država u svakom smislu te reči (bez obzira na kakvim zločinima je nastala, ali imala je svoje zakone i svoju upravu).

- Ergo, "Oj Srbijo..." je ništa više do lepe rodoljubive pesmice, oslobođene svakog etničkog i religioznog šovinizma i patetike, sa kojom se savki građanin Srbije može lako identifikovati (što i jeste glavni, kohezioni element nacionalne himne).

http://www.youtube.com/watch?v=Ih8bEbkYdvY

Anonymous said...

Referendum.
Postojaće mogućnost za inicijativu, i to je valjda dovoljno?

Aleksandar Stevanović said...

@Jovan
Ako tumacis sintagmu Boze pravde kao molitvenik, ili je pobijas pojednostavljenim logickim argumentima, onda je to prilicno usko posmatranje. Pitanje Boga je malo dublje i ne svodi se samo na to sto dominatni provaderi nude u svojim marketing miksevima za siroke verske mase. Da budem jos precizniji, ako i Isus dodje drugi put na zemlju ja sam gotovo siguran da postoji jedno mesto gde sigurno nece sesti, a jos sigurnije nece navratiti na Vracar ili gdegod nam bio centar lokalnog provajdera.
@ Dorcolac
Oj Srbijo mila mati ima prostu melodiju koracnice, ako neko to hoce Mars na Drinu je za klasu bolji. Osim ako nije problem sa pobijenim K&K vojnicima, ko zna.

Anonymous said...

Aleksandre, ne tumacim ja po svom nahodjenju, nego po znacenju koje je zadato kontekstom. Termin "Bog" u sintagmi "Boze pravde" oznacava hriscansko shvatenje ideje Boga.

Filozofska rasprava o tome sta ce biti ako se Isus ponovo pojavi. :)

Dorćolac said...

@Aleksandar

Jeste, ali Marš na Drinu je 1) neupotrebljiv van pešadijskog voda 2) nema opštu, geografsko-povesnu impresionističku liriku, već je vezan za jedan konkretni(ma koliko da je značajan)istorijski događaj, koji 3) ma koliko da je na bojnom polju bio slavan, istovremeno je posledica katastrofalne politike nadobudne srpske huškačke elite, a i uvertira za najveći nacionalni i demografski poraz od koga se nikad nećemo oporaviti.

Inače, slažem se sa Pavlom. Najotmenija je "Vostani Serbie", jer u sebi pomiruje prosvetiteljsku sa religioznom tradicijom. To što joj je tekst na "tranzitnom" i nikad zaživelom slavenosrpskom jeziku (koji je ćopavi narodnjački ideolog iz Tršića odbacio, umesto da ga je usavršio), to nije razlog, niti izgovor za lenjost našeg uma koji bez po muke može da se potrudi i usvoji tu ne tako arhaičnu leksiku i metriku. Uzgred budi rečeno, i "Bože pravde" je nerazumljiva dobranom broju ljudi, a takođe poseduje neke arhaizme kojima se značenje u međuvremenu promenilo ("hrani" = "čuvaj" i sl.). Da ne pominjem činjenicu da "srpske zemlje" nisu isto što i "Srbija", niti je "srpski rod" isto što i građani Srbije. Ne zna se koja je gora verzija, ona sa kraljem, ili ova prekrpljena.

Anonymous said...

Ne znam čemu ova rasprava, ali je svakako osvetlila o čemu se radi...
Dakle, referendum, skupština i to je to.

Dorćolac said...

@Jovan

Mala digresija. Tvrdnja da je hrišćanski Bog pravedan po merilima ljudskog ograničenog uma je netačna. Čak se i sam Isus sprda sa takvim poimanjem: "Što me zoveš blagim (blag = dobar, pravičan)? Niko nije blag osim jednoga Boga." - Mt. 19:17; ili "„Prijatelju, nisam ti učinio ništa loše; daću poslednjima isto kao i onima koji su radili za mene od prvog sata.(Mt. 20, 10-16)". Još od Tertulijana pa nadalje hrišćanska filozofija ističe da su istina Otkrivenja i istina spekulativnog uma dve različite ravni, koje se ponekad, ali ne i principijelno nužno, podudaraju. "Nego koliko su nebesa više od zemlje, toliko su putevi Moji viši od vaših puteva, i misli Moje od vaših misli." (prorok Isaija).
Takođe, pripisivanje Božijem biću naših etičkih univerzalija je kritikovano i sa drugog aspekta, tj. Njegove ljubavi koja prevazilazi empirijski proverljivu ili opovrgljivu dobrotu: "''Ne zovi Boga pravedim,zato sto se pravda
Njegova ne prepoznaje u delima tvojim. On je blag i prema zlima i prema
bezboznim. I kako nazivas Boga pravednim, kada se sretnes sa poglavljem koje
govori o plati najamnicima?. Gde je pravda Bozija? Mi smo gresni, a Hristos
je umro za nas?" (Sveti Isak) Neki crkveni autori su pisali da je čak i naš koncept ljubavi neprimenjiv na Boga.

Eto, mala lekcija iz izvorne teologije, koju su istorijske crkve često zaboravljale. :) Što čini aktuelnu srpsku himnu jeretičkom u strogom smislu reči. :))

Lighthouse said...

