Pages

21 May 2012

Edukovanje

Zahvaljujući sveobuhvatnim majskim izborima naučili smo neke stvari koje do sada nisu bile poznate. Meni su naročito korisne bile one koje su opovrgle neka moja ukorenjena znanja. 1. Saznao sam da sam se 5.10.2000. godine borio da zbacim desetogodišnju diktaturu Vojislava Šešelja i SRS, a da je kap koja je prelila čašu bila drska krađa SRS. 2. Srbija je zemlja koja ima najviše sunčanih sati godišnje u Evropi. 3. Uljasti škriljci su naša nafta. A kada ih potrošimo nema zime, plovićemo Velikom Moravom. 4. Demokratski mrak iz Crnog bombardera postoji, ali ne deluje. 5. Za sada mi dugo najavljivani rat, koji je otpočeo negde oko 21h juče, deluje sasvim prodnošljivo. Sigurno sam još nešto spoznao, ali imam dobru mentalnu higijenu.

32 comments:

Anonymous said...

6. Nije bitno da li su izbori pokradeni, već ko ih i u koju svrhu krade. Nekada je krađa ne samo opravdana, nego i poželjna. Mentalne higijene radi. Da vrhušku ne boli glava.

Stevan said...

5. Najavljivani rat? U slučaju da bilo ko osim DS pobedi?

Vladimir said...

Ja sam, na primer, spoznao da predsednik Srbije nije isto što i engleska kraljica.
Zatim, Dobrica Ćosić je, hvala na pitanju, još živ i vitalan.
Do stanja nirvane deli me samo jedan mali korak. Ko prebrojava glasove, a ko kontroliše regularnost glasanja kada glasaju članovi RIK-a?

Nevena said...

Ja sam sinoć, iz oproštajnog govora, saznala da je srpska stručna javnost „takozvana“ a da su srpski intelektualci „nazovi“. A svi ostali su valjda „građani“, na svu sreću bez prigodnog opisnog prideva (i nadam se bez skrivenog značenja).
Slušajući, pokušala sam da se svrstam u neku kategoriju , za početak možda pod „nazovi intelektualac“ a pošto mi je s televizora odmah zatim objašnjeno da su oni glupi i ne razumeju politiku saznala sam, dakle, i da sam glupa.

Takođe, iz pobedničkog govora, saznala sam da se niko ne ljuti ni na koga i da „niko nije krava“, što je (valjda) baš super.

I da, saznala sam i da se Vučić ne libi da javno pusti hrabru mušku suzu što je u stvari najzanimljivija spoznaja.

Lighthouse said...

Moj problem je, avaj, što nisam saznao, iako je obećavano, detalje o "izbornoj krađi" 6.maja.

Aleksandar Stevanović said...

@ Lighthouse

E to je tema za naredni post. Sada kada je TN predsednik, verovatno će imati više autoriteta da dokaze svoje teorije. Ja, ustvari, očekujem i da vidim razotkiven sav taj kriminal, u najmanju ruku.

Čak i 10-15.000 hiljada glasova bi moglo naglavačke da promeni strukturu parlamenta (ne baš na bolje), pa je otuda bitno da ovo ne ostane na rekla-kazala u žaru borbe.

Anonymous said...

LH,

Ako to niste do sada saznali, onda je Vaš problem veći nego što Vam se čini.

Anonymous said...

Vladimire,

Glasanje u RIK-u kontroliše policija. Rasporede čuvare svuda oko i unutar zgrade, i to je obično dovoljno.

Nemanja said...

Ja sam iz govora TN saznao da su mito i korupcija dve razlicite stvari ;D

Ali, sto bi rekao nas dragi Vinston Cercil:

"To improve is to change, to be perfect is to change often".

Anonymous said...

U momentu kada ,,DS traži od Tadića da bude premijer Vlade" setim se komentara jednog od roditelja mi,kako je latentni kapitalizam u tamo nekoj srednje trgovačkom OURu 86e-88e direktora ,,zamoljavao da uzme na upotrebu službeni auto" jer direktne isplate dobiti društvene privatno upravljane svojine moglo biti nije. Al čini mi se da se sve ovo pretvara u neku nisko budžetnu ćirilično-američku sapunicu čiji kraj čekaju svi 177 epizoda a da su kod nas izbori,svaka loše ponovljena epizoda populizma, kao mazanje očiju za muljanje s parama države,gde od Dušana Silnog sve do Borisa nam Lepog traži još jedan pater familias da nas kao Domanićev vođa odvede do još jedne litice. Čini mi se da se ovde čitav izborni proces svodi na Od Strane Birača demokratski izabrane nam litice. Biću naučno precizniji pa reći glasačko telo bira kreatore te litice,koji su uvek na sličan kalup jako maštoviti.

