Pages

28 October 2011

Islamizam

Kod spoljnopolitičkih rasprava provejavala je konstatacija da će ovakvi ili onakvi islamisti u arpaskom svetu doći na vlast umesto sekularnih diktatora i da je to loše. Ja, kako okrenem, ne vidim šta tu ima loše za prosečnog Evropljanina i uopšte za našu zapadnu, sekularnu i pragmatičnu civilizaciju. Prvi i osnovni argument je da ja neću živeti u zemlji koja izgrađena na potpuno retrogradnom principu da svete knjige daju put kako treba organizovati društvo i državu. Međutim, ako većinski Libijci, Egipćani ili Tunižani žele da iz jedne tiranije uđu u drugu, aferim, njihov je to izbor i šta me se tiče. Ako budu praktikovali te ideje u hard varijanti ostaće bez turista i živeće još bednije (Egipćani i Tunižani), ako budu cinični vernici, onda između takvog islamizma i evropskog demohrišćanstva su male razlike koje će se ispeglati kroz nekoliko decenija. Zemlje čije se pravo zasniva na šerijatu, na primer, Saudijska Arabija, nisu nikakva pretnja, a Iran je samo jak na rečima. Meni se može nedopadati kako oni guše demonstracije, nipodaštavaju žene ili praktikuju divljačke kazne, ali to je njihovo dvorište. U nekim zemljama Zapad je doveo konja do vode, ali ako konj neće da pije, šta se tu može.

E sad kod manje inteligentne ekipe koja slabo da posećuje ovakve blogove rađaju se još konfuznije i čudnije ideje. Šta ako islamisti krenu u nekakvu ekspanziju i slično. Zemlje sa finansijskim sistemom u kome zvanično nema kamate, u kojima verski poglavari propagiraju socijalizam na islamski način, gde nema konstruktivnih sukoba ideja, gde je država glavni investitor, gde su vlanička prava maglovita i gde se pola stanovništva svesno gura sa tržišta rada i društvenih tokova mogu samo da stagniraju, osim ako su veoma male i neverovatno bogate naftom. Takve države mogu biti samo duboko inferiorne u svakom pogledu, ekonomskom, vojnom i obaveštajnom. Njihov ekspanzionizam bi bi na nivou Miloševića koji se 1990-ih junačio i dobio dva puta batine koje su mu popravile razmišljanje o tome šta je rezervisano za Jupitera, a šta za vola. Kako je jedino što Zapadu treba iz tog kutka sveta, nafta, a kako zemlje gde bi islamizam mogao obilno da rodi i te kako zavise od prodaje te nafte, ne vidim da bi iz čistog patološkog islamizma odlučili da odu u pravi mračni srednji vek, a da Zapad izlože jednom malo jačem napadu malih boginja. Ako bih bio ciničan, eto i Evropi prilike da se reši nekih svojih problema na elegantan način i bez da se poteže halabuka ljudskopravaša.

U svetu u kome se tokovi informacija ne mogu sprečiti, čini mi se da će Arape i ine islamiste pre zapljusnuti talas ideja o dobrom i relaksiranom životu ateističkog Zapada nego što će ih kontinuirano oduševljavati da koračaju za mudrim mislima iz 7. veka i da umesto raspojasanih žurki, mašataju o devicama u raju. Pre će biti da će se dozvati pameti i praktikovati islam kakav postoji u Erdganovoj Turskoj koji spaja nešto forme i većinu dobrih strana kapitalizma. Tako da sumiram, lepo će biti da novooslobođene zemlje izaberu nešto pameto, ali ako izaberu nešto tupavije, samo će sebi praviti štetu.

19 comments:

Speaker said...