Ako je Fudbalski savez Srbije makar delimično deo javnog sektora, a ne obična nevladina organizacija, onda doista treba ispitati i kakvi su mu interni propisi (i to ne samo da li su u skladu s Ustavom i zakonima, već i da li su svrsishodni), a ne samo insistirati na njihovoj doslednoj primeni. Znam da igrači mnogih reprezentacija pre utakmica pevaju himnu ali ne znam čine li to pod moranje (je li to potpisana obaveza) ili spontano/dobrovoljno. Ne vidim dobru svrhu u teranju svakog reprezentativca da učestvuje u kolektivnom pevanju himne, bitnije je da dobro odigra utakmicu, a državnu himnu je dovoljno da pozdravi stojeći mirno. Dalje, pitam se, čak, povređuje li se time neko pravo građanina Ljajića, ako je kriterijum igre za reprezentaciju nevezan za stručnost (veštinu igranja fudbala). Dalje, pitam se, kako je, po tako strogim i ne-sportskim kriterijumima kakve sada uteruje, FSS izabrao Sinišu Mihajlovića za selektora, kad je ovaj imao celu istoriju nesportskih ispada tokom svoje karijere. Napokon, doprinosi li takva mera rezultatima reprezentacije ili ne? Jesu li rezultati reprezentacije najvažniji i otkriva li ova rasprava da mnogima u stvari nisu, tj. da fudbal ima neku drugu svrhu, koja je prošvercovana kroz sport? Ili čak i sam sport kao takav ne treba amnestirati? Napokon, doprinosi li ovakva praksa boljoj integraciji nacionalnih manjina u Srbiji, ili naprotiv rasterivanju njihovih pripadnika iz reprezentacije, dakle i iz društvenog mejnstrima?Što se posle neko čudi kad u N.Pazaru navijaju za Tursku, a protiv Srbije? Šta god da se nekome silom natura, bude najčešće omrznuto, ili ako je već bilo, onda još više omrznuto. Ili je to nekome baš cilj? Huh, mnogo pitanja.

Anonymous said...

Fss je, kao i svaki drugi sportski savez, itekako deo javnog sektora, bilo da je to "javno" ili "manje javno", i to je, po meni, najveći problem.

Što se zahteva trenera/selektora tiče, mogao je biti i da se ošišaju :) pa kome se to ne sviđa, da leti.

Aleksandar Stevanović said...

Rekoh je, ovo su super stvari za raspravu. Ja bih se držao onoga da je Mihajlović menadžer i da on određuje kakav mu tim treba i kako će tim da motiviše. Njegov autoritet, njegova će biti i odgovornost. Ko se ne uklapa u to, doviđenja do novog menadžera.
Inače tanka nam je knjiga selektorska, osim Đukića i Mihajlovića niko ne trenira neki iole ozbiljan klub, a za te pare ionako ne možemo nekoga boljeg da angažujemo. By the way u današnje vreme nacije se i najozbiljnije definišu po tome za koju fudbalsku selekciju navijaju. Tako da nikoga ne treba da čudi, što ljudi neće da navijaju za zemlju čiji su državljani.Sve je to o.k.

Aleksandar Stevanović said...

Inace fudbalski savezi moraju biti liseni upliva drzave, barem tako kaze FIFA. Ako se drzava mesa sledi diskvalifikacija.

Anonymous said...

Kako su lišeni ako ih države direktno finansiraju? A posredno preko klubova, te učešćem partijaša u uo? A sve od vlasništva?

Je l' fifa imala problem sa sovjetskim savezom?
:)

i ta fifa je gadna ekipa.

Speaker said...

Fudbalski savez je prva stvar koju u normalnoj državi treba ukinuti, te hibridne forme, poludržavne asocijacije, po svojoj prirodi su leglo najcrnje korupcije. Odvojiti amaterski sport od profesionalnog, i oba potpuno privatizovati, tako da ovaj prvi fiansiraju sami amateri, eventualno privatne škole ili lokalne samouprave od dobrobvoljnih priloga, a ovaj drugi bude biznis kao i svaki drugi. A što se tiče srpske himne, mi smo, kao tinejdžeri, najrađe koristili jednu simpatičnu inačicu koja se zvala "Bože, droge" :)))

Немања Ненадић said...

Има једна сцена у оном филму "Монтевидео" када сви играчи певају "Боже правде", а само Милутинац (комуниста и један од бољих играча) ћути, претпоставимо, што због Бога, што због краља у стиховима а остали певају и не замерају му. Знам да филм није аутентичан, али је могло да се деси баш тако некако а може да буде поучно и за ову Синишину акцију.

fg said...

Ne znam zasto Ljajic nije bio dosledan i nije iscepao grb sa dresa na kome se nalazi krst sa 4S.

Ovaj slucaj izmedju ostalog pokazuje da Sandzak i ostatak Srbije nemaju zajednicku perspektivu. Voleo bih da postoji neko na politickoj sceni Srbije ko bi o ovome mogao otvoreno da govori.
Iako mi je jasno da je Adem Ljajic talac politickih okolnosti i raznih uticaja, zameram mu sto je umesto da bude sportista izabrao da bude politikant, jer je znao Mihajloviceve uslove a ipak je prihvatio poziv.

Milos Vulevic said...

Slozio bih se sa Nemanjom, mislim da u sustini nije bilo potrebe za tim sporazumom, jer velika vecina igraca ionako peva himnu. No dobro, malo patriotizma na hrvatski nacin ne moze da skodi (nadam se), pa makar to bilo iz utilitarnih razloga.

Slavisa,

ne bih se slozio.