P.S. Rešenje je kao i uvek dao Piter Šif koji za budućnost svoje zemlje,što važi i za nas koliko skroz dijamteralno suprotni od njih bili,da je spas upravo u prvoj narednoj litici,jer koliko padamo niže nema....

Vlada said...

Ja sam naučio reči Ode radosti :))

http://youtu.be/D_4WkvKWMW4

Dorćolac said...

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/nikolicev-izbor-i-politicka-neprincipijelnost-u-srbiji.html

Dorćolac said...

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/p480x480/579912_394210460631768_196519360400880_1130741_248901080_n.jpg

Vladimir said...

@Aleksandar Stevanović

"Čak i 10-15.000 hiljada glasova bi moglo naglavačke da promeni strukturu parlamenta (ne baš na bolje), pa je otuda bitno da ovo ne ostane na rekla-kazala u žaru borbe."

Nisam vas ponajbolje razumeo. Da li biste bili ljubazni da mi objasnite ovo u zagradi - (NE BAŠ NA BOLJE)? Pretpostavljam da mislite na ulazak Dveri u parlament.
Uzeću slobodu da tumačim pre vašeg odgovora. Suština demokratije i jeste u tome da se poštuje volja naroda. Dakle, ako su Dverjani prešli cenzus, oni u parlament i moraju ući. I to na uštrb svih ostalih stranaka. Ne vidim zašto su Dverjani gori od URS-a ili Preokreta. Pobogu, mi kao da govorimo o Masarikovoj Čehoslovačkoj, te kao da su u parlament pored demokrata ušli sudetski Nemci i Staljinovi komunisti.

Aleksandar Stevanović said...

Vladimire, ja sam samo rekao da nemam nista lepo da kazem o Dverima i SRS. I to je to, bez ikakvih daljih implikacija, posebno ne odobravanja kraduckanja na izborima.

Vladimir said...

Zadovoljan sam što sam vas razumeo i pre eksplicitnog objašnjenja. :)
Elem, imao sam tu čast da prisustvujem jednoj predizbornoj konvenciji Dverjana. Zgrada ex komiteta, na zidu neka slika koja opisuje muke mlade partizanke, Obradović govori kako mu se pored Dušana Silnog nikako ne dopada serija o Sulejmanu Veličanstvenom. Atmosfera je bila takva da ni veštije pero od mog ne bi bilo u stanju da sve to opiše. :)

Anonymous said...

@Dorcolac

Баш би био фазон да посети Србију.

Anonymous said...

@Aleksandar

"ne baš na bolje"

Не слажем се! Што се мене тиче, састав Скупштине је такав, да гори не може бити. Нека нам је у помоћи Бог сада, када трећина (?) буде испуњавала услов "родне равноправности" :) Тада ће почети отвореније да личи на бордел, обзиром на не мали број посланица које су на леђима стекле квалификацију за "представнички дом".

Сад једна лепа паралела...

Узмимо Ћићолину у разматрање, као осврт на политички систем у Србији.

Ћићолина се туцала са гласачима, како би ушла у представнички дом, и на тај начин стекла њихову подршку.

У Србији, посланица се туца са страначким шефом, или са неким "одозго", и оцена квалитета :) је централизована :)))

Шта хоћу да кажем? "Шефе, дај и нама мало..."?

Nevena said...

Srđo, svašta s Vama. :)

Niste mi delovali kao muški šovinista... :)

Anonymous said...

"Zgrada ex komiteta, na zidu neka slika koja opisuje muke mlade partizanke, Obradović govori kako mu se pored Dušana Silnog nikako ne dopada serija o Sulejmanu Veličanstvenom. Atmosfera je bila takva da ni veštije pero od mog ne bi bilo u stanju da sve to opiše. :)"

Хоћете рећи, Владимире, да се на конвенцији радило о Душану Силном и Сулејману Величанственом? :)

Nevena said...

Uopšte me ne iznenađuje da je Sulja tamo bio glavni predmet rasprave.

Anonymous said...

Невено,

Мислите сексиста, мизогиниста итд?

Па и нисам. Откуд Вам то?

Nevena said...

Pa i kažem da niste. :)

Otkud Vam ono? :)

Anonymous said...

"Uopšte me ne iznenađuje da je Sulja tamo bio glavni predmet rasprave."

Да, уместо да причају о медијима, и контроли истих, затворености, пропаганди, нетранспарентном власништву и повезаности са политичарима, они блеблећу о (балфо речено романсираној) серији са Прве хрватске...

Anonymous said...

