Pages

21 January 2012

Tržišno rešenje za Kosovo, Folklandska ostrva i ostale problematične teritorije

Piše Stiv Henke:


This is where markets come in. The Falklanders would have to be compensated by Argentina. The referendum would be designed so that Argentina could offer a cash incentive. Before the referendum, Argentina would deposit an amount (let's say USD $500,000) in escrow, in Swiss bank accounts for every man, woman and child who had proven their Falklands residence prior to the referendum.

If the referendum went in Argentina's favor (over 80% of eligible voters casting a "yes" vote), then the funds in escrow would be transferred and Argentina's unambiguous sovereignty over the Falklands would be established. Argentina's cost, in this hypothetical, would be about USD $1.6 billion.

A transparent market solution for the Falklands and other disputed territories would be a cost-effective way to unambiguously establish sovereignty — a way that avoids blundering into unwanted wars and spilling blood, sweat and tears.

28 comments:

Anonymous said...

A ko kešira za KiM?

Anonymous said...

Davno nisam čuo gluplji predlog rešenja nekog teritorijalnog spora. Šta sprečava građane neke sporne teritorije da nakon odabiranja jedne novčane opcije i uzimanja para,odmah sutra se ne predomisle i opredele za druge(kojima bi isto posle uzeli pare)

Nemanja said...

Kako moze biti glup predlog kada su nesto slicno vec sproveli Albanci otkupom srpskih kuca i imanja na Kosovu.. ista stvar kao referendumsko da ili ne.

Slican scenario ceka i Makedoniju..

Speaker said...

Foklandi nisu problematična teritorija, osim u vlažnim snovima Maradonaca (koji ceo život trče počasni krug :)) )... Em ljudima tamo ne pada na pamet da se priključe Argentini, em su momci već dobili preko nosa jednom, a dobiće i još koji put, ako im samo padnu na pamet ikakve đavolije i šeretluci :)) A to im je, naravno, sve za onaj gol rukom, da nisu ispali tolike ciganšture, možda bismo se i sažalili da im damo neko pusto ostrvce :)))

Anonymous said...

Speaker,
Pusto ostrvce baš,ako će vojno-bezbednosno-teritorijalno-integrativni izazov Foklanda biti predmet hvalisanja Britanske imperije,onda je imperija definitivno propala,mislim ako su Britancima Foklandi i Gibraltar dokaz njiove civilizacijske superiornosti onda su stvarno visoko postavili sebi cilj.
Al nešto mi se javlja da je neposredni komšiluk Engleske,ne samo važniji Britaniji već i veći izazov sačuvati,al neka samo se vi hvalite Gibraltarom i Foklandima to su pak vele-svetske metropole. Samo pitanje nezavisnosti Škotske nameće jedno drugo pitanje suštinski važnije. Britanija je uspevala da zadrži makar ideju jedne slobodne zemlje i nacije bez obzira što je eksponencijalno gubila teritorije tokom 20 veka,čak više nego Rusija,ali bitnije pitanje ako se Škotska odvoji šta je to Britanija posle toga. I naravno čija je nafta u Severnom Moru. A fudbala što se tiče,pa kao i u svakom drugom sportu,ko gubi(pogotovo kao Englezi ama baš stalno) ima pravo da se ljuti. Ne sumnjam da ćete izlobirati da dobijete organizaciju još kojeg Svetskog Kupa,jerbo 66a beše davno(a i tad ste osvojili bijući Peleta) a onda verujem da će do izražaja doći sva kreativnost vrlih engleskih sudija kod kojih moraš 3 žuta dobiti da bi bio smatran nepodobnim za tekuću tekmu.

Aleksandar Boskovic said...

Naslov je besmislen, s obzirom da se velika većinA stanovnika Kosova davno izjasnila za nezavisnost. (Da ne pominjem objektivne ogromne troškove koje je država Srbija imala tamo dok je glumila suverenitet.)

Na Folklandima ("Malvinima") ne znam da li ima 1 (jedan) čovek koji bi želeo da živi u Argentini. A troškovi su očigledno toliki (cost/ benefit) da se Britancima isplati održavanje te teritorije.

Aleksandar Boskovic said...