Nije u pitanju ni klasicni javni sektor, jer igranje za reprezentaciju nije klasicni radni odnos (ni u filozofskom smislu ali ni u pravnom). Koncept je drugaciji jer se nastupanje za reprezentaciju pre svega percipira kao jedna pocast, iako igraci, razume se, imaju i svoj racun u tome. Zna se kakva su pravila, selektor odlucuje, ko nece da igra-ne mora, nema odstete zbog jednostranog otkaza ugovora i slicno.

Sto se tice himne, Boze pravde, za razliku, recimo, od himne rahmetli SFRJ ima legitimitet. Gradjani Srbije su godinama zvizdali himni koju ne zele, dok nije zamenjena ovom. Ovu jednostavno prihvataju i ona stoga ima legitimitet. U pitanju je, po mom misljenju, cisto demokratsko nacelo. Kad se pojavi neka koju vise vole, pocece da zvizde i ovoj. Takodje, sta uopste znaci gradjanska drzava? Ja mislim da Srbija jeste i moze da bude gradjanska drzava sa ovakvom himnom, bas kao sto to moze i Engleska. A posto je ovo drustvo sa veoma jakim monarhistickim tradicijama mislim da je zapravo samo izraz klasicne srpske megalomanije to sto neko zeli da Srbija bude jos gradjanskija od Engleske ili recimo Danske.

Inace, koliko znam, jedini ustav koji je pored naseg proklamovao nacelo 'svetovne' drzave i izricito govori o odvajanju crkve i drzave je ustav Tadzikistana. Mozda i ustav Severne Koreje ima neku slicnu odredbu doduse, nisam citao.

Francuski ustav proklamuje laicizam, ali ne govori izricito o odvajanju crkve i drzave kao kod nas, bas kao sto i u praksi u francuska drzava itekako dotira verske zajednice iz budzeta.

Slaviša Tasić said...

Miloše,

Pa ja upravo i kažem da se ovo ne može ovo svesti na "nepoštovanje ugovora", baš zato što nije u pitanju klasičan radni odnos. Ne znam šta je tipičan javni sektor, ali fudbalska reprezentacija je nešto što je očigledno predmet javnog interesovanja, zvanično predstavlja Srbiju na takmičenjima, sponzoriše ga država itd. Tako da imamo pravo da pitamo šta taj FSS radi kao što imamo pravo da pitamo za Skupštinu ili JAT (a nemamo za neku privatnu firmu).

Prema tome ne može da se "zna kakva su pravila, selektor odlučuje". Da je na osnovu trenerskih kvaliteta izabran Fatih Terim da li bi mogao da uvede pravilo da se igrači pet puta dnevno mole? Jer selektor odlučuje. Tako nešto verovatno ne bi prošlo i teško da bi tada potegli "selektor odlučuje" argument. Nego bi raspravljali kakva je ta odluka, ima li selektor pravo da donosi odluke koje su više lične ili političke nego fudbalske, itd.

Kakva je himna Bože pravde je drugo pitanje -- pošto je manjine ne vole ne bih rekao da je legitimna. Možda je legalna, demokratska, ima većinu, ali legitimnost je nešto drugo (i nejasno).

Vladimir said...

Ovaj performans sa himnom me podseća na ljubavni slučaj ili tragediju službenika Narodne biblioteke, Sretena Ugričića.

1. Poslodavac otpušta radnika, iz jednostavnog razloga što nije zadovoljan određenim segmentom njegovog minulog rada. Budući da se radi o sintagmi "državna firma", ključno pitanje glasi: ko je poslodavac poslodavcu?

2. Bože pravde ima drugačiji tekst. Spominje se kralj.

3. Ja se ne sećam da je u Srbiji održan referendum o himni.

4. "Koja je država dobra, to ne znam. Ali znam da je idealno loša ona u kojoj njeni građani himnu doživljavaju kao sopstveno opelo." Ili tako nekako...

Aleksandar Stevanović said...

@ Slavisa

Da je izabran Fatih Terim sa svojom politikom, onda bi imao velike muke da sastavi ikakvu reprezentaciju gde bi jedini kriterijum bio da su igraci fudbalski profesionalci, to jest da igraju barem u prve tri domace lige. Ako menadzer misli da je za timske performanse bolje da se peva himna, a otpadne samo jedan clan tima, a ostali se malo sinergiziju on je ucinio dobar potez. Ako bi bilo ono drugo, u startu bi dobio otkaz u svakom obliku svojine.
Inace problem koji sada postavljaju u vezi himne je druge prirode, a to je i da je samim gradjanima Srbije vecinske nacije zestoko neugodno u sopstvenoj kozi i da je to konstanta. Jednostavno nije kul biti Srbin i/ili ziveti u Srbiji i to je izvor problema. A s druge strane kada je Boze pravde bila himna početkom prošlog veka mom dedi koji je Crnogorac i babi koja je Rusinka bilo je sasvim kul da budu Srbi i to samo takvi. I nije ih niko terao na to jer dobro znam kako mi se delovi familije i danas izjašnjavaju.

Anonymous said...

Čuo sam samo jednom za nelegitimnu himnu i to je bio slučaj sa 'ej slovaci' za vreme scg.

A ovo Slavišino... :) Slavišo, komunisto, šta je to:
1. legitimnost,
2. himna?

mileusna said...

Tačno je da su mnoge evropske himne nacionalne i hrišćanske, ali isto tako je tačno i da države nisu menjale himne kako vetar duva, kao recimo Srbija/Jugoslavija šta li već.

Da smo bili dosledni u poslednjih 100 godina niko ne bi sad pravio pitanje, ali pošto se kod nas i Ustav menja na svakih par godina ne treba optuživati druge ljude što osećaju da mogu to da promene ili ospore na ovaj ili onaj način.

