Pages

14 March 2012

Slovenački neoliberali

Kad već govorimo o neoliberalima, evo "taze" vesti: jedan od glavnih slovenačkih zagovornika liberalizma Rado Pezdir, profesor ekonomije i uticajan čovek u vodećoj slovenačkoj liberalnoj stranci (deo vladajuće koalicije), u otvorenom je ratu sa političko-kriminalnim podzemljem proisteklim iz starog komunističkog režima (Kučanova struja DBa, kako kažu neki "poznavaoci prilika" s kojima sam pričao). Do te mere, da mu je određeno policijsko obebeđenje. Više detalja ovde.

Evo zaključka analize iz linkovanog teksta:

Ulaskom ekipe slovenačkih klasičnih liberala sa Građanske liste Gregora Viranta u novu slovenačku vladu, korumpirani paradržavni slovenački sistem je konačno naišao na tvrd orah. Taj sistem je dugo bio hvaljen u regionu kao uzor uspešne tranzicije, bez "neoliberalne šok terapije" i uživao je teorijsko pokriće mencingerovske neokenzijanske (tačnije, neokardeljevske) ekonomske škole mišljenja, koja podrazumeva veoma velik uticaj države na ekonomiju. Taj neokejnzijanski sitem je i stvorio ekonomsko-političke uslove za cvetanje korupcije u jednom potpuno paralelnom i neformalnom sistemu političkih veza i vezica, a kome je sada, nadamo se i verujemo u to, konačno odzvonilo.

8 comments:

Nemanja said...

Mene zapanjuje moc DB-a. Nedavno sam citao clanak o vezi lekara sa VMA sa DB-om, gde leglo korupcije (citaj nacelnici odeljenja) cuva taj isti DB dojavama o vodjenju istraga.

".. u kome je imati "političke veze" a ne poslovnu viziju osnova svakog "uspešnog" biznisa."

Po mom skromnom sudu, najbolja kurirska sluzba u RS je do skoro imala na svom sajtu, u sekciji o nama, carobnu recenicu: zato sto nismo niciji!

Do te mere u RS dominiraju losi preduzetnici (citaj "uspesni"), da je ovakav iskaz nesto sasvim normalno.

Anonymous said...

db je loš termin, iz mnogo razloga. Ozna.

VladimirV said...

Indeks percepcije korupcije za Sloveniju je 5,9, Slovenija je najmanje korumpirana zemlja u Istočnoj Evropi - bar ako je verovati izveštajima Transparency International.

Anonymous said...

Indeks percepcije korupcije u Sovjetskom Savezu je bio blizak nuli.

VladimirV said...

Koliko ja znam Transcaprency International objavljuje indeks percepcije korupcije od 1996. godine i za najkorumpiranije zemlje indeks je 1 a za najmanje korumpirane zemlje indeks je 10, znači poželjno je da indeks bude što bliže 10.

Pavle Mihajlović said...

VladimirV proveri kako se meri tj indeks pa bi mogo da nađeš objašnjenje zašto je nizak u Sloveniji

Anonymous said...

@VladimirV
Pa dobro, onda ostaje pitanje zašto 0, a ne 1 :)

VladimirV said...

GDP po stanovniku im je $25.000 i znam da je recimo u Sloveniji premija životnog osiguranja po stanovniku 300 evra (kod nas je 10 evra), Majkl Mur u svom dokumentarcu Sicko pominje Sloveniju, kaže da je sramota da USA ima zdravstveni sistem koji je po kvalitetu u rangu jedne Slovenije :) a i zaista Klinički Cenar Ljubljana je jedna stvarno dobra zdravstvena ustanova, recimo imaju stvarno dobre plastične hirurge.