Aleksandre, u principu ste sasvim u pravu, više puta sam i sam napisao slične stvari u ovdašnjim komentarima, najveći problem za Zapad je Zapad sam, odnosno dekadentne socijalističke, ljudskopravaške i etatističko-birokratsko-demagoške tendencije koje potkopavaju ekonomiju i deformišu društvo, ali ne treba zaboraviti da su i trećerazredni neprijatelji problem, kada ste sam sebi najveći neprijatelj, pa ovaj talas islamizma, koji je Zapad u dobroj meri pomogao može da bude opasan i direktno, kao teroristička i vojna pretnja na granicama, i indirektno, kao generator imigracionih kretanja koje Evropa, zbog ideološke zaslepljenosti i levičarske pete kolone, neće biti u stanju da adekvatno kontroliše, ma koliko to u suštini bilo jednostavno. Mene od svih tih procesa najviše brine Turska, jer je vojno i ekonomski najozbiljnija zemlja u regionu, a, premda Erdogan misli da zna šta radi, i da kontroliše situaciju, ne bi bio ni prvi ni poslednji ko je raspirivanjem nacionalističkih i religioznih strasti i proizvodnjom "zgodnih" neprijatelja sam sebi iskopao grob i pripremio teren za prave ludake i fanatike, i velike probleme. Egipat je isto problematičan, jer je prenaseljen, siromašan resursima i zavisan od uvoza hrane te mora da održava relativno visoku stopu rasta i kakvu-takvu stabilnost u kojoj turistička industrija može da prosperira i donosi tvrdu valutu, jednostavno da bi prehranio i nečim zaposlio toliki narod, a u kulturnom, obrazovnom i političkom smislu predstavlja ključnu zemlju arapskog sveta, čiji bi kolaps jko negativno uticao na ceo region. Zato ja ne bih širio alarmizam kao proroci sudnjeg dana koji mašu islamističkim strašilima na pragu Evrope, ali još uvek nisam siguran da li nije bilo pametnije organizovati vojni puč i skloniti senilnog Mubaraka i njegovu familiju na neki tradicionalniji i manje opasan način. Ne dopada mi se nimalo "demokratski fundamentalizam" Zapada, zaslepljeno ideološko insistiranje na tome da nešto što je, u krajnjoj liniji samo metoda političkog organizovanja pogodna za određen raspon situacija a ne cilj sam po sebi, predstavlja lek za sve bolesti koji treba nametati i uvoditi po svaku cenu, čak i kada je i budali jasno da najosnovniji uslovi za funkcionisanje te metode organizovanja ne postoje u datim društvima, i da je najbolje rešenje za njih što je moguće više ekonomski liberalna diktatura pod što većom kontrolom Zapada koja bi tokom nekoliko decenija raširila srednju klasu, povećala životni standard, pa bi tek onda eventualno došlo vreme da se pokuša sa uvođenjem demokratije, iznutra ili spolja.

Anonymous said...

Demokratija je jedini način da se iskobeljaju iz tog fanatizma. Svako drugo rešenje je odlaganje problema. I ako je potrebna strana intervencija, to je ona koja će garantovati izbore, ma ko pobedio.
Dakle, to su eksperimenti "Bosna", "Kosovo", i daju malo rezultata kada je oponent ksa.

Aleksandar Stevanović said...

U drugi deo price o Evropi nisam ni ulazio, pametni bi iskoristili svaku priliku, to jest, da rese svoje probleme, a ne da sebi stvore nove u sopstvenom dvoristu. Mada mi se cini da anitimigraciona agenda dobija na snazi, e sad da li ce biti pracena vrlo konkretnim i iznad svega pametnim postupcima to je druga prica.

A konj ako hoce da pije vodu, hoce,ako nece, njegova stvar. Mislim da su previse blizu Evrope da bi ostali imuni na ocigledan dokaz koji sistem bolje funkcionise. Ne treba ih cackati ako ne prave probleme, niti im treba prastati ako ih prave.

Speaker said...

