Pages

19 March 2012

Plivajuće cene

Goran Nikolić primećuje:

Da je NBS branila kurs na 105, on bi ostao toliki. Ne znam koji će im sada biti izgovor što je inflacija veća od planirane. Prenos rasta kursa na cene je direktan, za to ne treba biti pametan, što znači da morate braniti kurs. 

Ta pojava prelivanja kursa na cene još jednom pokazuje apsrud izbora Srbije da ima plivajući kurs. Svrha plivajućeg kursa je upravo da amortizuje uticaj spoljne valute na cene. U normalnoj situaciji, u zemlji u kojoj je domaća a ne strana valuta merilo vrednosti, kretanje kursa i kretanje cena su alternative. Ako se recimo priliv deviza poveća, onda ojača domaća valuta, umesto da vam zbog priliva novca porastu cene. Ako dođe do odliva deviza, domaća valuta slabi, umesto da imate deflaciju domaćih cena. To je svrha plivajućeg kursa.

Ako vam ovo izgleda čudno, to je zato što taj mehanizam u Srbiji uopšte nije na delu. Naprotiv, ako dinar oslabi u odnosu na evro, onda to samo po sebi bude glavni faktor porasta cena.  Kurs se u Srbiji preliva na cene, zato što glavno merilo vrednosti nije dinar nego evro.

U takvoj situaciji režim plivajućeg kursa je samoporažavajući. Mehanizam koji bi trebalo da bude njegova glavna prednost uopšte ne funkcioniše.

3 comments:

Marko Paunović said...

Nemoj nista da se brines. Vlada i NBS su jos prosle godine usvojile mere za dinarizaciju, tako da ce sve biti OK.

Samo jos da narod pocne da veruje u dinar i nema nikakvih problema. :)

mileusna said...

Evo kako ta dinarizacija izgleda u praksi: Tanjug javlja "Najveća prosečna cena stanova u novogradnji tokom 2011. godine ugovorena je u Beogradu i iznosila je 183.007 dinara po kvadratnom metru, objavio je Republički zavod za statistiku. Na drugom mestu je Novi Sad sa 106.913 dinara po kvadratu, dok je najniža cena zabeležena u Ćupriji i iznosi 59.387. dinara."

Eto, kom još trebaju evri kad sve može u dinarima da se iskaže. ;)

Anonymous said...

"Ta pojava prelivanja kursa na cene još jednom pokazuje apsrud izbora Srbije da ima plivajući kurs. Svrha plivajućeg kursa je upravo da amortizuje uticaj spoljne valute na cene. U normalnoj situaciji, u zemlji u kojoj je domaća a ne strana valuta merilo vrednosti, kretanje kursa i kretanje cena su alternative. Ako se recimo priliv deviza poveća, onda ojača domaća valuta, umesto da vam zbog priliva novca porastu cene. Ako dođe do odliva deviza, domaća valuta slabi, umesto da imate deflaciju domaćih cena. To je svrha plivajućeg kursa."

Сврха пливајућег курса, који није баш пливајући, је да се манипулише јавним сектором. И да се краде на инвестицијама. Да се подстиче увоз.

Сам концепт централне банке претвара читаву земљу у једно предузеће, али прего тога Славиша прелази као преко омање рупе на путу :)))