Pages

22 October 2011

Po zasluzi

Završio je veliki prijatelj Srbije baš kao što sam i očekivao - ubili ga ko psa, a pseće će mu biti i poslednje putovanje. Na Tr smo razmtrali i sav čemer našeg vox populi koji je u njemu video sve i svašta, osim činjenice da je bio ekscentrična budaletina koja je na kraju, a bogami i tokom vladavine, činila zločine nad svojim narodom, tu i tamo kada je mogla i drugde po svetu. Pokazali smo kao i uvek da nam je spoljna politika ponajviše kao durenje deteta koje je s pravom kažnjeno, pa cupka u mestu i pravi različite grimase. Meni je lično drago što će Libijci moći da imaju nekakav izbor i barem malo više slobode, a sa naftom koju imaju novčanici im neće biti prazni. A dok se naši nisu soci-naci nisu prešaltali na druge budaletine kojih ovom svetu i dalje ne manjka nekoliko činjenica o tome koga Srbi vole i posle odlaska na plaćanje računa.
1. Isticanje činjenice da je Libija među zemljama sa najvišim GDP (peta, ispred su Ekvatorijalna Gvineja, Sejšeli, Gabon i Mauricijus, a Bocvana je verovatno pretekla Libiju i pre rata) i HDI (gde zaista jeste prva, to jest bila je pre ustanka protiv tiranije) u Africi je samo po sebi slabo smisleno. Sa rezervama kvalitetne nafte koje ima, uz iole smisleniju spoljnu politiku, Libija bi čak i sa vođom koji je samo lišen potpune nerazumnosti trebala da liči na Ujedinjene Arapske Emirate. I u njima postoje svi programi socijalne države o kojima maštaju naši filozofi amateri, a koji su im se mnogo dopadali kod Gadafija, ali je GDP p.c. znatno viši, kao i HDI. Dakle, umesto da je Gadafi manje oslobađao okolne zemlje i finansirao teroriste u Severnoj Irskoj i kojekude drugde, a više mislio o izvozu nafte, njegovo stanovništvo bi živelo znatno bolje.
2. Čak i da je spoljna politika bila iole normalna, Gadafijev socijalizam bi sprečio Libiju da pametno upotrebi sredstva od izvoza nafte. Najveći problem Libije danas je što oni imaju potpuni institucionalni vakuum jer ne postoji gotovo išta od institucija slobodnog društva. Dakle, da je Gadafi manje glumio velikog filozofa i još gore svoje idiotarije sprovodio u praksi, a sačuvao više elemenata kapitalizma u svojoj zemlji, standard bi im bio možda i veći nego u UEA. E sad, što je ovo sve nedosanjani sam za Srbe koji nekim čudom smatraju da zaslužuju bolji standard od onog koji imaju danas, to je druga priča. Ovde je reč o onome što vole akademski prodavci matematičke magle -razlici onoga što se može stvoriti i onoga što je stvarno urađeno.
Imajući u vidu da moralni argumenti nemaju ikakvu težinu kod onih koji vole sada okrnjenu ekipu, ove fakte i ne navodim. Takođe i slobodu kao vrednost samu po sebi.

19 comments:

VladimirV said...

Meni je lično drago što će Libijci moći da imaju nekakav izbor i barem malo više slobode, a sa naftom koju imaju novčanici im neće biti prazni.
-----------------------
Da, baš kao i Iračani što danas imaju nekakav izbor, više slobode i sa naftom koju imaju - prepune novčanike.

Ivan Ćirković said...

Aleksandre vi veličate i opravdavate to što je neko ubijen na ulici kao pseto i čiju porodicu istrebljuju jer je po vama zaslužio jer je bio ekscentrična budaletina. Živimo u 2011. i jel ovo novi početak demokratskih promena u Libiji? Kakvo je to oslobođenje gde se na ulici nekome ispali metak u čelo? Ko garantuje da sledeći put taj metak neće završiti tamo gde po vama ne zaslužuje? Gadafijeva najveća greška je što se zamerio Americi i to je glavom platio, sledeće mesto za intervenciju su Iran, Venecuela, Severna Koreja. Mi smo prošli kroz to i možete pročitati kako je lepo na Kosovu kada dođu stranci da nam uvode demokratiju.

Nemanja said...