Srđan Mladenović said...

Cela ova Mihajlovićeva spika je promašena, i suštinski sirova. Pevanje himne ne mora ima ikakvog značaja za tim, jer da ima košarkaška reprezentacija SFRJ iz '90 ne bi bil najbolji beli tim verovanto u istoriji, pošto najmanje Zdovc, a verovatno ni Kukoč, Rađa, Petrović i još nekolicina nisu pevali "Hej Sloveni". Pevanje himne je izraz patriotizma pojedinih igrača, a teranje svih igrača da pevaju himnu, pod pretnjom šut karte je politikantsvo selektora Mihajlovića. Štaviše, mogu da zamislim da bi kod nekih koji su primorani da pevaju to moglo da izazove ogorčenost,i da utiče na slabije domete. Pobeda izaziva ponos, a ne pevanje himne. Takođe, samo pevanje himne ne obezbeđuje pobedu. Međutim, sve ovo se lepo uklapa, pošto srpski tim sigurno neće ostvariti veliki uspeh, onda će verovatno tim specijalnim efektima (pevanje himne) pokušavati da poprave stanje nacije.
Evo, ona recimo nije ni reč otpevala (i ne mora, vala, lepo ju je gledati!!:)), a ne mogu zamisliti "patriotskiju" atmosferu:
http://www.youtube.com/watch?v=cfkW_uv5-qc

400 bad request said...

Drzava Srbija im dvojaku prirodu. S jedne strane, ona je gradjanska drzava u kojoj su gradjani jednaki pred zakonom. S druge, Srbija je nastala kao izraz srpskog etno-nacionalizma i, dok se Srbi pitaju, funkcija joj je zadovoljavanje i odbrana srpskih etno-nacionalistickih potreba i interesa. Proglasavanje "Boze pravde" drzavnom himnom i nametanje njenog pevanja drzavnim sluzbenicima su legitimni onoliko koliko je dvojaka priroda srpske drzave legitimna. Sto se mene tice, jeste legitimna.

Inace, slazem se sa Slavisom da se obaveza pevanja himne ne moze pravdati postovanjem ugovora, odbranom slobode udruzivanja i zastitom privatne svojine, kako liberali brane pravo privatnih poslodavaca da propisuju pravila ponasanja zaposlenima.

Aleksandar Stevanović said...

Inace, kada je rec o referendumu o himni, isti je odrzan samo se glasalo u paketu sa svim ostalim sto odredjuje Ustav. Kako smo imali kampanju neizlaska (koja je kada postoji obaveza da izadje 50% jedno obicno politikanstvo) nikada necemo saznati koliko je ljudi zaista bilo protiv ovakvog ustava.
Inace osim dok se Petar I nije malo smirio i video da mu od Obrenovica i Obrenovica senke na preti opasnost Boze pravde je bila himna slobodne Srbije/Jugoslavije,a rekao bih i himna boljeg dela Srbije tokom 1990-ih. Tako da ona jeste izraz kontinuiteta, uz trobojku, a ponajvise mali grb. I toga se ne treba odricati jer bi veseli Srbi mogli da potraze kontinuitet kod najveceg sina nasih naroda i narodnosti i njegovih ucenika.
A sto se tice nove i lepse himne, pa dovoljno je pogledati kako su u nasoj istoriji prolazile iste, odnosno kakav "velicanstveni" osecaj identiteta bude u nekim drugim zemljama.

Srđan Mladenović said...

@Aleksandar
Zapravo, '92 je "Marš na Drinu" dobio veću podršku. Opozicija je u Srbiji favorizovala "Bože pravde", ali nisam siguran da je većina ljudi ikad bila privržena toj himni. Ona je zapravo bila promuljana u paketu sa DOS-om. Možda će se to desiti kroz koju deceniju, ali pod uslovom da ljudima ne proradi inat usled ovakvih poteza poput Mihajlovićevog.

fg said...

Ja sam npr. morao da idem u vojsku i da radim i izgovaram ono sto nisam hteo, ali bih u suprotnom isao u zatvor pa sam morao.
U skoli sam morao da ucim istoriju za koju sam znao da nije istinita, ali da sam odbio ne bih zavrsio skolu.
I jedno i drugo je bila zakonska obaveza koja mi je nametnuta.
Za razliku od Ljajica ja nisam imao izbor, i nisam imao nikakvu podrsku i razumevanje koju on ima danas.
Toliko o tome da je prica o Ljajicu predmet borbe za pravo i slobodu pojedinca.

Mihajlovic je koliko se secam, svoj stav oko himne izneo jos u emisiji "Vece sa Ivanom Ivanovicem", a ponovio vise puta u periodu dok nije bio selektor, kao i u periodu kada je vec bio selektor reprezentacije. Niko nije imao problem sa tim i svi su cutali.
Otkud sada ovoliko uvredjenih pobornika gradjanske Srbije, pitam se?
Pri tome ovde ne mislim na one pobornike "gradjanske Srbije" ciju politiku je promovisao Jovo Kapicic licno. Njima je nesto drugo problem.

Mozda nece nikog interesovati, ali zamislite da je Ljajic otpevao tu himnu?! Sigurno bi imao opasan problem u sredini iz koje dolazi.
Tamo gde vas drustvo stavlja u takvu situaciju zbog otpevane himne, doniranja krvi Institutu za transfuziju, odredjenog politickog delovanja, izjasnjavanja kojoj etnickoj grupi pripadate itd., prica oko slobode ne pocinje sa nekim polupismenim selektorom fudbalske reprezentazije.