@Srđan
Ne bih rekao, Srđane, mislim da demokratija u društvima koja nisu spremna za nju sa gvozdenom pravilnošću pravi više štete nego koristi. Primeri su mnogobrojni, ali mi bar ne moramo da posežemo za dalekim primerima kao što su Irak, Liban ili veći deo Latinske Amerike i Afrike gde je formalna demokratija poslednjih decenija rezultirala u gorem slučaju brutalnim klanicama (Liberija, Sijera Leone, Ruanda, Kongo) i ekonomski i društveno pogubnim pseudodemokratskim diktaturama (Venecuela, Ekvador, Zimbabve, Nikaragva, Haiti...), a u boljem endemičnom ekonomskom nestabilnošću i ekstremnom korupcijom, kada imamo primer ove zemlje čije su sve nedaće za poslednjih dvadeset godina bile i jesu opremljene manje-više nespornim demokratskim akreditivima (to što je Milošević u jednom trenutku bio prinuđen da namešta izbore, ne menja ništa na činjenici da ih je godinama glatko dobijao, a to što je i onda i danas postojala delimična kontrola medija, ne znači da niste mogli i ne možete da relativno lako dođete do pravih informacija ako vam je iole stalo). Time neću da kažem da je demokratija nešto loše sama po sebi, a naročito ne u dovoljno razvijenim društvima, naprotiv, demokratiju celog života smatram najmanjim zlom, i zalažem se za nju ako postoje makar minimalni uslovi za njeno funkcionisanje, niti, bože me sačuvaj, da branim i zastupam diktatureu principu, a naročito ne u bilo kom generalnom smislu, već samo da istaknem kako bi u konkretnom slučaju određena vrsta prema tržištu blagonaklone diktature možda bila oportunija kako za Zapad, tako i za lokalne ljude, i s mnogo manje rizika i ljudskih i materijalnih šteta po svoj prilici pripremila mnogo pouzdaniji teren za neku buduću kvalitetniju, odnosno ne samo nominalnu demokratiju. A vi Srđane, ako kao ovde više puta deklarisani idealista, :) preferirate princip nad praktičnim koristima, to jest, ako vas demokratija u Srbiji nije naučila da taj koncept nema mnogo smisla ako se sprovodi nad polupismenom čobanijom sa golim dupetom u zemlji s pogrešnim kulturnim obrascima i bez raznih vrsta kategorija i kriterijuma koje samo kakvo-takvo obrazovanje i kakve-takve pare koje dolaze pre tog obrazovanja mogu da daju, onda, što rekli oni lumeni iz Peščanika, ništa :)))
@Aleksandar
Nemam šta da dodam, osim da volim konjetinu, i da, à propos konja, ni taj aspekt ne treba zanemariti, ni bukvalno, ni simbolički-figurativno :))

Darth Vader said...

"Zemlje čije se pravo zasniva na šerijatu, na primer, Saudijska Arabija, nisu nikakva pretnja, a Iran je samo jak na rečima."

Da ste kojim slucajem proveli nekoliko mjeseci na Vlasicu, Turbeu, Ozrenu ili Komaru tokom ranih 90-ih imali bi drugacije misljenje. Naravno, ni Njujorcani a ni Izraelci se ne bi slozili sa tom vasom tvrdnjom. Cinjenica da imaju socijalno-politicku strukturu koja kaska za Evropom bar 500 godina ne znaci da muslimanske zemlje nisu u stanju da stvore velike probleme za one baksuze koji im se zamjere.

"Takve države mogu biti samo duboko inferiorne u svakom pogledu, ekonomskom, vojnom i obaveštajnom."

Malo ko se boji da ce islamske zemlje krenuti u nekakav pohod...oni ni sacicu Izraelaca ne mogu pobjediti vec 50 godina. Prijetnja nije toliko u njihovoj vojnickoj vrijednosti koliko u njihovim imigrantima koji eksploatisu socijalne programe u zapadnim drzavama mnozeci se brze od domicilnog stanovnistva i odbijajuci da se asimiliraju u lokalna drustva.