Iako ne odobravam pezorativno izrazavanje o nastradaloj osobi, pitam se koja to vrsta mazohizma je neophodna da bi ste bili na strani diktatora, je li to nesvesno odsustvo razuma, je li to nedostatak kritickog razmisljanja, ili mozda Stokholmski sindrom poistovecenja zrtve sa nasilnikom?

fg said...

Ovaj pakao ce jedino imati smisla ako se Libija u narednim godinama bude izgradila u demokratsku drzavu i civilizovano drustvo. U suprtonom, sve bi se svelo na klanje radi klanja.

Ivan Jankovic said...

Ivan: "Gadafijeva najveća greška je što se zamerio Americi i to je glavom platio, sledeće mesto za intervenciju su Iran, Venecuela, Severna Koreja."

Hm, zar nije Gadafi normalizovao odnose sa Amerikom posle rata u Iraku? I nisu li mu ukinute sankcije i obnovljeni diplomatski odosi? Cak je pocela da stize i finansijska pomoc i pod Busom i pod Obamom. Mesec dana pred pocetak pobune u Libiji Obama je odobrio novu transu finansijske pomoci. Kad se to Gadafi opet "zamerio" Americi i kako?

Ne , nije se zamerio nego je lakse napasti Gadafija iza koga ne stoji niko, i za koga niko nece mrdnuti prstom, nego naprimer Asada iza koga stoji Iran i kome bi islamisti odmah pritekli u pomoc. Ovde je americka vojska, zajedno sa Evrolljanima, bila zapravo konjica islamista. Sta god mislili o Gadafiju.

Ivan Ćirković said...

Nisam na strani Gadafija niti Nato-a, ja sam na strani libijskog naroda i ubeđen sam da im neće biti bolje nakon ovih dešavanja. Ne podržavam nijednog diktatora ali ne volim ni kolonijaliste, možete da pričate o demokratiji i politici koliko hoćete ali u praksi se pokazalo da vlada zakon jačeg. Šta vredi što je on normalizovao odnose sa USA i dobio finansijsku pomoć kada je prekjuče Hilari Klinton izjavila da će biti uhapšen ili ubijen i eto šta se desilo i jure mu porodicu celu da ih likvidiraju sve redom. NATO (najvećim delom Američke) rakete su ih bombardovale i u Americi su mu prvi zaključali sredstva i slali novac pobunjenicima zajedno sa Alkaidom protiv koje su se do juče borili i zaplašivali američki narod. Evo imamo demonstracije u americi zamislite kako bi sada izgledalo da dođe neko sa strane i da počne da unajmljuje bandu koja bi im razarala gradove da pomogne njihovim građanima da dođu do velikih promena. Menjaju predsednika na svake 4 godine kao i svaka moderna zamlja ali promene se ne dešavaju na osnovu jednog čoveka unutar ogromnog sistema vlasti. Što se mene tiče Libija je trenutno još jedna osvojena a ne oslobođena zemlja posmatrano sa stanovišta običnih ljudi koji tamo žive. Zamislite da mi imamo ogromne zalihe nafte u naštoj zemlji da li bismo svi bili bogati posle bombardovanja? Ne bismo, NATO tenkovi bi se vozili kroz Beograd.

Aleksandar Stevanović said...

@Vladimir V

Zarekao bih se da iracki Kurdi i sijiti kojih je zajedno preko 70% u Iraku smatraju da imaju vise slobode.

@Ivan

Ja stvarno ne mislim da o mrtvima treba govoriti sve najbolje, posebno kada pozanju ono sto su posejali. Ali poenta mog posta je nesto sasvim drugo, mene licno uglavnom zabole sta ce biti u Libiji, mene interesuje pasionirana ljubav Srba prema svakojakim budaletinama u svetu koja ne mari za bilo kakve argumente.

Vojvoda said...

@ Aleksandar Stevanović

Налупао си се жешћих глупости.

@ VladimirV

Не вреди некима објашњавати...

@ Ivan Jankovic

Да се и ја једном сложим с тобом. Добићемо још једну исламистичку државу.

VladimirV said...

Zarekao bih se da iracki Kurdi i sijiti kojih je zajedno preko 70% u Iraku smatraju da imaju vise slobode.
-------------------------------------
Obim proizvodnje nafte u Iraku je danas manji nego što je bio pre US/UK invazije/okupacije, a korupcija u Iraku je danas još veća nego što je bila pre okupacije, 2002. god. indeks percepcije korupcije za Irak je bio 2,2, danas je 1,5.

