Pages

02 November 2011

Knjiga Stiva Pejovića

Pre neki dan je nekoliko vas pitalo za preporuke povodom Sajma knjiga i evo, sa zakašnjenjem, jedne velike preporuke. Podgorički CID je preveo i objavio novu knjigu Svetozara Stiva Pejovića, koja na engleskom nosi naslov Law, Informal Rules and Economic Performance (ne znam kako tačno glasi naslov prevoda).

Pejović je jedan od najvećih ekonomista poreklom sa ovih prostora (mada on sam voli da kaže da je Ljuba Madžar iznad svih), jedan od najpoznatijih tržišnih ekonomista u Americi i jedan od osnivača nove institucionalne ekonomije i ekonomije svojinskih prava. Evo jednog prikaza nove knjige. Evo i jedne moje ranije note o njegovom stilu pisanja, da znate šta da očekujete u knjizi.

PS:
Čitalac Dane šalje prevedeni naslov knjige: "Norma i ekonomska efikasnost".

5 comments:

Ivan Jankovic said...

"Pejović je jedan od najvećih ekonomista poreklom sa ovih prostora (mada on sam voli da kaže da je Ljuba Madžar iznad svih), jedan od najpoznatijih tržišnih ekonomista u Americi i jedan od osnivača nove institucionalne ekonomije i ekonomije svojinskih prava."

I jedini razlog zasto nikad nece uci ni u uzi izbor za Nobela (kao uostalom ni Demsetz ni Alchian) je sto nije "otkrio" kao Elinor Ostrom, da privatna vlasnicka prava nisu neophodna za prevazilazenje tragedy of the commons. Nego, naprotiv, da su privatna vlasnicka prava kljuc i da samoupravljanje ne funkcionise upravo jer ih remeti. U odnosu na Ostrom, on je Adam Smit licno.

Anonymous said...

Dajte malo više informacija, kako da sad ja iz Zagreba to nabavljam kad ni ime knjige ne znam ni izdavača ni ništa :)

Anonymous said...

Nisam u prvom prolazu registrirao da piše izdavač, evo sad sam potražio CID Podgorica, imaju web stranicu iz 1947 i mail adresu na domeni .yu koja se naravno vraća.

Cijenio bih ako mi netko može pomoći da nađem neki njihov kontakt jer me Law & Economics intenzivno zanima i moram nabaviti ovu knjigu :)

Slaviša Tasić said...

Sajt su radili na Komodoru 64.

Probaj ovaj email, cid@t-com.me

Naslov je Norma i ekonomska efikasnost.

Aleksandar said...

Sta je sa prevodom knjige Human action kojije najavljivan na Katalaksiji? Dokle se stiglo?