Naslov je besmislen, s obzirom da se velika većinA stanovnika Kosova davno izjasnila za nezavisnost. (Da ne pominjem objektivne ogromne troškove koje je država Srbija imala tamo dok je glumila suverenitet.)

Na Folklandima ("Malvinima") ne znam da li ima 1 (jedan) čovek koji bi želeo da živi u Argentini. A troškovi su očigledno toliki (cost/ benefit) da se Britancima isplati održavanje te teritorije.

Mizalod Hamdo said...

Prošle godine se šuškalo da na Foklandima ima Nafte.

Speaker said...

@Mmiillaann
Milane, pa niko normalan u Engleskoj se ne sekira zbog Škotske, naprotiv, jer je u sadašnjem socijalističko-ljudskopravaškom sistemu, Škotska čisti kratkoročni i dugoročni gubitak za ostatak države, isto kao što je Kosovo bilo za Srbiju, i to sve sa naftom (ili u slučaju Kosova, sa zalihama uglja i rudnim bogatstvom). Kada bih još živeo u Ujedinjenom kraljevstvu, ja bih se zalagao referendum u Engleskoj za otcepljenje od ostatka UK, a ne obrnuto :))) Naravno, bilo bi mnogo efikasnije radikalno promeniti taj ljudskopravaški i socijalistički sistem (premda bi i u tom slučajuŠkotska ostala ne mnogo bitan privezakbritanske ekonomije, samo ne bi pravila štetu, jer ne bi postojao način da se luzeri, badavadžije i komunjare kojih je Škotska puna okače na tuđu grbaču :) ), ali taj društveni tumor je pravedna kazna britanskim elitama za to što pre stotinak godina nisu shvatile duh doba, i prilagodile se okolnostima u pravo vreme, već su zajedno sa nekoliko drugih evropskih država izazvale jednu od najvećih, najglupljih i najnepotrebnijih svinjarija u istoriji, prvi i drugi svetski rat, i na taj način izgubile većinu kredibiliteta za vođenje države, što je otvorilo prostor raznim socijalnim demagozima i štetočinama da im od države naprave sadašnji degenerisani komunjarski kupleraj (koji nije baš toliko grdan kao najgore što se može naći na kontinentu, i verovatno će uspeti da kojekako preživi i prilagodi se, ali ja lično ne bih pustio ni suzu da ga proguta okean kao Atlantidu ili, što je mnogo realnije, da ga nekonkurentnost i socijalizam potpuno ekonomski ruiniraju :)) ). A nije mi jasno kakav lični ili socijalni problem imate da vam toliko smeta Britanija, da niste i vi, kao Maradona, žrtva ciganitisa? :)) Obožavatelj Perona, a možda i Čavesa? :)) Neprijatelj "anglosaksonskog imperijalizma"? :)) Možda bi bila dobra ideja da zatražite imigracionu dozvolu za Drvengrad? :)))

andreas breme said...

Sta mislite o ovome?

US Steel

Da li postoje podaci koliko godisnje drzava izdvaja za subvencije i transfere drzavnim i privatnim firmama (Resavica, zeleznica, RTB Bor... i za ove "privatnike" tipa Kostica, Peconija i sl...

Anonymous said...