Aleksandar Stevanović said...

@Vlaadimir V.

A i hemijsko oruzje se mnogo manje koristi na severu i jugu.

VladimirV said...

Bolje bi bilo za Libiju da je vodi Gadafijev sin Saif al Islam umesto ovih pobunjenika i islamista.

Nemanja said...

Pa sigurno je bolje da jedan covek upravlja celokupnom drzavom i ekonomijom.

Ali posto nam VladimirV rece kako "Gadafi pobeđuje jer Gadafi neće kao Sloba povlačiti NEPORAŽENU vojsku sa delova teritorije koje čvrsto drži.", pitam se, sa pravom, zasto i dalje nije na prestolu?

VladimirV said...

A što se tiče ekonomske situacije u Iraku danas - Irak ima jedno 2 puta veće rezerve nafte od velike Rusije, pa opet proizvodnja nafte je jedno 4 puta manja, a rafinerijski kapaciteti su jedni 8 puta manji i nedovoljni su da zadovolje domaću tražnju tako da Irak danas uvozi gorivo iz inostranstva.

VladimirV said...

Nemanja said...

Pa sigurno je bolje da jedan covek upravlja celokupnom drzavom i ekonomijom.

Ali posto nam VladimirV rece kako "Gadafi pobeđuje jer Gadafi neće kao Sloba povlačiti NEPORAŽENU vojsku sa delova teritorije koje čvrsto drži.", pitam se, sa pravom, zasto i dalje nije na prestolu?
-----------------------------------------------------------
Libijska vojska je jako dobro ratovala sve do avgusta, zeznuli su stvar sredinom avgusta u gradu Zavija, 45km zapadno od Tripolija, par stotina slabo obučenih i naoružanih pobunjenika su uspeli da poraze nekoliko hiljada mnogo bolje obučenih i naoružanih libijskih vojnika u tom gradu, do danas mi ostaje nejasno kako je šačica od par stotina pobunjenika uspela da preuzme grad sa 200 hiljada stanovnika od kvantitativno i kvalitativno superiornog protivnika!? Svakodnevno sam pratio tok rata u Libiji i očekivao sam da će ih libijska vojska odrati žive u Zaviji, kao i dva puta pre toga (u prve dve bitke za Zaviju libijska vojska je potpuno rasturila pobunjenike, prvi put u februaru/martu mesecu, drugi put sredinom juna), moje pretposatvke su da grad nije dobro utvrđen, nisu minirani prilazi gradu, a i u grad su verovatno raspoređene jedinice sa vojnicima sa najnižim moralom koji nisu bili voljni da se mnogo puškaraju po ulicama sa fanatičnim islamistima, trebalo je elitnu Kamis Brigadu angažovati u odbrani Zavije, u svakom slučaju zauzimanjem Zavije pobunjenicima je otvoren put ka Tripoliju, pobunjenici su do Tripolija stigli praktično bez borbi i to je bio praktično kraj rata.

Ivan Ćirković said...

@ Aleksandar Stevanović
"Ja stvarno ne mislim da o mrtvima treba govoriti sve najbolje, posebno kada pozanju ono sto su posejali. Ali poenta mog posta je nesto sasvim drugo, mene licno uglavnom zabole sta ce biti u Libiji, mene interesuje pasionirana ljubav Srba prema svakojakim budaletinama u svetu koja ne mari za bilo kakve argumente."
------------------------------
Ne treba govoriti sve najbolje ali ne treba ni podržavati onakvo divljačko ubistvo, ako smo već civilizovani ljudi.

Aleksandar Stevanović said...

@Ivan

Nije to ni podrzavanje ni nepodrzavanje, cinjenica je da je ubijen kao pas i to je nesto sto sam mu predvidjao jos pre sedam meseci.

Ono sto je lose je sto se njegovih zrtava pojedinacno niko nece setiti u Srbiji, a sve su imale ime i prezime, ali ce se zato liti krokodilske suze nad onim koji je zapovedio takve stvari i koji bi svakako isao Sadamovim stazama posle sudjenja.

I da ponovim jos jednom, nisam preterano empatican prema slobodarskom libijskom narodu, mene vise zanimaju autoktone ukorenjene bolesti u Srbalja.

Ivan Ćirković said...