Anonymous said...

Po izjavama ispada da je jedini problem što Adem nije znao himnu...po meni nepotreban problem mu se stvorio,bar njemu je ovaj jedan put trebalo oprostiti jer je zbog problema sa trenerom u Fjori već bio u nefudbalskom fokusu javnosti...

Mileusna,
Pa kako sad kontinuitet je problem al ajde da menjamo sve simbole(ako sam vas dobro razumeo). Inače to za menjanje nije po meni tačno,koliko smo mi to znamenja i himni promenili u zadnjih 100 godina(koliko ja znam 2 puta,a prvi i treći put su ista znamenja bila,ova srednja znamenja su i došla na ruskom tenku). Pre toga ne računam jer smo tek 1878 postali država.

Lighthouse,
To sa ,,ispitivanjem" propisa zaboravite,FIFA i UEFA čim namirišu takvo mešanje države kazne vas unapred. Nebitno je kakva je FSS organizacija kad igraš takmičenja UEFE ili FIFE igraš njihova takmičenja i po njihovim propisima, a iako nisam čitao budite ubeđeni da je bar u Evropi među savezima 99 posto njihovih statuta copy/paste.
A što se zaustavljate na Mihajloviću,ako nam je on problem u državi onda je ovo Švajcarska,ajmo mi prvo malo da propitujemo kredibilitet ovih u strankama oni igraju mnogo ozbiljnije igre od fudbala. Ovo sa nacionalni manjinama je tek promašaj,pa za šta se onda igra fudbal za reprezentaciju,da bi se nacionalne manjine integrisale. Klasično mešanje uzroka i posledica,ako se u reprezentaciji manifestuje mržanja nacionalnih manjina prema državi onda to može samo biti posledica nekih društvenih osobina,a nikako uzrok.

I među mnogim komentatorima primećujem ogromnu nedoslednost. Ako ste već toliki pobornici građanske države u kojoj nije obavezno valjda ni imati himnu,postavlja se jedno veliko pitanje doslednosti-pa zašto neko sa takvim ubeđenjima i želi da igra za NACIONALNI tim.
Mislite o tome.

Speaker said...

Cela ova afera, kao i broj komentara na ovim stranicama povodom jedne, oprostićete, ali ipak poprilično irelevantne teme, samo svedoče o tome koliko smo mi jedno nezrelo, primitivno i pomereno društvo. Da smo nešto normalniji i opušteniji, malo kome (osim histeričnih levičarskih aktivista) bi smetalo što je tradicionalna istorijska himna opet u upotrebi (pa makar sto puta pominjala i boga i kralja, prvi sam religiozni skeptik a prema monarhiji sam posve ravnodušan, i šta sad, da mi smeta istorija koja nije ni ružna ni sramotna kao što toliko toga u prošlosti ove zemlje jeste?), jedna preispoljna šovinistička volina koja je nekadašnji samoproglašeni ljubitelj raznih zločinačkih bitangi i koljivrata počev od "poznatog beogradskog poslastičara" nikada ne bi bila selektor ili, ako bi bila, držala bi jezik za zubima, i pitala nekog pametnijeg i taktičnijeg pre nego što krene da pravi skandale, glupost poput pevanja himne nikada ne bi našla mesto u ozbiljnom ugovoru, a pripadnici bez mnogo valjanih razloga nadrkanih manjina (ja stvarno ne vidim da muslimanima u Srbiji danas nešto konkretno fali, osim možda većinske populacije koja je pomalo etnocentrična, ali i oni su, pa bi trebalo da to razumeju :)) ) bi, ako baš nisu ustali na levu nogu, makar na svakom trećem stihu otvarali usta, da učine Vlajima i Kaurima :)) Ovako pravimo od komarca magarca, i zabavljamo se trivijalnim ekscesima seljačina, umesto da se usredsredimo na privatizaciju klubova, eliminaciju kriminalne gamadi ušančene u njima i razjurivanje pacova iz fudbalskog saveza i svih sličnih besmislenih institucija koje se sve od reda dotiraju od para koje otimaju nama.
@Srđan
Gde ste pokupili te "slavjanofilske" :) vokative, tipa "Slavišo", "Neveno" itd., u savremenom srpskom jeziku pravilo je da kod vlastitih imena koja se završavaju na a, bilo da su žernskog ili muškog roda, vokativ bude identičan nominativu ako imaju kratak akcenat, a nastavak -o se upotrebljava samo ako je akcenat dug? :)) I ako je ubogi Slaviša (koga ste, izgeda, na putu da proglasite i za osmog putnika :)) ) komunista, šta su onda Sale Vulin, baba-Jula, Zoran Čičak, Nikolaides ili nesretni, odlepljeni Pera Luković? :))

Anonymous said...

Ok.

Vladimir said...

Samo za Speaker-a pronađoh originalni tekst na internetu. Izvinjavam se zbog ćirilice. ;)

"Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и одсад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод.
Боже, спаси, Боже, храни,
Српског краља, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу,
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод.
Боже, спаси, Боже, храни
Српског краља, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром,
благослови Србу село,
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани,
к победи му води ход.
Боже, спаси, Боже, храни
Српског краља, српски род!

Из мрачнога сину гроба
Српске круне нови сјај,
настало је ново доба,
нову срећу, Боже, дај!

Краљевину српску брани
петвековне борбе плод.
Српског краља, Боже храни
моли ти се српски род!"