"Otkud Vam ono? :)"

Које? :)

"Ћићолине" у парламенту? Е... То је већ устаљена пракса у Србији.

Nevena said...

Pa da, na to mislim, na taj stav. :)

Nikada mi razmišljanja o nečijem uspehu (bilo da je u pitanju muškarac ili žena) nisu išla u tom pravcu, pa se uvek iznenadim kada čujem takve i slične komentare.
Ne kažem da toga nema (bila bih baš totalna naivna budala kada bih tako nešto izjavila) ali to su sporadični i zanemarljivi slučajevi a ne pravilo.

Uverena sam da i Vi mislite slično, i pored onakvog komentara. :)

Anonymous said...

Не, ја мислим да је описано правило, а да је другачији механизам изузетак.

Наравно, зна то да иде и у обрнутом смеру, па да преко "услуге" председници "форума жена" (афж), "напредује" неки мушкарац...

Иде и са куповином, преко личне касе, или преко "прикупљених" (рекетираних) средстава, па са уценама и изнудама, crack supply итд.

Али када погледам представнице ДСС-а, онда помислим да је то или изузетак, или да су страначки шефови оманули професију, обзиром да би уз такав "таленат" могли на смисленији начин да донесу добробит нацији :)))

Vladimir said...

Kad smo već zapodenuli temu kakav nam je parlament...

Kao prvo, nije mi jasno zašto se na ovakav način bira predsednik, ako je premijer "najmoćnija" funkcija?
Zar nije logičnije da se predsednik bira u parlamentu, ako već treba da glumi englesku kraljicu?
A sada dolazimo na teren parlamenta. Koji mozak je smislio sistem u kome na proporcionalnoj dodeli mandata mandat pripada poslaniku? Cesid?
Većinski izborni sistem je superioran. Koliko mandata, toliko izbornih jedinica. Nema takvih gluposti kao što su cenzus, rodna ravnopravnost, pozitivna diskriminacija nacionalnih manjina... Ni po babu, ni po stričevima. Ministri moraju da se biraju iz redova poslanika. Kralj predlaže premijera! ;)

P.S. A što se tiče Čičoline, imam za vas jedno pitanje. Da li je ona očekivala konja u parlamentu?

Anonymous said...

"A što se tiče Čičoline, imam za vas jedno pitanje. Da li je ona očekivala konja u parlamentu?"

Верујем да је очекивала коња на бирачком месту.

"Kao prvo, nije mi jasno zašto se na ovakav način bira predsednik, ako je premijer "najmoćnija" funkcija?"

Зашто, о зашто?
Гос'н Тадић, када је постао председник (директан избор по прошлом Уставу), почео је да ствара паралелне установе, под фирмом "народне канцеларије", и наравно да је настојао да одржи позицију моћи и у новом Уставу, уз уверење да нема противкандидата. Зато је било за очекивати да ће, уз пад подршке, кренути на слободу медија и затварање политичког система, под геслом "па неће ваљда Тому да изаберу" :)))

БоТа је прави Зафод Библброкс (Zaphod Beeblebrox), попут осталих источњачких деспота-забављача. А јес' смешан. Зашто западњаци имају такве непријатељске односе према демократији, тужна је и комплекснија прича. Ту Спикер може да помогне :)

"A sada dolazimo na teren parlamenta. Koji mozak je smislio sistem u kome na proporcionalnoj dodeli mandata mandat pripada poslaniku? Cesid?"

Заиста, Владимире, разочарали сте ме овом претпоставком да цесид може ишта смислити :))) Замислите да цесид смисли већински систем :) па остао би без посла :)))

Проблем мадата посланику се своди на проблем поделе власти, између извршне и законодавне. Наравно, дегенерици нису размишљали о легитимитету посланика владајуће већине који се супроставља својој партији, јер је њихова примарна замисао малтретман опозиције, као што је и до сада било. Уосталом, шта се СНС буни, када је "њихове" мандате оверила одборничка већина, баш као што је сада "резултате" прихватила већина у рик-у.

Većinski izborni sistem je superioran.
Kralj predlaže premijera!

Амин.

"Ministri moraju da se biraju iz redova poslanika."
Зашто?

Vladimir said...

@Srđa

"Zašto?"

Naslućaj mi tako veli.

Anonymous said...

Razumem da je naslućaj konzervativni, liberalan, i da potiče iz doba savesti i morala?

Danas bi takva obaveza prevela vladajuću parlamentarnu većinu kompletno u ministre, pomoćnike i sekretare, i time onesposobila kontrolu. Imajmo u vidu sa kim imamo posla :)

Vladimir said...

Srđane,

napisao sam kako ja, mali Perica, zamišljam idealni parlament.