Pages

25 May 2012

LDP

Pisah ja već o LDP-u i njihovim lutanjima. Nisam hteo dok je bila izborna kampanja jer se držim principa da ako nekada uložiš deo sebe u neku priču, pa makar i pre četiri godine, ne treba da je miniraš u vreme izbora ako nisu aktivno njen deo, posebno ako si odlučio da ti je Maslačak-SSOIG bliži. I verovatno neću više o istima, dok se ne opamete, ako se to ikada desi. Elem, pre nekoliko meseci sam tvrdio da je LDP+SPO bez sinergije. Nisam pogrešio, nikoga to nije privuklo, neke je odbilo, recimo u Beogradu koji je zapamtio kako je SPO vladao i otimao. Drugo, rekao sam da rezultat može do dve cifre, ako se pažljivo napravi širok pokret. Od toga nije bilo ništa, osim što sam sada kada poslanici raspolažu svojim mandatima u dilemi da li će LDP imati i 10 poslanika. Izabrali su partnere koji nemaju ikakvu težinu, a neki ni elementarne kvalitete (osim nekoliko lokalnih lidera u malim mestima i jedne ličnosti kojoj skidam kapu), i kada su sastavili tim koji ne može da ne prođe, loš rezultat se dao naslutiti. A nije da nisu imali ponude koje su bile bolje. Ono što nisam očekivao je da vode izbornu kampanju koja nikome živom nije bila jasna. Preciznije, ne shvatih osnovu marketinga - kome, kada, kako i šta nude. Meni je zvučalo kao loša politička hermetika koja pretenduje da bude avangarda. DSS koji je od marketinga operisan, ostvario je, relativno gledajući, super rezultat, LDP sa sve pompeznom kampanjom, tradicionalnih 5-6%.Osim ako neko nije mislio da je Preokret & Istina, nešto samorazumljivo i samostvarujuće, pa još neraskidivo povezano sa nosiocima kampanje. Zamalo. Kogod da ih savetuje, ne treba da to više radi. Ako je sopstvena pamet, bolje da se manu iste. U vreme kada je DS zabijao autogolove gde je stigao, ne dobiti ijedan glas na kontu toga je gotovo nadrealan uspeh. Možda i nije, jer ih je 90% građana percipiralo kao prirepak DS, što je takođe "uspeh" jer to suštinski nisu bili. Istupanja, predsednika LDP su bila konfuzma, nejasna, osim kada je trebalo da nam predoči stvari koje su nategnute ili netačne, a koje vređaju veliki deo građana Srbije. I istupanje pre dva dana je isto tako. Kogod da ga trenira za javne nastupe ne treba da to radi. Ako ih sam koncipira, ne treba da to radi. Ovim načinom rada na narednim izborima će mu se desiti isto što i sada u Beogradu. Ja ne osećam da je neupeh ovog društva što Tadić nije treći put predsednik Srbije. Ne oseća to ni većina građana Srbije. Ustvari, počinjem sumnjati da je mlađi stariji partner u Preokretu dao savete kako se upropaštava stranka dok kažeš keks. I to bi bilo to. Nije sramota pasti. Ustaneš, osvrneš se i vidiš zašto se desilo i kreneš još odlučnije. E to se nikada nije desilo i sada se napadno ne dešava. A ja više neću o LDP.

15 comments:

Anonymous said...

Valjalo bi uporediti i utrošene novce, ako se upoređuju stranke.

DSS će moći bolje, tek kada smene rukovodstvo/sprovedu izbore, i pređu preko početne cene ekonomskih sloboda. Tada će biti naša dika :)

Nemanja said...

Slazem se za ocajan marketing. "Stavlja glavu tamo gde drugi ne smeju nogu". Mene to asocira na WC solju.

Cedomir Jovanovic ce se spasiti ako angazuje nekog potrcka da mu prilikom vecih javnih skupova sapuce na uvo: ti nisi bog.

Potom ce uvideti da je glasacima njegova persona isto ono sto je malom Albertu beli mantil.

Ako je Dinkic uzeo za konstantu sebe, te izmenio naziv partije da bi se dodvorio glasacima, onda gosn. Jovanovic koji uzima za konstantu naziv partije, treba da se samounisti kako bi partija opstala.

NPR. Oformi tajno drustvo Ljubicasta lobanja, ciji bi on bio predsednik, i iz tih redova postavi sefa partije, koga bi glasaci gledali (i voleli), a on dirigovao iz pozadine..

Ivan Jankovic said...

A koliko vidim izbacili su i Gligorova sa sve njegovim ekspertskim nalazima, grafikonima i projekcijama kako da se smanji kobni spoljno-trgovinski deficit, i doveli nekog iz Merkatora ciji je program i dijagnoza otprilike da se do sada u drzavi radilo pogresno i treba stvari promeniti iz temelja i voditi drukciju politiku. :)

Aleksandar Stevanović said...