Speaker,
Nisam vas dobro razumeo,iz prvog komentara zaključio sam pošto ste se pozvali da pripadate ,,onima koji mogu da daju pusto ostrvce" da ste državljanin Britanije,te da stoga učestvujete u formiranju popularnog plebiscita koji će odlučivati o istom.
Što se tiče Škotske,ne mogu da vam protivrečim,nisam toliko upoznat sa sociološkom kartom iste,slažem se sa vama da latentni socijalizam izjeda Evropu svuda(mada neravnomerno a i to nije komunizam jer razlika između komunizma i socijalizma je u metodu,prvom je to apsolutno a drugom latentno nasilje nad masama) mada jednu stvar koju sam naučio o budućnosti je da se ona može dobro spoznati tek kad postane istorija,te da stoga iako Škotskoj kao i svim ostalim delovima Evrope preti latentni tribalizam u soc formi,kao neko ko veruje da je ekonomija najbitnija vidim bolje startne pozicije za 5 miliona Škota koji imaju potencijal da iako čine manje od 10 posto Britanije demografski ekonomski mogu da dobiju znatno veći deo kolača od torte zvana Britanija.
Tek što ne verujem u teorije zavere,ali verujem u ljudsku patnju. Par puta sam ovde napomenuo da je moje mišljenje irelevantno jer je Balkan tragedijom samog sebe smaknuo sebe sa svetske pozornice(jerbo je prethodni komad koji je na pozornici Balkana odigran definitivno dokazao ciganitis Balkana o kome govorite) samo sam hteo da ukažem da tragedija Britanije nije nešto neviđeno čak i u našoj bližoj prošlosti,jer oni koji pokušavaju da upravljaju svim pustim ostrvima sveta najčešće završe bez onih ostrva prepunih ljudi,koja su uvek bliža i važnija a i sami dobro vidite da političari uvek stradaju u pokušaju da se titulišu kao sveopšti-poreznici kad shvate da je najbitniji element poreza ljudi kojima se on može naplatiti,te kad ostanu bez većine poreskih obveznika shvate da su previše brinuli o onoj nebitnijoj manjini.
Razumem vašu poentu o ciganitisu,mada je veliko pitanje ko je veći cigan ispao oni koji kukaju za pustim ostrvcetom ili oni koji kukaju za jednim golom 3 decenije,mada se prave kao da drugi nije bio valjda najbolji gol u istoriji fudbala. Mrtva trka je to. A što se nas tiče ne brinite ciganitis je sveopšta dijagnoza Balkana,pa ovde su Turci vladali ihajhaj pa ne bi bilo normalno da ciganitis ne preovlađuje. To što vi nazivate ciganitisom ja nazivam kulturom plača društva očaja i žarka mi je želja jednom da odredim korene toj patologiji većine balkanskih društava.

Anonymous said...

Speaker,
Uzeću umetničku slobodu da vam uradim psiho-analizu besplatno kao i vi meni(pa ne muči se za nas ,,slobodne umetnike" onaj velikomučenik Milogorac Nikolaidis valjda za dž). Vaša lična psiho-patologija je ista kao i svim samoprozvanim intelektualcima ovog podneblja. Ne mirite se da je demokratija vladavina većine. Drugim rečima,90ih niste uspeli da ubedite široke narodne mase o sveopštoj štetnosti rata,te ste izabrali lakši put. Kad ste se preselili na Zapad, odabrali ste ono što se u politici naziva ,,moral high ground" te sa pozicije nekog ko je na strani pobednika rata delite lekcije nama neukim Srbima Srbije kako smo provincijalni i zatucani. Glavni krivci su vam naravno Dobrica Ćosić i Zloba Milošević jer je u verbalnom ratu najlakše izabrati protivnike koji il više neće kao Ćosić da se brane il su kao Zloba odavno otišli dva metra bez geometra,al vaš cilj je isti kao i njihov-prevaspitivanje zatucanih širokih narodnih masa. Svaka čast na pokušaju,po mom skromnom sudu definitivno Sizifov posao. Samo ukazaću vam na nedostatke vaše startne pozicije- kojim god poslom da se bavite teški ste oblik amaterizma u poređenju i sa Ćosićem i sa Kusturicom,te vam široke narodne mase neće poverovati a priori kao njima.

Speaker said...