Saša said...

Tekst himne je glup, jer Srbija nije monarhija. I dobro je što nije. Inače kada je nacionalno izjašnjavanje u pitanju, daleko od toga da me je sramota što sam Srbin, to sam što sam, ali ne vidim neki naročit razlog da se ponosim time. To što sam rođen kao Srbin je samo plod slučajnih okolnosti. Isto tako sam mogao biti rođen kao Gruzin, Albanac ili Nemac. U svakom slučaju ne bih se toga sigurno stideo, ali ni naročito ponosio. Jednostavno, svako svoj krst nosi. Ljajić je konflikta ličnost i to se najbolje vidi iz ovog slučaja. Da je u startu odbio da potpiše sporazum, bio bih na njegovoj strani, jer je glupo da se od njega muslimana traži da peva tekst himnte u kojoj se poziva hrišćanski bog da štiti narod kome on ne pripada. Ovako nije jasno koji tačno njegovi privatni razlozi, kad je prvo pristao na nešto i stavio svoj potpis, a posle se predomislio. Dečko ima problem sa samim sobom pre svega. Igranje za reprezentaciju je dobrovoljno, kao što je i pripadnost nekoj verskoj zajednici i ako hoćeš da budeš njen član, onda moraš da poštuješ pravila koja važe za sve, a ako ti se pravila ne sviđaju, možeš lepo da ideš kući i igraš za BiH, čija himna uopšte nema tekst. To je isto legitiman izbor, što se mene tiče.

Vladimir said...

@ Saša

"Tekst himne je glup, jer Srbija nije monarhija."

"Jednostavno, svako svoj krst nosi."

Tvoj komentar je glup, jer ne nosi svako svoj krst.

Speaker said...

@Vladimir
Ja sam se, opet, prisetio prvih par stihova "Bože, droge", ali sa ostatkom malo teže ide, mada ću, izvesno, probati:
Bože, droge, ti što dade
mić-dva svaki dan za nas,
čuj i odsad naše glase
i od zikre budi spas.
:)))
@Saša
Ja pre mislim da je glupo svakih par godina, kako vetar duva, menjati državne simbole, zastavu, grb, himnu, države jesu čista fikcija, i, kao što smo videli i iskusili na vlastitoj koži, kada ljudi prestanu da u tu iluziju veruju, ona se sruši kao kula od karate, ali što duži kontinuitet i tradiciju ta fikcija ima, manje su šanse da će se tako nešto desiti, što je u svakom slučaju dobra stvar: današnje Ujedinjeno kraljevstvo ili Amerika su veoma različite države od onih u kojima se odigrala slavn revolucija ili pisala deklaracija nezavisnoti, međutim, Union Jack, God Save the King/Queen ili The Star-Spangled Banner i kao zastava i kao himna su, sa manjim izmenama, još uvek u upotrebi, i mogu da se opkladim da bi bili i da UK nešto postane republika (uostalom, tolike faktičke republike još uvek nominalno priznaju britanskog suverena, i ništa i ne fali, naprotiv) ili SAD monarhija, ali te dve zemlje, možda, između ostalog, makar u nekoj maloj meri i zbog toga, nikada nisu potonule u krvavu anarhiju koju je skoro svaki balkanski državni entitet u skoro svakoj generaciji upoznao. To su simboli državnog jedinstva, uspešnog projekta i njegovog kontinuiteta, i, što se mene tiče, treba ih shvatati kao takve a ne tražiti dlaku u jajetu, naravno, pod uslovom da čovek sve vreme sačuva skupo plaćeno znanje o tome koliko je socijalna realnost krhka i veštačka stvar, intersubjektivno priviđenje koje sanjamo budni jer je alternativa haos :)))

Saša said...

Vladimir,

nema potrebe za uzbuđenjem i ličnim napadima. Moje mišljenje je da je tekst himne glup, a to ne mora da obavezuje bilo koga da ima isto mišljenje. Što se tiče vašeg komentara da je moj "komentar" u glup, reći ću vam samo jedno: upotrebljen je u metaforičnom smislu, a to što neki ljudi ne razumeju metafore, to već nije moj problem. Uopšte nisam čitao ostale komentare, niti smatram da je to relevantno za moj vrednosti sud, nego samo sam se samo osvrnuo na tekst himne i izneo svoje mišljenje. Ne vidim tu problem, osim ako Vi lično niste autor teksta, pa ste se osećali prozvani. Srdačan pozdrav.

Saša said...

Speaker,

slažem se sa vama, ali mi zapravo nemamo taj kontinuitet o kome govorite, tako po meni, himna Bože pravde nikako nije najbolje rešenje. U tom kontekstu, čak ni srpska monarhija nema kontinuitet sama sa sobom, jer koliko je meni poznato Srbi su jednini narod na svetu koji je na kraljevski tron postavio potomke svinjarskih trgovaca i krvavim ubistvom zamenio ih potomcima drugih svinjarskih trgovaca. To nije zabeleženo nigdje u istoriji.

Anonymous said...

Saša,

Vladimir nije napisao da je autor glup, već da je komentar glup. E sad, nije nemoguće ispostaviti vezu između dva :)

Tako sam čuo priču da je izvesni Marko Bulat izjavio da mrzi insekte, a da mu je najomraženiji insekt - puž. Taj se posle valjkao kako je ispao glup, umesto neznalica, jer te dve osobine nisu istu, mada se međusobno ne isključuju :)

Eto, i ja sad mislim da je ovaj moj komentar baš glup.