Gligorov je tu od osnivanja stranke, ali za izradu dokumenata, analiza... Nisam siguran koliko je tu operativno sto je bitno ako udju u vlast. Ovaj drugi je ekonomista je Kravcuk, nije los.

Vlada said...

Kako nije loš???

„Kad kažemo liberalna ekonomija mi mislimo efikasna tržišna ekonomija, a za njeno sprovođenje neophodna je uređena država. Tu vidimo i vrlo značajnu ulogu sindikata i to sindikata koji bi bio partner radnicima i koji bi morao da postoji u svakom preduzeću, i u malim i srednjim, ne samo u velikim firmama. Ako bi tako bilo ne bi bilo: evo ti plata od 150 evra, ako hoćeš radi, ako nećeš, hoće drugi. Znači, nema drugi“.

Kravčuk kaže da ima potrebe za investicijama države u privredu.

Link

Aleksandar Stevanović said...

Nisam ga bas pratio, delovao mi razumno kada smo sedeli na rucku na nekom hepeningu. Za ovom izjavom place Gljivica.
BTW, Cedomir ionako nikada nije znao sta bi sa ekonomistima i ekonomijom jer je intuitivno ne razume kako treba za nekoga ko hoce da vodi partiju na L. Sustinski, dodje mu na isto - Gligorov ili Kravcuk. Cak ga ekonomski resori nece ni zanimati ako ga budu hteli u vladi, osim ako mu ne zapadne neko skrajnuto polukonomsko.

Anonymous said...

A gde je gos'n Ivanov program za ldp?

Jedan lik je na blogu b92 Ivana stalno prozivao vrlo ružno... što je valjda preporuka?

Elem, Gligorov je malčice naivan, malčice totalno neupućen, i malčice spor. Ne može jedan iz Vindobone znati šta se u Singidunumu dešava. Videh to zilion puta. Mora bitisati u mestu koje ga zanima...

A što se Teatrologa tiče, prijatelji, kako ne vidite? Vi njemu upućujete molbe... umesto da nastup bude:

Ko je taj nitkov?!

Skidaj ga sa scene i vodi ga na stratište!!

Dakle, unutarstranačka demokratija bi dala mogućnost gos'n Aleksandru da izađe na scenu i kaže:
Čedomire, ti si prokleta budala, zbog toga, toga i toga... Šta kažete članovi?
Away with him! Toß him! :)))

Jovan Galtić said...

Srđane, delim sentiment... Ali kod nas su stranke organizovane po principu Cosa Nostre gde "kumovi" upravljaju "familijom" i tu mrdanja nema.

Anonymous said...

Tako Džoni, tako je.

Zato je rasprava o stranačkim preferencijama gotovo uzaludna. Svi oni imaju međusobni hotline, to da bude jasno.

Fake democracy. Puppet regime. Trivial choices. Totalitarian democracy.

Korporativno upravljanje strankama. Titulari glavni odbori.

Građanin nije suveren ni politički, ni privredno, zbog povrede imovine. Power distance.

Sloboda je u bekstvu. Baš kao i u vremenu Broznom. Znači, godina je 1966-a.

Aleksandar Boskovic said...

Glavni medijski savetnik je bio šef Jankovićeve kampanje u Sloveniji... a Srbija zaista nije Slovenija.

Anonymous said...

Nije ni Čeda Zoki.
Niti je PS LDP.

Ideja - čovek - kampanja.

Bukvar! :)))

Anonymous said...

Gledah danas Demokratski forum na b92info, politickiforum.org
uglavnom iste gluposti kao i uvek (Mićun predsedava :)
međutim, Đorđe Vuković je govorio kako pojma nemaju di su džakovi s listići i kako im je organizacija izbora jadna, jer nadgledaju stranke, odn neki tamo nepismeni tipovi.

Đole, cesidovac, predlaže osnivanje agencije! ne zajebavam se, nije tako rekao, al' to mu je to. Pretpostavljam da bi on tu, il' neko njegov...reeciii... Sigurno mu na pamet ne pada većinski!

Anonymous said...

Ova Dana Popović... Uh... Užas. Užas. Užas.

Vladimir said...

Latinka Perović, liberalni komunista in adjecto i cenzor Tarzana, bila je, jeste i biće guru LDP-a, dočim je Jovo Kapičić profetska anticipacija Tarzana koji će jednog dana zabranjen biti.
Uostalom, zar se tako ne zove i partija Vladimira Žirinovskog?

Nevena said...

LDP je meni lično najveće prošlogodišnje političko razočaranje.
I ono malo glasača koji su im ostali verni , uprkos Čedinoj konfuznoj „nešto-sam-’teo“ predizbornoj retorici , je glasalo na jedvite jade.
Nadam se da će iz ovog izbornog neuspeha izvući neke dobre lekcije.