@Mmiillaann
Ne, kada sam bio mnogo mlađi, živeo sam u Londonu neko vreme, pa tu zemlju, ili, barem njen južni deo, :) odlično znam i za nju me vezuju mnoge lepe uspomene, i to je sve :)) Inače se s vama uglavnom slažem, osim u psihoanalitičkom delu, tu ste poprilično omanuli :)) Ja nisam ni demokrata (a još manje "demokratista", što je moja kovanica za onu vrstu ljudi koji demokratiju apsolutizuju, i umesto samo jednog od metoda za postizanje cilja, prave od nje cilj sam po sebi :)) ), ni antidemokrata, gledam na to pitanje praktično, a mišljenja sam da većina ljudi ionako nije sposobna ni da razume pitanja vezana za upravljanje državom ni da o njima odlučuje, a sve i kada bi bili, zašto bi to za bilo koga ko ima bolje ideje od njih bilo obavezujuće, :) pa je verovatno jedina pozitivna strana demokratije (ali ta je veoma bitna) veća inherentna stabilnost u odnosu na autokratije i oligarhije, verovatno samo zato što je milionima potrebno daleko duže vreme da potpuno polude nego pojedincima ili manjim grupama ljudi :)) Ja odavno više nemam nikakvih ambicija da nekoga na Balkanu prevaspitavam, naprotiv, želim samo da od Srbije profitiram što je moguće više i vratim sve što tamošnja fukara i komunističke pseudoelite duguju mojoj familiji sa što realnijom kamatom :)) A ne znam u kom smislu mislite da sam "amater" za Kusturicu ili Ćosića, pa nijedan ni drugi nisu naročito dobri u svom poslu i niko ko zaista ima ukusa i poznaje literaturu i film ne voli njihove produkte (sa eventualnim izuzetkom prva dva Kusturicina filma, ali to je, biće, uglavnom zbog odličnih scenarija Abdulaha Sidrana od kojih bi i poslednja budala napravila kakav-takav film, a Kusturica nije poslednja budala, čak ima i nešto talenta, samo nije odveć obrazovan čovek i odveć vešt režiser, pa su svi ostali filmovi koje je snimio uglavnom samo galimatijas primitivnog i arbitrarnog pseudoumetničkog kiča, sa pokojom nadahnutom ili slučajno srećno pogođenom scenom između :)) ), pa bih možda neskromno, ali, čini mi se, prilično objektivno (koliko u ocenjivanju umetničkih dela ima mesta objektivnosti), rekao da sam poprilično bolji u svom poslu nego i jedan i drugi "narodni udbaški umetnik" u svom. Od nesretnog, polupismenog Dobrice, čije knjige i posle tri lekture liče na seosko bunjište na kome su se čili nerasti malo zabavljali, :) bolji sam čak i u njegovom rođenom poslu, pošto kao neko ko je rastao u porodici gde evo već skoro dva veka univerzitetsko obrazovanje nije nimalo neobično, za razliku od njega, prosto umem da relativno pristojno baratam južnoslovenskim jezikom :))) Znači, ako ste mislili na relativnu popularnost ova dva geačka "barda", :) na smrdovitom Balkanu, :) možda ste ipak pomešali umeće palanačkog intrigantstva i odanog guzoljublja svakoj aktuelnoj mafiji sa genuinim umetničkim darom i profesionalnom briljantnošću :)) A balkanska fukara ionako guta sve što Onaj Ko Treba, uz pomoć raznih pseudointelektualnih lakeja a la SANU, kojih, za siću, nikad ne nedostaje, proglasi za Umetničku i Nacionalnu Vrednost :))

Mizalod Hamdo said...

@Speaker
Mala ispravka, Nije SANU nego ANUS - Akademija Nauka i Umetnosti Srbije
:)))

Speaker said...

@Mizalod Hamdo
Pravo zboriš, časni efendijo, :)) nešto me ova zima obeutila, sve sam skraćenice pomešao :))

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Samo da su Argentinci imali malo bolji komandni kadar, malo bolje obučene mornare i bolje održavanu tehniku pobedili bi britanskog agresora i odbranili Malvine, recimo ovde je priča o argentinskoj mornarici tokom rata za Malvine a ovde o patroli argentinske podmorice ARA San Luis, stvarno je bezveze da je jedna argentinska podmornica uspela da "nacilja" toliko britanskih brodova a da se dešavalo da nije uspevala da ispali torpeda (pošto su se zaglavljivala u cevima) ili da pukne žica za navođenje torpeda ili da torpeda ne eksplodiraju kada stignu do cilja, Britanci su imali stvarno mnogo sreće, mnogo više britanskih brodova je moglo da završi kao razarač HMS Sheffield - na dnu mora.

VladimirV said...

U stvari na dnu okeana, Argentinci su uspeli da potope dva britanska razarača i dve fregate.

Speaker said...

@Dupedajko
Ma da se Galtieri samo setio da mobilizuje Maradonu, on bi ubacio torpedo rukom :))) A onda otišao na dno zajedno sa "Belgranom" da igra fudbal sa sunđerom Bobom :))

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Naravno, u tvojim mislima Britanija je "imperija" zbog silnih prekomorskih teritorija poput Gibraltara, Bermudskih, Kajmanskih i Folklandskih ostva... i još nekih teritorija za koje ne znaju ni studenti geogradije... :) i uspeh je da njena silna mornarica potopi krstaricu iz Drugog svetskog rata koja uopšte nije imala nikakav sonar... a pri tome izgubi dva razarača i dve fregate... :)

Marko Paunović said...