"Njihov ekspanzionizam bi bi na nivou Miloševića koji se 1990-ih junačio i dobio dva puta batine koje su mu popravile razmišljanje o tome šta je rezervisano za Jupitera, a šta za vola."

Gdje je to Milosevic pokusao ekspanzionizam? Sve i da se bombardovanje Jugoslavije 1999-e pripise Milosevicevom junacenju, koji je drugi slucaj?

"Pre će biti da će se dozvati pameti i praktikovati islam kakav postoji u Erdganovoj Turskoj koji spaja nešto forme i većinu dobrih strana kapitalizma."

Siguran sam da Kopti u Egiptu jedva cekaju da ih Arapi blagosiljaju statusom kakav Kurdi imaju u Turskoj. Ako je ponasanje Turske dozivanje pameti onda je Milosevic bio otelotvorenje politicara odanog vrijednostima etnicke tolerancije i mirnog suzivota.

"Tako da sumiram, lepo će biti da novooslobođene zemlje izaberu nešto pameto, ali ako izaberu nešto tupavije, samo će sebi praviti štetu."

A gdje u ovoj prici presusi Saudijski novac koji finansira vahabijski pokret i silne madrase po svijetu koje sluze kao glavni mehanizmi radikalizacije Muslimana po svijetu?

Speaker said...

@Darth Vader
Ja se delimično slažem s vama, kako sam gore i napisao, ali zar nije u ovom slučaju najbolja odbrana raditi na sebi, odnosno pokušati da se poguban uticaj socijalista, ljudskopravaša i sadašnje političko-birokratske klase (kao i, naravno, onog dela krupnog biznisa koji im je blizak) na samom Zapadu na ovaj ili onaj način redukuje ili totalno elminiše, i tako automatski reše i svi problemi sa islamskim fundamentalistima (imigranti nisu nikakav problem ako ste spremni da ih pošaljete kući s kartom u jednom pravcu kad god je to iz bilo kog razloga potrebno ili zgodno, a obalska straža radi svoj posao, to jest, jednom naredi da se okrenete i idete kući, a drugi put puca, o korišćenju vojne sile i obaveštajnih metoda na standardan način, bez sadašnjih suludih i degenerisanih ideoloških ograničenja i da ne govorim - najgore u celoj stvari, ponajviše za sve vojnike i civile koji su u poslednjih nekoliko decenija poginuli u raznim besmislenim lokalnim ratovima, jeste što je vojna superiornost zapadnih zemalja tolika, da ne bi ni bilo nužno koristiti je, osim možda u par pažljivo odabranih demonstracija ili na potpunim manijacima, samo kada bi njene potencijalne mete znale da nemate ama baš nikakav problem da je iskoristite u punoj meri ako se budu, da izvinete, kurobecali :) ).

Darth Vader said...

@Speaker,

Ja se slazem da je najvazniji faktor sigurnosti i prosperiteta uredjenost sopstvene kuce. Medjutim glavni razlog zasto su ti faktori najvazniji je upravo u tome sto omogucavaju posjedovanje sile koja se povremeno mora i koristiti. Dio problema je u tome sto Zapad ima jednu nekoherentnu politiku...napada relativno sekularnog vanila diktatora u Libiji a prodaje neke od najmodernijih vojnih sistema daleko gorem rezimu u Saudijskoj Arabiji. Podrzava Saudijsku Arabiju, najvaznijeg finansijera radikalnog Islama. Dok pokusava uhvatiti Bin Ladena, dovodi nama u Bosnu njegove ljude. Takav pristup mora vremenom voditi sketakularnim napadima koji stvaraju paniku i dio-po-dio odronjavaju stubove zapadne tolerancije, vladavine prava i prosperiteta.

Anonymous said...

