Pages

21 October 2011

Otegle se sankcije

Surfujući bez nekog posebnog cilja po netu, saznao sam za Zakon o merama za otklanjanje i ublažavanje posledica primene sankcija međunarodnih organizacija, a koji je donet negde 1995. godine. Ali, to nije posebno zanimljivo, mnogo glupih zakona je doneseno tokom devedesetih.

Zanimljivo je to da je taj zakon važio sve do marta 2009. godine, kada ga je Ustavni sud ocenio neustavnim.

Ovde možete pročitati zakon, koji je neverovatno kratak i podregulisan. Neke su odredbe proglašene neustavnim još mnogo ranije, ali koliko ja vidim, mnoge od skandaloznih odredbi su važile sve do marta 2009. A ni tada zakon nije van snage stavila Narodna skupština, već Ustavni sud.

3 comments:

Anonymous said...

Врло занимљиво подсећање. У духу времена и официјелних лажи, власти нису желеле да прогласе ванредно стање након почетка санкција, али су, управо оваквим законом и мерама које су на основу њега донели (од 92, не 95), радили све као да је проглашено ратно стање и као да парламент не може ни да заседа (давање одрешених руку извршној власти). Правно је најзанимљивије у ствари то што иако се закон директно у наслову односи на мере које се доносе због економских санкција, његово важење није ограничено на период важења тих санкција. Било би занимљиво видети до када су стварно примењиване уредбе које су на основу њега донете.

Marko Paunović said...

Bilo bi zanimljivo, cak sam i hteo to da uradim, ali nisam znao kako da uopte nadjem uredbe koje su donete na osnovu ovog zakona.

Anonymous said...

Нашао сам неколико уредби у Параграф бази прописа, али то сигурно није све, јер они немају потпуну збирку прописа који су донети пре 2000, а нарочито ако су престали да важе у међувремену. Могу да ти пошаљем мејлом неколико уредби ако немаш где да погледаш.