A ja ocekivao raspravu oko Kosova...

Setio sam se scene iz Nicije zemlje, kada Boro Stjepanovic u nekom rovu u Bosni za vreme rata cita novine i kaze "Auuu, sranje u Ruandi." :)

Speaker said...

@Dupedajko
Mili D., Britanija odavno nije imperija, to mi koji, za razliku od naših nesrećnih, mentalno retardiranih sugrađana, pomalo znamo "geogradiju" :)) i čak smo par puta posetili ono što ste, u originalnoj verziji posta koju ste izbrisali, tako šarmantno nazvali "Giblartal" ("geogradija" je možna banalna slovna greška, ali ovo sasvim sigurno nije, pa bih vam ovom prilikom skrenuo pažnju da ne morate baš toliko da se trudite da nam zorno demonstrirate da pripadate onoj gorespomenutoj grupi sa specijalnim potrebama, kako da vam kažem, to nam je nekako odmah bilo jasno :)) ) odavno znamo, i to nam nimalo ne smeta: ne samo što je još uvek dobra da povremeno izdeveta neku sitniju ciganiju poput Argentine ako počne da se malo previše kurobeca, već vas je mega-uspešno gazila i civilizovala preko dva veka, pa još i ostavila supernapucanu imperijalnu ćerku koja vam vadi mast evo već sedamdeset godina i nameštaće će vas na jeste još barem dvaput toliko (a posle ćemo da se dogovorimo kako da vas dalje lumbalno punktiramo, ako pre toga ne otkrijemo neku novu planetu i prosto vas ostavimo da se brčkate u vlastitim ekskrementima :)) ), pa je, kao što sam već negde gore napomenuo, dobrano zaslužila svoju dekadentnu penzijicu (iako bi, čak i u sadašnjoj degenerisanoj socijalističkoj hibernaciji, imala potencijal da, recimo, unakazi vašu omiljenu Rusiju, ako bi ova nekim slučajem bila dovoljno tupava da ozbiljno traži đavola, pošto još uvek ima i mnogo više para i mnogo više mozga od nje - nije nimalo slučajno to što su neki od najperspektivnijih britanskih stručnjaka današnjice upravo Rusi koji su glavom bez obzira pobegli od one KGB-ovske, džiberske čume :)) ).
@Marko
:))) Hvala što ste me podsetili, cool film i sjajna scena... A o Kosovu valjda čak ni "mili D." ne može više da ozbiljno raspravlja :))

VladimirV said...

Eto, brzo pišem i pravim greške u kucanju koje ne primetim odmah, strašno.

VladimirV said...

Suština je da se Argentina malo bolje pripremila za rat (da im se torpeda nisu zaglavljivala i slično) Folklandi uopšte ne bi bila "problematična teritorija", isto važi i za nas, da je VJ imala protivavionske sisteme S-300 Kosovo ne bi bila "problematična teritorija".

Speaker said...

@Dupedajko
Važi, mili D. :)))

VladimirV said...

Evo ako je neko zainteresovan da pogleda odličan dokumentarac o Folklandskom ratu - prva rečenica: "ovo je priča kako je Argentina mogla pobediti u Folklandskom ratu i kako je Britanija skoro izgubila rat", druga rečenica: "to je priča kako je britanska mornarička operativna grupa otplovila 8000 milja daleko kako bi se borila u ratu za koji je malo ko pretpostavio da ga je moguće dobiti" i komandant britanskih snaga potvđuje da Folklandi ne bi bila problematična teritorija da su se Argentinci malo bolje pripremili za rat i da njihovi planeri nisu napravili toliko apsurnih grešaka (5:30, part01), kada ih je jedna u to vreme potpuno banrotirana Argentina skoro rasturila zamisli šta bi im Ruje uradile :)
part01
part02
part03
part04
part05

Speaker said...

@Dupedajko
Felacio njihovih života? :)))