@Speaker
"A vi Srđane, ako kao ovde više puta deklarisani idealista, :) preferirate princip nad praktičnim koristima, to jest, ako vas demokratija u Srbiji nije naučila da taj koncept nema mnogo smisla ako se sprovodi nad polupismenom čobanijom sa golim dupetom u zemlji s pogrešnim kulturnim obrascima i bez raznih vrsta kategorija i kriterijuma koje samo kakvo-takvo obrazovanje i kakve-takve pare koje dolaze pre tog obrazovanja mogu da daju, onda, što rekli oni lumeni iz Peščanika, ništa "
Princip je da za demokratjiu nisu potrebne pretpostavke, osim one da je ljudi zele, sto dovodi u pitanje izvestavanje sa tzv. Arapskog proleca, tj. da li ti ljudi odista zele taj nacin upravljanja. Vreme ce pokazati. No, ono sto sam sa Bosnom i Kosovom zeleo da kazem, to je da kada postoji masivan priliv novca (od ksa), onda dolazi do koruptivnog mehanizma koji krivi rezultate ka islamizmu. U Srbiji, i drugim zemljama, to je bio slucaj sa eu, a negde je to sama nafta. No, svet je takav, kakav je :)

Speaker said...

@Srđa
Pa upravo se o tome i radi: "ljudi" žele i zemlju Nedođiju u kojoj teče med i mleko, ali je veliko pitanje da li su ti ljudi kolektivno sposobni da odlučuju na način koji bi tu demokratiju učinio stabilnim i prosperitetnim državnim entitetom u odnosu na prethodno stanje i realne mogućnosti. Ako nisu (a ima jako puno prilično objektivnih načina da se to makar grubo proceni), onda ta demokratija samo pravi štetu (ili čak ogromne tragedije: Adolf Hitler i njegov režim su bili rezultat suverene demokratske volje nemačkog naroda, pa je, gledajući unazad, bilo daleko pametnije da su Engleska i Francuska u roku od godinu-dve uleteli i suspendovali svaku demokratiju do daljeg, a Dolfija i ekipu zaključali negde i ključić dali Mobi Diku da se sigra, :) i to nije bila nikakva velika mudrost i pronicljivost ni tada), i takvu volju naroda treba sprečiti, bilo spoljnom intervencijom ili unutrašnjim udarom svesnih elita i institucija, a ne podržavati. To je realno i praktično gledanje na stvari koje ja zastupam sa dobrim razlozima zasnovanim na istoriji prethodna dva stoleća otkada je demokratija ponovo postala značajna politička alternativa, a ako vam je volja, opcija za džoging do pakla stazom popločanom dobrim namerama i idealima, uvek je, naravno, otvorena: ako požurite, stići ćete 450 miliona Unievropljana, koji već dvadeset godina tom stazom trče maraton, i već su dobrano poodmakli... :))))

Aleksandar Stevanović said...

@ Dart Veider

Sukob u Bosni je potpuno autokton proizvod mrznje izmedju naroda u BiH. To sto su stizale paravojske razlicitog tipa iz razlicitih drzava je samo posledica toga. Dakle, evropsko dvoriste je bilolose, a ja Bosnjake, kolikogod mislim da ponavljaju tragicne gluposti u BiH koje su cinili Srbiji u Jugoslaviji nikako ne vidim icim nego delom evropske civilizacije jer je njihov islam na nivou srpskog pravoslavlja, ceromonijalan i deo nacionalnog, a manje verskog identiteta.

Druga primedba je opet na racun zapada. Ako se bave pravljenjem raylicitih sranja, dobiju sut kartu u svoju voljenu otadzbinu. A i pre nego sto ih prime dobro ih provere. Pa ko imaju neke sklonosti koje su malo inkompatibilne sa Evropom, opet, mars kuci.

Ja sam rekao da se Milosevic kurcio i da nije video kakava je volina. Iz dva pokusaja je shvatio da je vo.

