Pages

01 March 2012

Državni zdravsteni sistem 2 i nepismeni novinari

Pravda piše o tome da zdravstveni radnici u tri opštine na jugu Srbije imaju "dvostruke plate", a onda se objašnjava da se ovim radnicima "plata uvećana 50%".

Elem, iako "50% manje" zaista znači "dvostruko manje", "50% veće" ne znači "dvostruko veće". Znam, radi se o veoma složenoj i kompleksnoj višoj matematici, ali nijedna novina ne bi smela da dozvoli takav propust na naslovnoj strani.

Naravno, ovo ne menja suštinu, da država već više od deset godina kroz potpuno diskrecionu odluku baca pare, a onda poručuje građanima da se nekako sami snađu za citostatike.

4 comments:

Anonymous said...

Celo to "zdravstvo" se svodi na isplatu dohotka osoblju. Sick.

andreas breme said...

Slazem se, u sustini verovatno veci deo izdvajanja za zdravstvo odlazi na plate zaposlenih a deo ode i kroz namestene javne nabavke. Da li mozda neko ima strukturu troskova?

Sistem zdravstvenog osiguranja sustinski je naopako postavljen. Osnovna logika osiguranja je da se pokrivaju rizici koji mogu da nanesu veliku stetu ako se dese, odnosno kada onaj ko se osigurava ne moze samostalno da podnese takav gubitak, a ne da se osiguravaju mali gubici velike frekvencije, to je mnogo lakse i bolje da se pokriva iz sopstvenih sredstava. To vazi za imovinu, ali i za sve ostalo. Pa tako umesto da drzava finansira samo teze operacije i hirurske intervencije, nastupe teskih bolesti, skupe lekove, hitnu medicinsku pomoc, imamo situaciju da se finansiraju lekovi cija cena je par stotina dinara i to se finansiraju za sve, a sa druge strane ljudi umiru usled nemogucnosti da obave neku operaciju ili kupe neki lek koji kosta par desetina hiljada eura. Ja sam siguran da kada bi se finansirali samo takvi slucajevi, bez obzira sto su skupi, ukupni trosak bi bio mnogo manji, a ovi obicni pregledi, sistematski i sl svako moze da placa iz redovnih primanja, jos ako mu ostane od manjeg poreza za zdravstvo...

Anonymous said...

@andreas
troškove zgrada na lokalno, svakog lekara pretvoriš u firmu, osiguranje za zahvate i terapije veće cene pokriješ (sekundarna), uz redovne preglede (primarna jača) i glasači će te vinuti u nebesa.

Anonymous said...

95 posto troskova budzeta za zdravstvo(i ministarstva i RZZO-a) ide na plate. Cini mi se da je jedno vreme bilo 90 posto al to je bio najbolji slucaj i kratkog daha