@Aleksandar Stevanović
"I da ponovim jos jednom, nisam preterano empatican prema slobodarskom libijskom narodu, mene vise zanimaju autoktone ukorenjene bolesti u Srbalja."
------------------------
Da sam znao da je cela ova priča samo o tome ne bih se ni javljao ovde u komentarima, to po meni nije vredno neke pažnje uvek će biti izmanipulisanih ljudi. Ja sam se ubacio u diskusiju zbog opravdanosti i uspešnosti celokupnih dešavanja u toj zemlji jer smo na svojoj teritoriji iskusili agresiju radi sličnih razloga. Ja lično volim da sagledavam širu sliku i u razmatranje sam ubacio libijski narod jer se zbog njih sve to i dešava. Cela akcija se vodi kao pobuna i oslobađanje.

Meni je ovaj video klip zanimljiv jer pokazuje malo drugačiju sliku dešavanja od onoga što se plasira preko globalnih medija: http://www.youtube.com/watch?v=rZbcau6-Im0 U pitanju je Alex Jones , on u emisiji prikazuje dokaze za njegove tvrdnje i sklapa kockice radi veće slike.

Speaker said...

Aleksandre, potpuno ste u pravu: koga je briga šta će biti sa Libijom, o tome neka se staraju Libijci, meni je tu interesantna jedino reakcija srpske samoupravno-rusofilske stoke u svojstvu spektrograma opštenarodne psihoze koja, bojim se, ne nagoveštava ništa dobro za dugoročniju budućnost te zemlje. A što se samog Gadafija tiče, ja, na prvom mestu, tu vezu između civilizacije i nenasilja koju neki ovde uzimaju zdravo za gotovo, apsolutno ne vidim. Civilizovan je onaj ko preživi, odnosno, onaj ko ima najbolju tehnologiju i najjaču vojsku, a ovo o čemu neki komentatori ovde govore je samo sentimentalna dekadencija zapadnih chattering classes koja će ili proći kao mnoge druge slične dementne mode, ili će, pre, te države u svojstvu onoga ko svetu kroji kapu zameniti neko sa realnijim odnosom prema moći i njenoj upotrebi i manje besmislenih humanističkih skrupula. Pa bih rekao da je taj teroristički pas, iako bih ja lično voleo da je pre toga stao pred sud kao Sadam, dobio baš ono što je zaslužio, i to prvenstveno zbog Lokerbija i drugih libijskih i palestinskih terorističkih zločina nad zapadnim stanovništvom koje je direktno naredio ili omogućio, za to što je radio lokalcima, zaista me zabole, jer niti su mi rod, niti pomoz' bog, a trebalo im je i nekih četrdeset godina da se organizuju i pobune, pa su takav tretman u suštini i zaslužili. Slažem se i sa Ivanom, Gadafija će verovatno zameniti islamisti, ali ne bih rekao da je to samo po sebi, ikakva tragedija: islamisti su u supštini potpuno zanemarljiv problem za zapadnu civilizaciju, primitivna marva čiji je mentalno zaostali pogled na svet koji ih tera na konfrontaciju sa zapadnim zemljama ujedno i najveće jemstvo da nikada neće biti ozbiljna pretnja za naprednu civilizaciju koja sebi ne vezuje obe ruke maloumnim moralizatorskim okovima, najveći njen problem je poodmakli stepen degeneracije i unutrašnji neprijatelj, odnosno komunistička i ljudskopravaška peta kolona, koja, osim što ruinira privredu i korodira društvo iznutra, onemogućava i adekvatno rešavanje manjih spoljnopolitičkih neugodnosti a la islamisti preciznom i masivnom primenom vojne sile i raznih obaveštajnih tehnika. Da znaju da s ove strane niko neće imati apsolutno nikakve milosti niti inhibicija, te da će odmazda za svakog civila ili vojnika biti drakonska i temeljita, i najgori islamisti bili bi kao male mace, sve ostalo su samo stupidne filozofije raznih vrsta prodavaca magle, beskrajne racionalizacije debelog i glupog plena koji će kad-tad, a kako se stvari razvijaju, verovatno uskoro, naći svog dželata... Nadajmo se sa dovoljno smisla za humor da oceni svu dubinu i suptilnost njihovih etičkih argumenata :))))

VladimirV said...

Evo šta su pacovi napravili od grada Sirt u Libiji - slika.