Turci ne blagosiljaju Kurde po verskoj osnovi. Mislio sam na mogucnost da nastanu zemlje sa jakim demo-islamskim partijama. U Egiptu dosta toga sto bi vazilo za muslimane ne bi vazilo za Kopte.

Jbg, mislim da su im to bez veze investicije. Da budemiskren izgledaju kao idioti bilo gde u Evropi i opet se vracam na tacku 2.

Nemanja said...

Ja imam pitanje za Ivana Jankovica, da li je uopste moguce postojanje "demokratije" kod zemalja prebogatih naftom, cak i da postoji princip kompromisa ili concurrent majority?

Cini mi se da kada bi Rusi pronasli nalazista nafte u Vojvodini, iako bi se narod radovao, citava Srbija bi se ubrzo ponovo transformisala u autokratiju.

Anonymous said...

@Speaker
"Ako nisu (a ima jako puno prilično objektivnih načina da se to makar grubo proceni), onda ta demokratija samo pravi štetu (ili čak ogromne tragedije: Adolf Hitler i njegov režim su bili rezultat suverene demokratske volje nemačkog naroda, pa je, gledajući unazad, bilo daleko pametnije da su Engleska i Francuska u roku od godinu-dve uleteli i suspendovali svaku demokratiju do daljeg, a Dolfija i ekipu zaključali negde i ključić dali Mobi Diku da se sigra, :) i to nije bila nikakva velika mudrost i pronicljivost ni tada), i takvu volju naroda treba sprečiti, bilo spoljnom intervencijom ili unutrašnjim udarom svesnih elita i institucija, a ne podržavati."

Да не улазимо у расправу око Долфија, и тога како је дошао на власт (такви типуси долазе на власт и у условима боље демократије), поента је да у земљама где се демократија подразумева, ако ништа друго, онда у смислу смене власти, такви типуси не остају дуго на власти, јер су штеточине по послове људи, и општи економски бољитак. Споредан ефекат је тај, да се на тај начин постиже и већа стабилност у окружењу, те не сумњам, да грађани било које демократске земље, више желе демократске земље у окружењу, но диктаторске. И ту сада долази у аргументацију Израел, и окружење и расположење народа који окружују Израел.
Што се мене тиче, ваљаније је било омогућити што већу демократију, баш у окружењу, и бранити Израел од потенцијалних напада, те чекати да се то дивљачко расположење смири, током времена, него набијати анти-изреалско расположење недемократским методама, јер то погоршава ствари, и кад-тед ће измаћи контроли.

Оно око чега се не слажемо је, по мом виђењу, претпостављање недемократске управе, и краткорочних бенефита када је расположење очигледно социјалистичко, са Ваше стране, насупрот, претпостављању дугорочних бенефита демократије, чак и када јерасположење социјалистичко, са моје стране.

Darth Vader said...

@ Aleksandar Stevanovic,

Sukob u Bosni nije potpun proizvod autohtone mrznje posto je sukobu dosta doprinjela podrska Amerika Aliji Izatbegovicu u rusenju Kutiljerovog Plana. O pripadnosti Bosanskih Muslimana evropskoj civlizaciji nisam bas siguran...samo kada su se nalazili u vecinsko hriscanskim drzavama su tekovine te civlizacije uzimale korjena medju njima...kako je bilo dok su oni vladali znamo svi. Evo imaju sad svoju Federaciju pa cemo vidjeti kako ce im to funkcionisati, mada sadasnje njihovo surovanje sa Saudijcima, vahabijama i Turcima vise ide u prilog mojoj tvrdnji.

Milosevic je bio jedan od najpopustljivijih politicara tog vremena na prostorima bivse Jugoslavije. To je ocigledno iz nekoliko sati razgovora izmedju njega i Karadzica koje su Muslimani snimili. Da se "kurcio" usao bi u Zagreb 91-e i onda rjesavao pitanje granica sa pozicije sile. Posto je vojsku koristio samo kad nije imao drugog izlaza, dozivio je poraz a pobjednici su mu okacili i krivicu za sve sto se desilo.