Anonymous said...

Eto, Saša, možda anegdota o Bulatu nije slučajna, jer Vam poznavanje istorije nije jača strana.

Speaker said...

Saša, kao i obično, sa pametnim i obrazovanim ljudima je jako dosadno diskutovati, jer se uglavnom manje-više slažete s njima, a i ako se ne slažete, radi se o nijansama, i jasno vam je zašto misle to što misle :))) Kada spominjem "Bože pravde" u smislu tradicije i kontinuiteta, činim to vrlo uslovno i gadljivo, ali valjda već do sada znamo ko smo i šta smo, pa ne treba to svakom prilikom naglašavati :)) Ja polazim od logike "bolje išta nego išta" (better othing than nothing? :)) ), odnosno, ova država postoji u ovom ili onom obliku dvestotinjak godina, od čega je "Bože pravde" bila himna sama ili u potpuriju sa hrvatskim i slovenačkim analogonima, nekih sedamdesetak, što je ubedljivo najduži period, čak i da postoji neka ozbiljna konkurencija, a ona, ako ne računate "Hej Sloveni" (a, valjda, zaboga, ne računate :) ) u toj kratkoj istoriji ne posotji, koji je uz to i koincidirao sa najvećim relativnim društvenim i ekonomskim usponom i ugledom te zemlje, uprkos svim ogradama koje čovek legitimno može da ima i u odnosu na njene upravljače i u odnosu na njenu politiku. Postoji, naravno, i ona logika, koju bih u suštini mnogo rađe podržao da je iole realna i utemeljena na bilo kakvom postojećem i izvodljivom projektu, a to je (uglavnom metaforički, mada me i realnost, hladnom slašću pravednosti, gotovo neumoljivo vuče :)) ) politi celo usrano đubrište od zemlje benzinom, i zapaliti, pa praviti sve ispočetka, i dobro paziti da se ništa, počev baš od svih tih simbola neuspelog projekta, ne provuče kroz ralje istorijskog šredera i ne zagadi novi koncept :))) Ali, s obzirom da je siroti, stari Speaker mnogo lenj i malo konformista, :) onda može i "Bože pravde", što reče Stjepan Mitrov Ljubiša, bolji i viši, pođoše boljijema i višijema, a ja jedva vas dopadoh :))) i

Speaker said...

Srđane, naprotiv, odličan komentar, ovaj što mrzi puževe (a verovatno i kornjače, jer ga, pošto, kao i Ahil, ne zna matematiku, uvek nekako prestignu :)) ) ulepšao mi je dan, mora da je ili fudbaler ili narodnjak, tertium non datur :)))

Nevena said...

Meni se čini da je ceo problem oko nepevanja himne u stvari nastao na nekoj ko zna kojoj ličnoj osnovi, između oba učesnika konflikta, koji su himna pitanje samo (zlo)upotrebili ne bi li nametnuli svoj autoritet drugoj strani. Mladi i nadobudni fudbaler se očigledno isterivao sa šefom koji je pak čvrsto odlučio da mu taj bezobrazluk i nepoštovanje prema bosu lično ne sme tako lako proći. Obojica su pred javnosti ispali prilično nevaspitani i sujetni i bojim se da to ponajmanje ima veze sa nacionalnim (ne)ponosom.
S toga uopšte ne bih ulazila u analizu (ne)opravdanosti sankcionisanja Ljajića po tom osnovu već bih samo istakla da je Mihajlović ovolikim lekcijama o obaveznom i neophodnom javnom pokazivanju iskrene ljubavi i dubokog poštovanja Srbije u ozbiljnom riziku da ispadne žešći licemer s obzirom da već 20-ak godina živi, radi i (najvažnije) plaća porez u inostranstvu.

Saša said...

"politi celo usrano đubrište od zemlje benzinom, i zapaliti, pa praviti sve ispočetka, i dobro paziti da se ništa, počev baš od svih tih simbola neuspelog projekta, ne provuče kroz ralje istorijskog šredera i ne zagadi novi koncept"

Potpisujem.

Vladimir said...

God save the Speaker! :)

Vladimir said...

Ne znam šta mislite o državi Holandiji, ali evo kako glasi jedna strofa njihove himne:

Wilhelmus van Nassauwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

U poslednja dva stiha ove strofe himna veli kako je izvesni princ oduvek slavio španskog kralja.

Uostalom, baš kao što Speaker reče - san je laža, a privatizacija klubova i rasturanje Fudbalskog saveza Srbije je istina.

Speaker said...

@Vladimir
God save the Speaker
He's just a pleasure seeker
There's no future
In EU's dreaming
:)))
@Nevena
Ima tu dosta istine, i ja se s dosta toga što kažete slažem, osim poslednje rečenice, zar družeći se sa lokalnom liberalno-konzervativno-libertarijanskom džomogladijom :) do sada niste ukapirali da je i sam koncept "poreza" isto što i krađa, odnosno reketiranje? :)) Neću da vas pitam ništa lično, to bi, naravno, bilo neumesno i neukusno, ali siroti, stari Speaker ima neodoljiv utisak da ste vi jedno po prirodi vrlo bistro devojče, koje je, nažalost, malčice korumpirala kombinacija studiranja nekog od "humanističkih" autoreferentnih korpusa prodaje magle, koje se ti momci, pod uticaje lagodnih miskoncpecija koje se vuku još od Humbolta, trude da Vlasima prodaju kao "nauke" i, po svoj prilici, rada za neku vrstu državne ili druge dotirane institucije :)) Nemojte ni da mi kažete da li sam u pravu, nije bitno, počeo sam svoj profesionalni život u sličnim vodama, :) pa ovo nije nikakav pokušaj ad hominem diskvalifikacije ili, ne daj bože, zadiranja u vašu neprikosnovenu privatnost, već samo neka vrsta drugarskog odgurkivanja u pravcu preispitivanja uticaja koje per definitionem redistributivno ideologizirani korpus koji ste apsorbovali tokom obrazovnog procesa i vaša rođena ekonomska pozicija imaju na neke aspekte vašeg rasuđivanja i neke refleksne reakcije u vašim komentarima :))

Milos Vulevic said...

