Pages

23 February 2012

EU traži da se odreknemo sporazuma sa Rusijom

Naslov u Pressu.

Naravno, radi se o vrlo pristrasnom naslovu. Niti EU ima problem sa time što mi imamo sporazum o slobodnoj trgovini baš sa Rusima, niti bilo ko od nas to "traži", već se to podrazumeva.

Radi se prosto o tome da kada postaneš članica EU, onda ulaziš u carinsku uniju sa EU i u potpunosti preuzimaš carinsku politiku Unije. To znači da moraš trećim zemljama da naplaćuješ carinske stope koje naplaćuje Unija, a tebi obračunavaju iste one stope koje se u tim trećim zemljama obračunavaju na uvoz iz Unije. I u mnogim slučajevima zaista često članstvo u Uniji kvari postojeći položaj zemlje.

Recimo, isto se desilo Rumuniji i Bugarskoj kada su postali članice EU. Do tada su bile članice CEFTA sporazuma i imali slobodan izvoz u Srbiju. Nakon njihovog članstva u EU 2007. godine, mi smo za njihove proizvode podigli carine, jer su prešli iz kategorije "CEFTA zemlje" u kategoriju "EU zemlje". Isto će se desiti i Hrvatima kada uđu u EU - njihov izvoz u Srbiju i Bosnu će poskupeti. Ja ne znam koliko je domaćih (pre svega prehrambenih) firmi svesno ovoga (iskreno se nadam da jesu), ali će se nakon 2013. godine njihov položaj znatno popraviti na tržištima Srbije, Bosne i Makedonije, a možda i Crne Gore i Kosova (tamo verovatno manje, jer pretpostavljam da oni već danas imaju veoma liberalnu trgovinu sa EU).

Sve u svemu, mislim da postoje dve bitne poente:

1. Ovo nije ništa novo za bilo koga ko je ikada prelistao bilo koji dokument o Evropskoj uniji. Praktično u prvoj rečenici koja objašnjava Evropsku uniju piše da je EU carinska unija i da sve zemlje vode zajedničku carinsku politiku. Sramota je da novinari Pressa ovako nešto treba da čuju od ruskog ili EU ambasadora i da još to smatraju nekako ekskluzivnim, kao da su otkrili neku veliku tajnu.

2. Ovo nema apsolutno nikakve veze sa Rusijom. Isto bi važilo i kada bismo imali sporazum o slobodnoj trgovini sa Amerikom, Japanom ili Marsom, ili kada bismo imali zabranu uvoza iz Australije. Sve to prestaje da važi članstvom u EU i tada preuzimamo njihovu carinsku tarifu i njihove sporazume o trgovini. Ovo što važi za Rusiju će važiti i za Belorusiju, Kazahstan i druge zemlje sa kojima imamo slobodnu trgovinu. Neće važiti za Tursku, jer sa njom i EU ima slobodnu trgovinu.

10 comments:

Anonymous said...

EFTA?

Marko Paunović said...

Ne razumem, sta EFTA?

Jovan said...

"Naravno, radi se o vrlo pristrasnom naslovu. Niti EU ima problem sa time što mi imamo sporazum o slobodnoj trgovini baš sa Rusima, niti bilo ko od nas to "traži", već se to podrazumeva."

Bilo bi mnogo bolje da ne smemo da imamo sporazum o slobodnoj trgovini samo sa Rusima, nego da ne smemo da imamo sporazum o slobodnoj trgovini ni sa kim (osim ako ga EU ima).

Mozda sam pogresno razumeo ideju posta (koji je cinjenicno odlican), ali to sto gubimo slobodu generalno i sto je time ovaj specijalan slucaj sa Rusima manje problematican nije utesna stvar, naprotiv.

Marko Paunović said...

Jovane, clanstvo u EU upravo to podrazumeva - nasa drzava nece moci da radi neke stvari koje sada moze da radi.

Da li je to dobro ili lose, mozemo da raspravljamo, ja mislim da je do tacnog odgovora prakticno nemoguce doci.

Da li je to "gubitak slobode" i o tome moze da se raspravlja. Recimo, cinjenica da vlada Srbije ne moze da uvede carinu na robu iz Svedske jeste "gubitak slobode" iz perspektive vlasti, ali iz moje licne perspektive to nije bas tako.

Jovan said...

Marko, gubitak slobode je u cinjenici da ne mozemo vise da imamo slobodnu trgovinu ni sa kim mimo EU, svakako ne u tome da ne mozemo da zapocnemo carinski rat sa EU.
Mozemo da imamo slodobnu trgovinu sa EU i bez punog clanstva u uniji i samim tim bez obaveza da se ogranicavamo.

Marko Paunović said...

Naravno, necemo moci da vodimo samostalnu carinsku politiku, sa svim dobrim i losim stranama toga.

Meni smeta ovaj senzacionalisticki pristup. Isto tako su mogli da napisu "EU trazi od Hrvatske da se odrekne sporazuma sa Bosnom i Srbijom".

Anonymous said...

Jedan praktičan noviji primer ovog što govoriš je prodaja subotičke mlekare i Imleka Holanđanima,DFG je (verovatno) procenila da će kad Hrvatska uđe u EU(a izađe iz CEFTA) enormne količine mleka iz BiH na tržištu Srbije sniziti cene mleka i mlečnih proizvoda.
Nisam nikad čuo ni za jednu dobru stranu carinske politike,ona je najbolja onda kad je nema

Marko Paunović said...

Mozda su kupci procenili da ce biti manje prostora za hrvatsko mleko u Srbiji i Bosni?

Slaviša Tasić said...

"Gubitak slobode" za nas znači da nećemo moći da ukidamo izvoz pšenice, zabranjujemo uvoz naftnih derivata i takve stvari.

Ali to je samo poseban slučaj stare rasprave koju ovde vodimo, da li ulazak u EU treba upoređivati sa institucijama koje u praksi imamo ili sa onim koje bi idealno mogli da imamo.

Anonymous said...

Čuo sam nov, bolji izraz za "eufanatike" - "eutifusari" :)