Pages

13 February 2012

ECB se češlja

Šta kaže najnovija studija Evropske centralne banke?

Možda nešto o posledicama grčkog bankrota? Mehanizmima izlaska zemalja iz evrozone? Ili je reč o fundamenalnijim pitanjima, možda o ispitivanju nekih radikalnijih reformi poput zlatnog standarda ili konkurencije valuta?

Nit' je snijeg nit' su labudovi, najnovija studija govori, u Freakonomics tradiciji, o pažnji berzanskih igrača u vreme fudbalskih mečeva tokom Svetskog prvenstva. Za vreme utakmice, empirijski je utvrđeno, pažnja opada.

Možda bi ovo bilo simpatično da nije posledica jedne važne stvari: centralne banke su veoma uspešno sredstvo inkorporacije ekonomista. Na stotine profesionalnih ekonomista je plaćeno da sedi u centralnim bankama i u svojstvu profesionalnih istraživača piše ovakve studije. Ako se pitate zašto su ideje poput slobodnog bankarstva, ukidanja centralne banke, zlatnog ili nekog drugog standarda, gurnute na marginu, ova inkorporacija je važan faktor. Nisu ove ideje radikalne, sve je to postojalo i vrlo dobro funkcionisalo pre centralizovanja i podržavljenja novca tokom kolektivističkog 20. veka. Ustvari je po najvažnijim merilima funkcionisalo mnogo bolje nego sadašnji sistem monopolskog papirnog novca. Ali sada su takve ideje, uz pomoć ne samo centralnih banaka nego i ukupne državne inkorporacije akademije, marginalizovane i ismevane. Makar iza njih stajali ništa manji monetarni autoriteti nego Milton Friedman i Friedrich Hayek, da pomenem samo ovu dvojicu koje je i mejnstrim morao priznati.

Ali ako ste unutar dozvoljenog, ako ne grebete ispod površine, ako se bavite pitanjima od fudbalskog značaja, možete imati udobno mesto kao istraživač u nekoj od nacionalnih centralnih banaka, Evropskoj centralnoj banci ili američkom Fedu.

7 comments:

Dusan said...

Pravo u metu.

Mizalod Hamdo said...

Paaaaaa,
FBI kaže da su ekstremisti svi koji pričaju da je Amerika bankrotirala kada je prekinula Zlatni standard, da je sumnjiv svako ko kupuje zlato i srebro (iako je cena zlatu skočila 600% u zadnjih 11 godina) i da je ekstremista svako ko kritikuje rad vlade.
Možda ih je strah da ih HLS ne "vrati" iz Amerike sa dobrog provoda ako pišu "svašta" po zvaničnim izveštajima.

Lepo uzmeš pare i pišeš o:
- o uticaju gluposti na pažnju
- o zemlji mira i blagostanja
- o zemlji harmonije i nade
- o povećanju sledovanja čokolade
- o uspesima vojske u ratu za mir
(ne znam odakle mi je ovo poznato???)

Dusan said...

Našim blogerima, pa i nama koji povremeno prokomentarišemo, moglo bi se po važećim američkim zakonima desiti da budemo "indefinetly detained" bez prava na advokata, pošto smo očigledno svi jedna banda ekstremistička.
Pojedinim vatrenim navijačima američke spoljne politike bi to možda mogla donekle biti olakšavajuća okolnost - ali samo ako postupajući pandur tako proceni. Jer sudije se u Americi više neće opterećivati ekstremističkim šljamom, čak ni kad su američki državljani. A donet je i zakon po kom predsednik može da stavi američkog državljanina na listu za odstrel, bez ikakve šanse da se ovaj pravda pred sudijom.
U tom kontekstu opraštam blogerima i povremeno strastveno navijanje, kao i kritikovanje stanja u Severnoj Koreji u vreme kad munjevito nestaju i poslednji tragovi slobode u Americi.
Zaista je odneo đavo šalu. Mislim da je neozbiljno i neodgovorno čačkati diva u panici, a bez šanse da se bilo šta promeni, sem da se sebi napravi gadan problem.
Daleko je smislenije baviti se visokom naukom kejnzijanstva, a ako jednog dana neki Ron Paul pobedi - može se tada progledati...
Zato predlažem da se razmotri korekcija uređivačke politike TR-a i da se do pobede Ron Paula bavite isključivo širenjem građanskih prava u malim nevaljalim zemljama, s povremenim pomirljivim osvrtima na postojeća kejnzijanska rešenja.
Jer, kad čovek malo bolje razmisli, ako hoće da stvarno bude ekonomista danas - mora biti Kejnzijanac! Sve drugo je krajnje neekonomično.

Slaviša Tasić said...

I ja isto mislim ali donekle je utešno da je bilo i gorih vremena. Špijuniranje građana pod Vudroom Vilsonom, FDR-ovo otimanje zlata od ljudi, 90% poreza 1950-60-ih, inflacija 70-ih... Tako da na sve ovo može da se gleda i kao na loš deo ciklusa, ne mora da znači nezaustavljiv trend.

Ivan Jankovic said...

Intersantno da ovaj posmatrac ima utisak da su EU centralni bankari mnogo racionalniji nego sto izgleda na prvi pogled:

http://blog.mises.org/20997/some-insights-from-my-visit-to-the-ecb/

Slaviša Tasić said...

Ovo može da bude iznenađenje samo za mises.org ekipu. Posmatrač je otkrio da centralni bankari nisu potpuni idioti, da znaju da štampanje novca kreira inflaciju. A mizesovci su sve vreme bili ubeđeni da samo oni to razumeju.

zg said...

Ne znam kako da skrenem paznju na sledeci video, pa cu opstaviti ovdje komentar. Nadam se da ce neko, ako vec nije, posvetiti paznju eseju Laurenc W. Reed-a:https://www.youtube.com/watch?v=Ta2m3D9Ig0g&feature=relmfu