Turci blagosiljaju Kurde po manjinskoj osnovi. Tesko onom ko se ne uklopi u tu jednu od rijetkih stvarno fasistickih drzava jos uvjek u postojanju.

Sto se Kopta tice, njima se crno pise i zavrsice kao i sve ostale religijske manjine u arapskom, a dobrim dijelom u muslimanskom generalno, svijetu.

Speaker said...

@Srđan
Pa upravo se i radi o tome da je "demokratija" bez adekvatnih uslova stanje u kome kritična masa stanovništva nema dovoljno izgrađene kriterijume, ili, ako hoćete, prostonarodski rečeno, nema dovoljno mozga da uvidi šta je dugoročno štetno a šta dugoročno korisno za nju, i da su tu neophodni razni korektivni mehanizmi, jer smenjivanje nije opcija. Niti stoji da demokratija automatski i bez izuzetka ima dugoročne benefite a ostale solucije samo kratkoročne, istorija raznih olika vladavine jevrlo duga, i tu se mogu naći primeri za sve i svašta, a ja uopšte nemam utisak da postoji neka izrazita pozitivna korelacija između demokratije i dugoročnih benefita, osim što to "demokratistima" dobro zvuči :)) A ne slažemo se oko toga što vi očigledno smatrate da demokratija ima nekakvu intrinzičnu vrednost, odnosno, izvodite potrebu za demokratijom po svaku cenu iz nekakavog pretpostavljenog "urođenog" ili, ako vam je milije, "neotuđivog" "prava" ili "slobode" svake individue da odlučuje o svojoj sudbini, a ja to urođeno pravo ne prepoznajem i ne priznajem, i verujem samo u zarađena i izborena prava i slobode, pa sam mišljenja da je demokratija samo jedan od raznih načina da se ustroji društvo, koji odlično radi pod određenim uslovima, a pod nekim drugim uslovima, opet, ne radi uopšte ili radi traljavo, i potpuno mi je svejedno da li će neko da pita svaku budalu šta misli i šta hoće (mada i nemam ništa apriorno protiv toga da je pitaju ako to, recimo, kao što je često slučaj, može da doprinese stabilnosti i efikasnosti sistema), jer svrhu države ne vidim u što većoj slobodi odlučivanja za što veći broj ljudi (mada u praksi i ta agenda može da se poklopi sa onom po meni mnogo važnijom, i nije loše da se poklopi: uvek je bolje kaa su ljudi dovoljno pametni da rade korisne stvari svojom voljom a ne zbog prinude, i tome treba težiti jer olakšava stvari, sve dok čovek ne zaboravi da to nije ni jedini način, ni cilj sam po sebi), već u tome da obezbedi što veću bezbednost i što veće bogatstvo, odnosno, što više opcija za budućnost i preživljavanje vlastitoj populaciji, i što veću prednost u odnosu na konkurenciju, a i to ne jednako, već prema tome koliko ko realno doprinosi toj perspektivi. Da li vam ova dijagnoza našeg neslaganja izgleda blizu istini? :)))

Anonymous said...

U mnogome je kritika demokratije slična kritici kapitalizma. Problem je u tome, što su druge opcije značajno gore.
Kada se govori o demokratiji, ne valja prebregniti da je sastav deo principa podele vlasti, kako na tradicionalne, tri, tako i u sklopu decentralizacije. Ali isto tako, izborni sistem je jako vazan, te se baš u tim razlikama naziru razlike prema određenim narodima, navikama itd.
Ultimativni aspekt demokratije je izostanak zakona, i prepuštanje odluci pojedinca. Poštovanje razlika, bez prisile.

Aleksandar Stevanović said...

