Pages

26 December 2011

Hotel iz budžeta

U kojoj je školi ekspert naučio da država treba da gradi hotele?

Ovo je koncept razvoja afričkih zemalja iz 1960-ih godina. Ne afričkih zemalja danas, nego Afrike iz 1960-ih. Jer Afrikanci su u međuvremenu shvatili. Samo tada je država direktno investirala u profitne projekte, kao što danas Srbija gradi stanove i hotele.

Postoji nešto što se zove industrijska politika, što podržavaju intervencionistički orijentisani ekonomisti poput Danija Rodrika. Ali i ta industrijska politika podrazumeva eventualne poreske olakšice i podsticaje privatnom sektoru za ulaganja u određene grane, dok se država ograničava na infrastrukturu. Niko normalan, ni Rodrik ni Krugman ni Stiglitz, vam neće reći da država treba da iz budžeta "investira" 30 miliona evra u gradnju sopstvenog hotela. Ovo je jedinstvena, srpska škola ekonomije.

Iz vesti mi je najupečatljiviji ovaj detaj:
On je naveo da je u hotel na Staroj planini država iz budžeta investirala više od 30 miliona evra i naglasio da je to prva "grinfild investicija" u domaći turizam u proteklih 20 godina. 

I nije im malo na pamet da možda ima razloga zašto je to tako? Da možda privatni sektor nije zainteresovan za turizam u Srbiji zato što turističkog potencijala nema?

Ovde se radi ili o fundamentalnom neznanju osnova ekonomije ili o golom kriminalu. Trećeg nema.

11 comments:

Vlada said...

Gradi miško sve u šesnaest:

Stara Planina
Bazen u Kragujevcu, "Stepa Stepanović" na Voždovcu itd..
Aerodrom "Nikola Tesla"

Tako da je sve OK. Dinkić je ekspert za ekonomiju a kriminala nema.

Inače sam čuo da je hotel usred ničega i da je najbolja opcija za prevoz helikopter. Otprilike u isto vreme kad se otvaralo Mirko Alvirović je imao emisiju o krš putevima u tom kraju.

A o blizini Bugarske sa jeftinim i dobrim skijalištima da i ne govorim...

Marko Paunović said...

Slavisa, pazi se kada komentarises stvari vezane za hotele na planinama. Imamo Moninu reklamu, nemoj da te neko optuzi za sukob interesa. :)

Nemanja said...

Evo emisije o krs putevima, stvarno jeziv put ;D

Anonymous said...

Đomla je rešio da on bude prvi srpski skijaški baron,kad je već Minhauzenu uzeo titulu rešio je i ovu da napadne.
Zato on i drži firmu čije su žičare na Kopu zato je i rešio da na Staroj planini uradi isto i na isti način,onaj od kojeg boljeg nema-s tuđe pare

mp said...

Upravo odgledah Mirka, pa coveku je po sopstvenom priznanju bilo toplo oko srca kada je video kako se radi na hotelu, izgradjenom u rekordnom roku od 16 meseci. Uz to, rece Mirko da je drzava najavila izgradnju jos 6 hotela sto dodatno opravdava postojecu investiciju!!!

Anonymous said...

Juce gledam auto magazin SAT na rts i idu do hotela na Staroj planini. Nisam mogao da vjerujem svojim ocima kakvi su to putevi. Vozili su se 200 km auto putem i onda 170 km putevima na kojima drzis glavu u torbi! A onda kada se skrene na zadnju dionicu nekih 30 km do hotela u pitanju je makadam jedna traka! Put je opasan da opasniji ne moze biti. Ne znam kakva bi me muka natjerala da prodjem tuda.
A ja se sve pitam, gdje su to oni zaputili kad ono -OPSTE LUDILO- drzavni hotel, napucan do maksimuma. Kazu u emisiji radovi se privode kraju. Kad ono na dnevniku otvaranje. ZLO! ZLO! ZLO! 666! DJAVO JE SRBIJI!
Sa nasom majcicom Srbijom je gotovo! Drzava je na koljenima. Prije sto godina takva drzava na koljenima bi bila okupirana ladno, a danas zbog birkortaskih zavrzalama ne moze se vise ni drzava okupirati nego je ostavljena da grca i umire polako.

Lazar Antonić said...

Stvarno je tuzno kako je moguce da drzava potrosi 30 mil. evra na izgradnju hotela bez ikakve "rasprave"... Tuzno je da je nas budzet i dalje (kao i 2001.) toliko skrt da iz njega nista nije moguce procitati...

Da je budzet transparentiji ovog hotela ne bi ni bilo...

mileusna said...

Tužno je i da "novinari" sve to lepo prenose a niko se ne zapita da li je to normalno...

mileusna said...

Malo offtopic, ali i ne baš. Državni vozač automobila o kome je Slaviša pisao u par navrata je opet na sceni, trkačkoj i stranačkoj :D

U jednoj rečenici, Miloš Pavlović se učlanio u SPS, Dačić obećao da ćemo 2013 gledati prvog Srbina u Formuli 1.

mp said...

Umesto lepo da su dali subvenciju Falkensteineru da sam napravi hotel :)

Mile said...

Afrika šezdesetih, autor je lepo rekao. Proveriti sudbinu afričkih hotela, i u tom smislu tražiti rešenje za ovaj naš. Proveriti i sudbinu afričkih režima... ;)