Pages

28 November 2011

Ante Marković

RIP. Ovde je post o njemu, iz 2009.

7 comments:

Željka Buturović said...

"Последњи премијер СФРЈ Анте Марковић, реформатор који је крајем 1989. године покренуо амбициозан програм економских реформи остаће упамћен као један од најпопуларнијих политичара на овим просторима." (Politika).

sad jos samo da se objasni sto niko nije glasao za njegovu stranku kad je bio tako popularan. cak i projugoslovenske stranke (ujdi, stranka jugoslovena) su bezale od njega.

Lighthouse said...

Željka, bar u jednom grešite - UJDI nije bežao od Ante Markovića, nego su pro-Markovićev SRSJ/S (sa SRSJ/V) i UJDI u većini izbornih jedinica imale zajedničke kandidate u prvom krugu. Isto tako, bilo je pro-jugoslovenski orijentisanih koji nisu glasali za Markovićevu stranku jer su je smatrali suviše "pro-kapitalističkom". A nemali broj pro-jugoslovenski orijentisanih birača je hteo i jare i pare, tj. shvatao je jugoslovenstvo pomalo kolonijalistički, tj, konkretno, hteo je i urlanje i pretnje drugim narodima na Miloševićevim mitinzima i Jugoslaviju u kojoj će se ti drugi krotko smeškati dok ih Milošević odvaja od svih onih šansi i nada probuđenih padom Berlinskog zida.

Marko Paunović said...

Koji god da su razlozi, ostaje cinjenica da nije bio popularan.

Lighthouse said...

Da, to je tačno. Jer, da je bio popularan, prošao bi bolje na izborima. Bi li SRSJ/S ikad pobedio, i da li bi mu generali poput Kadijevića dozvolili da preuzme vlast, hipotetičko je pitanje. Ali je činjenica da su se birači u Srbiji tri puta, kao sveti Petar Hrista, odrekli Ante Markovića. Pažljivo su pobrali sve pogodnosti života u slobodnijem i uređenijem društvu tokom 1990. godine, a onda jednostavno odbili da pređu na sistem koji im je jedino mogao garantovati opstanak takvog standarda na duži rok, jer je taj sistem zahtevao korenite reforme svega. U BiH je Marković prošao nešto bolje, a u Makedoniji čak dosta dobro (preko 20%, iako treći). Drugde, ili je zakasnio (izbori već održani), ili potop.

Željka Buturović said...

"UJDI nije bežao od Ante Markovića, nego su pro-Markovićev SRSJ/S (sa SRSJ/V) i UJDI u većini izbornih jedinica imale zajedničke kandidate u prvom krugu."

to je bila takticka koalicija cija je osnova bila pro-jugoslovenstvo a nikako ante-markovic i njegov program, sto je bio predmet neslaganja. reformisti tj. kasniji GSS je kasnije imao zajednicke liste i sa SPO itd pa to ne znaci da je vuk podrzavao markovica.

u to vreme se protiv markovica vodila neprekidna i izuzetno uspesna medijska kampanja i ama bas niko u tadasjoj srpskoj opoziciji (osim samih reformista) nije bio na njegovoj strani. ivan djuric je imao znacajno vecu podrsku od samog markovica. zapravo i vi to negde posredno priznajete objasnjavajuci sta su pro-jugoslovenske snage imale protiv markovica.

Steve W said...

Boze me oprosti ovo nesto kao posle smrti Djindjica. Sad su svi bili za njega, bio najpopularnij itd, svako ko je slucajno bio u istoj prostoriji sa njim je naprasno njegov bliski saradnik....
Markovic je bio osvezenje posle Mikulica ali mislim da se celokupna njegova popularnost medju narodom zasnivala na trenutnom skoku standarda sto se videlo jer je sve isparilo sa prvom krizom.

Anonymous said...

Ako možemo i moramo bez Tita,
onda možemo i bez ostalih :)