Pages

16 March 2012

Zastava

Ne mogu da verujem:

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je u utorak da se izmenama Krivičnog zakonika paljenje vojvođanske zastave kvalifikuje kao krivično delo. 


Zastava koja je spaljena NIJE vojvođanska, već je zastava onoga ko ju je spalio. Dakle, neko je kupio parče platna na kojem su neke boje i neki simboli, a onda je spalio to parče SVOJE tkanine, to snimio i stavio na Youtube. I sada treba zbog uništavanja svoje lične imovine da leži robiju? 

18 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Tako je to kada se iz Titovih marama uskoci u NVO & ljudska prava - isti nacin razmisljanja, samo je novi idol. Ne kazem da nije to izvestan napredak, ali ne toliki koliko izgleda na prvi pogled.

Marko Paunović said...

Verovatno je i spaljivanje pionirske marame bilo krivicno delo. :)

Toske said...

Od Titovih pionira do NGOvnara...

Anonymous said...

Sociopate.

Anonymous said...

Moram da nabavim zastavu sfrjote, pa da podložim malo, snimim, nakačim, čisto zeze radi :)))

Ivan Jankovic said...

Da li je spaljivanje nacionalne zastave krivicno delo? To bi bilo zanimljivo ispitati. Ako jeste, onda ne vidim kako bi se mogla kritikovati zabrana spaljivanja pokrajinske zastave, koja je isto zvanicna drzavna zastava.

Anonymous said...

Nije zvanična državna zastava, ali spaljivanje državne zastave (bilo koje?) jeste krivično delo. Govor mržnje :))) U susednim državama kažnjivo isticanje nekih zastava... Mučno.

Anonymous said...

Tip tvitovao sprdnju za cimera-pedera, ovaj se rokn'o, pa tviteraša sude na banku ćorke zbog maltretiranja :)))

Bo-le-sno. Svet po-lu-deo.

Marko Paunović said...

Secam se da su hapsili zbog paljenja americke zastave, be znam da li su nekad hapsili zbog paljenja srpske.

Anonymous said...

Kad ovako neka gradjanska inicijativa počne da se brine o simbolima uvek se setim Todora Kuljića komunjare velike,on je jednom u Ulisku nedelje izjavio kako njega ne zanimaju ta državna obeležja i simboli već kako će država dodatno da subvencioniše Sve i Svašta,al zato kad se povela rasprava četnici kontra partizana on je rekao za četnike kako oni nemaju nikakav legitimitet da se bune oko ičega jer ih je 46e preki sud Kom partije(strašno demokratski izabrane institucije sa još većim nasleđem borbe za građanska prava) osudio kao izdajice. Kako se građanci lako pretvaraju u etatiste čim treba malo represije uvesti radi Viših Ciljeva.

Anonymous said...

Offtopic: Još jedan ,,genijalan" zaključak na B92- Srbi i neoliberalizam ne idu u paru. Iako su u pomenutom tekstu i Ljuba Madžar i Boško Mijatović naglasili da ovde nema ni n od neloiberalizma ( Madžar ,,Srbija ima veze sa neoliberalizmom koliko i Enver Hodžina Albanija sa demokratijoma") mudraci sa B92 su ipak doneli ovaj zaključak na osnovu zaključka premudrog nam Dušanića kako ,,u neoliberalizmu postoji problem odnosa rada i kapitala, jer sve prednosti savremene tehnologije prisvaja krupni kapital, dok je sve veći gubitnik rad" Mislim stvarno ovi agresivni neoliberali cccc

Milos Vulevic said...

Није говор мржње већ постоји посебно кривично дело јавног извргавања порузи заставе или грба Републике Србије.

Застава АПВ није државно обележје већ покрајинско (као што нису ни обечежја градова, општина и месних заједница), није сасвим извесно ни да ли је уставна и најважноке трећина општина у АПВ одбија да је истакне.

Паљење/уринирање по истој није дакле кривично дело, али може бити третирано као узнемиравање јавног реда и мира, тј. као прекршај, уколико се то чини на јавном месту.

Кривични прогон је међутим поптуно искључен, јер кривична дела морају бити тачно описана у закону пре него што су учињена.

Milos Vulevic said...

* Пардон, нешто мање од ПОЛОВИНЕ општина у АПВ одбија да истакне њену тзв. заставу 7 година после њеног усвајања.

Igor said...

"Tako je to kada se iz Titovih marama uskoci u NVO & ljudska prava - isti nacin razmisljanja, samo je novi idol."

Verovatno su i Jim DeMint i velika vecina americke desnice isto iskocili iz Titovih marama posto se i oni zalazu za zabranu paljenja zastave?!
Paljenje zastave je po definiciji politicki akt, a paljenje Vojvodjanske zastave jasno slanje poruke na liniji "Madjarima jedan sendvic, Slovacima dva." Slicno isticanju Albanske zastave u Presevu. Jos jedan razlog za davanje zakonodavne vlasti Novome Sadu. Pa ako Vojvodjani zele da bude zabrane, neka Nasi pale juzno od Dunava i Save.

Anonymous said...

Слобода говора је или потпуна, или не постоји.

Anonymous said...

@Игор
Paljenje zastave je po definiciji politicki akt, a paljenje Vojvodjanske zastave jasno slanje poruke na liniji "Madjarima jedan sendvic, Slovacima dva."

Дуг је пут пређен овде, почев од паљења заставе (некоме је застава, другоме крпа), са чим се лично не слажем, али сматрам вредном слободом, до тога да је застава Војводине у ствари национална застава Мађара и Словака :))


"Slicno isticanju Albanske zastave u Presevu."

Шта је спорно у истицању албанске заставе у Прешеву? Шта, и то је противзаконито? Биће да није. Противзаконито је када се застава друге државе истакне на згради суда, општине или друге управе.

"Jos jedan razlog za davanje zakonodavne vlasti Novome Sadu. Pa ako Vojvodjani zele da bude zabrane, neka Nasi pale juzno od Dunava i Save."
Другим речима, законодавна власт је ту како би се смањиле слободе? Занимљиво.

Speaker said...

Igore, oduvek sam podržavao autonomiju Vojvodine, ali ne možete terati u zatvor nekoga zato što je spalio zastavu, državnu ili pokrajinsku, svejedno. To je jedan prilično neartikulisan i primitivan način za izražavanje vlastitih političkih preferencija, ali, šta god da ja lično mislio o "Vašima" :) i sličnom ološu, poenta je da se u društvu stvori atmosfera u kojoj će ta luzerska stoka biti naprosto smešna radnoj i prosperitetnoj većini, i ne samo smešna, već neće ni imati vremena da se bavi takvim budalaštinama, jer će, pošto uglavnom nema nikakve kvalifikacije ni tržišno poželjne veštine, morati da konjoše ceo dan na nekom teškom i dosadnom fizičkom poslu da bi uopšte preživela (alternativa, ako bi slučajno poželeli da to svoje stanje poboljšaju vanzakonskim sredstvima, je, naravno, zatvor, u kome bi takođe konjosali, samo džabe, da plate troškove boravka :) ), a ne da se rivično sankcioniše politički stav, kakav je da je.

Anonymous said...

Igore,

Opet "Naši" pale zastavu APV.

Zaustavite ih! Prvo pale zastave, a potom ljude. Tome se mora stati na put dok je vreme.