"Reprezentativac Srbije u rukometu Alem Toskić nema dilemu - himna je zakon! Momak koji s ponosom brani boje Srbije kaže da je odluka selektora Mihajlovića ispravna, ali da veruje da je i Ljajiću sada žao što je tako postupio.

- Himna je zakon i to mora da se poštuje. Tako je kada igraš za reprezentaciju, tim je uvek na prvom mestu - priča Toskić, a na pitanje da li može da pretpostavi zašto Adem nije pevao „Bože pravde“, odgovara:

- Nema razloga da neko u Srbiji ne peva tu himnu jer je to simbol i znamenje naše zemlje. Ne vidim šta ima sporno u rečima „Bože pravde“. Kada smo osvojili srebro na EP, niko me nije terao ni nagovarao da pevam, a ja sam tražio da mi daju šajkaču."


http://www.kurir-info.rs/alem-toskic-himna-je-zakon-clanak-250814

Speaker said...

"Pošten musliman"? :))) Pa još tražio i šajkaču? :)) أعوذ بالله من الشيطان الرجيم :)))

Milos Vulevic said...

Ne znam da li je posten, ali himnu ocigledno gotivi ;)

Nevena said...

Citat: „zar družeći se sa lokalnom liberalno-konzervativno-libertarijanskom džomogladijom :) do sada niste ukapirali da je i sam koncept "poreza" isto što i krađa, odnosno reketiranje?“

Speaker, ah, pa naravno. :)

To sam nekako i sama ukapirala još odavno (dok sam zaista bila devojče :)). Glavna privredna grana svake države je Pljačka, i slični zaključci...
Nisam korumpirana ni malo, već očigledno imam profesionalnu deformaciju s obzirom da radim u advokatskoj kancelariji. Pa znate već kako to ide sa utreniranim načinom razmišljanja: red, obaveze, zakon, porez... :)

Alternativa je bila da se upustim u, na temi začetu, teološku raspravu da li Bog prihvata i nevernike, i ako je Bog iznad prizemnih ljudskih emocija kao što su ljubav, mržnja, sujeta, i ostalo (a pretpostavka je da jeste inače ne bi bio Bog) čemu onda Njegovo slavljenje ako to Njemu ne znači apsolutno ništa, i nije li ,krenuvši od toga, i vernicima (bilo koje religije) kao i ateistima potpuno nevažno (ne)izgovaranje Njegovog imena. Ili pak da opet smaram o ljudskim pravima i slobodama, nepoštovanju ugovornih normi i slično. :)

Dakle, pokušaj takvih i sličnih analiza bi me verovatno odveo u ko zna kom pravcu pa sam se odlučila za dosadniju ali sigurniju varijantu. :)

(P.S. Možete sasvim slobodno da me direktno pitate šta god želite, lične prirode ili ne, uopšte ne zameram. :) Skroz sam otvorena osoba i rado ću Vam iskreno odgovoriti.:) )

Aleksandar Stevanović said...

@ Sasa

politika kojoj ne valja narod i treba ga promeniti (mehaničko-fizički, ne preumiti) i nije neka. Nije ni nova, imao je to na umu i recimo, Dimitrije Ljotić, ali se rukovodio drugim vrednostima. Ako se već smatra da je narod stoka, onda je potrebno da se produktivni i stvaralački deo društva izbori da bude čoban koji će stoku koristiti za svoje i njeno dobro. I to je to. Nema kukanja, tako je kako je, barem nam IT i slične stvari sada otvaraju sav prostor sveta za rad, nije kao pre 15-ak godina. Pa žuti su uzeli skoro sve elektronske i pisane medije kao Sloba nekada, pa džaba im sve. Da parafraziram onoga koga sam rekao da više neću analizirati - Od nas zavisi.

Vladimir said...

Nevena,

hajd sad lepo priznajte ko vas plaća da pišete na ovom blogu. :)

Nevena said...

Vladimire, pa dakle stvarno, samo na novac mislite. :) A gde se dede ideologija, lična ubeđenja i slično...?

Uostalom, ko bi uopšte dao i paru za ova moja trućkanja ovde. :) Mada, zahvaljujem na tome što ste pomislili da imaju neku vrednost.
Možda i dam oglas u novine: „povoljno komentarišem po blogovima“. :)

Saša said...

Dok mi raspravljamo o Ljajiću, Hilandar gori:

http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Sudska-fioka-Miroslava-Derikonjic.sr.html

Ovo je totalni off topic, ali po meni korumpirano sudstvo je najveći problem ovog drušva i ove jadne države. Dovedite to u vezu aktere ovoe afere sa postizbornim koalicijama i beć vam jasno kuda plovi ovaj brod i zašto nema greenfield i investicja uopšte, niti će ih biti. Meni je ovaj slučaj sublimacija svega trulog što postoji u ovoj državi.