Pages

10 February 2012

Led i mraz

MMF zaledio aranžman sa Srbijom.

Ovde možete da vidite osvrt Dušana Pavlovića, a ovde Pavla Mihajlovića.

Moje viđenje svega ovoga je mnogo prozaičnije od Dušanovog. Po mom mišljenju, sve ovo nije imalo mnogo veze sa fiskalnim pravilima i time što vlada i MMF nisu mogli da se dogovore oko toga koliki deficit treba da bude i gde treba štedeti. Sama činjenica da je MMF insistirao na usvajanju rebalansa u Skupštini je bio deal breaker - ova Vlada prosto nije mogla da obeća da će bilo kakav zakon, a kamoli budžet, biti usvojen u skupštini.

Možete sada kriviti MMF što je baš insistirao na usvajanju rebalansa i nije pristao na neki neformalniji dogovor imajući u vidu "klimavost" skupštinske većine. Ali, koliko ja znam, MMF je pre usvajanja ovog i ovakvog budžeta jasno vladi stavio do znanja da predlog budžeta nije u skladu sa prethodnim dogovorom i da, ako ga usvoje, MMF neće odobriti nastavak programa. Nakon što je Skupština, i pored upozorenja, usvojila budžet, MMF prosto nije mogao drugačije da postupi. 

1 comment:

Anonymous said...

Ranijih godina se na TR dosta pisalo kako je MMF blagonaklon prema političarima i njhovim apetitima ovde,al sad su se ovi naši toliko razmahali da ni u napred dogovorene okvire nisu ni hteli da se uklope,prosto su mislili da je MMF bunar lepih želja.
Krhkost našeg ne samo finansijskog sistema već čitave ekonomije vidi se da kroz potencijalni propast 5 hiljada radnih mesta najvećeg izvoznika u Srbiji,pada i platni bilans zemlje i sve minule populističke investicije levičara svih vrsta u Vladi,čak i ako bankarski sektor daje privid stabilnosti. Naravučenije naša ekonomska razmena sa inostranstvom je toliko mizerna,da gledajući po platno-bilansnim parametrima imamo status banana republike(premda neke republike koje izvoze banane imaju bolju razmenu sa svetom od nas) a da nas 3 nedelje hladnijeg talas upropasti ekonomski ko Sovjete nekad.