Pages

06 April 2012

Ko je ovde lud?


Novinar, anonimni sagovornik, ili ja? Iz Politike:

Како „Политика” сазнаје, разматра се могућност повећања пореза на имовину, али и паралелно смањење неких локалних такси. Један од аутора пореске реформе, која је у припреми, незванично открива да ће повећање пореза односити само на привреду, а не на грађане.

– Уместо књиговодствене вредности имовине који се опорезује по стопи од 0,4 одсто предложићемо да се опорезује тржишна вредност некретнине. На тај начин исправиће се неправичност у систему, јер је вредност имовине привредних субјеката потцењена – каже наш саговорник.

Да то не би оптеретило привреду предложиће укидање неких од локалних такси, такозваних парафискалних намета који су се посебно „намножили” током кризе. Иначе, та поресека реформа подразумева смањење оптерећења на рад и капитал, а повећање намета на потрошњу, односно пореза на додату вредност. 

Da rezimiram:

1. Povećanje poreza će se odnositi na privredu, ne na građane
2. Povećaće će osnovica za utvđivanje poreza na imovinu pravnih lica
3. Ukinuće parafiskalne namete
4. Smanjiće se porezi na rad i kapital
5. Povećaće se PDV

Dakle, smanjiće oporezivanje kapitala tako što će da povećaju porez na imovinu koji plaćaju pravna lica, ali povećanje poreza neće da se odnosi na građane, jer predviđa povećanje PDV-a?

4 comments:

Anonymous said...

Правна лица нису до сада плаћала порез на имовину

Marko Paunović said...

Jesu, nego osnovicu za utvdjivanje poreza predstavlja knigovodstvena vrednost imovine koja najcesce nema nikakve veze sa trzisnom vrednoscu.

Marko Paunović said...

BTW, sam predlog mozda i nije los, sasvim je moguce da sve to ima smisla, jednostavno mi smeta kako su opisani efekti tog predloga.

Anonymous said...

Предлог можда није лош али није детаљно представљен, па је тешко оценити. У сваком случају, "парафискални" намети су порасли као одговор на комунистичку клику која је на власти, и која је са Драгутиновићком отела локалним управама новац.
Дакле, уколико са пореском реформом не иде и фискална децентрализација, са утврђеним загарнтованим уделима који би дали сигурност локалу, све ће то бити дување у фрулу...