@ Darth Vader

Obrni-okreni imao sam prilike da vidim sa svojih 16 godina da je mrznja u "tolerantnom" Sarajevu, potpuno autoktona i da niko sa strane nije trebao da je potpiruje, ipak je rec o mojim bivsim komsijama, familiji, bivsim i sadasnjim prijateljima. U ostatku BiH je bilo i gore, u mnogim delovima su samo nastavili gde su stali pre 47 godina. Ja mislim da ce se Bosnjaci i te kako integrisati gde pripadaju (Evropi), kao i da ce u nekom razumnom vremenu prihvatiti realnost Bosne, ili Dejton ili svako na svoju stranu. Isto ce biti i sa Albancima i recimo Pomacima, Gorancima i drugim evropskim narodima islamske vere. Turci se nece integrisati, a mislim i da im to ne treba.

Milosevic se kurcio na Kosovu zbog toga sto je znao da ce izgubiti rat. Ja sam i tog 24.3 sa sve ludilom i svakojakim manijacima koji su tada ordinirali Beogradom lepo govorio da je to njegov privatni rat koji cemo svi platiti. Inace od gore pomenutog stanja do popustanja mali je korak, to je tipicno za ljude koji su skloni takvom vidu iracionalnog ponasanja.

Za Kopte ne znam kako ce zavrsiti, ali ne verujem da ce zavrsiti lose. Turska je fasiticka u meri u kojoj je to Rusija, Kina ili zemlje gde rogat radi sta hoce s sutim.

andreas breme said...

nije hteo da mi prihvati komentar ovaj vas blog pa pisem ponovo ramisljanje na pitanje koje je postavljeno ivanu.

"Ja imam pitanje za Ivana Jankovica, da li je uopste moguce postojanje "demokratije" kod zemalja prebogatih naftom, cak i da postoji princip kompromisa ili concurrent majority?

Cini mi se da kada bi Rusi pronasli nalazista nafte u Vojvodini, iako bi se narod radovao, citava Srbija bi se ubrzo ponovo transformisala u autokratiju."

Moje misljenje je da je moguce. Ako pogledate najvece proizvodjace nafte, tu su i USA, GB, Norveska, Kanada. To su nesporno zemlje koje imaju vladavinu prava, politicku konkurenciju i trzisnu privredu i u osnovi su drustva zasnovana na meritokratiji ili bar imaju preteznost tih elemenata (koliko god ovo sto govori komentator Speaker i vi o dekadenciji koja je prisutna, i sa cim se manje vise slazem, jeste tacno).

Speaker said...

Povodom pitanja za Ivana, rekao bih da su prirodni resursi pogubni za zemlje u kojima ne postoji jaka demokratska i pravna tradicija, jer je ovaj tok novca bilo kojoj autoritarnoj vladi, to jest državnoj mafiji, jako lako da potpuno kontroliše, slikovito rečeno, dovoljno je da pošalje jedan vod vojnika na bušotinu, pa je za takve zemlje otkrivanje nafte veliko prokletstvo, čak i ako stanovništvu donese neke trenutne benefite (koji su obično mali, jer mafija po definiciji nije skromna), uništiće temelje zdravog društva, politike i ekonomije za jako dug period, a kada nafta nestane, otrežnjenje će biti užasno bolno i traumatično.

Anonymous said...

Povodom pitanja za Ivana, rekao bih da su prirodni resursi pogubni za zemlje u kojima ne postoji jaka demokratska i pravna tradicija, jer je ovaj tok novca bilo kojoj autoritarnoj vladi, to jest državnoj mafiji, jako lako da potpuno kontroliše, slikovito rečeno, dovoljno je da pošalje jedan vod vojnika na bušotinu, pa je za takve zemlje otkrivanje nafte veliko prokletstvo, čak i ako stanovništvu donese neke trenutne benefite (koji su obično mali, jer mafija po definiciji nije skromna), uništiće temelje zdravog društva, politike i ekonomije za jako dug period, a kada nafta nestane, otrežnjenje će biti užasno bolno i traumatično.
Upravo!
I to je razlika izmedju Libije i Norveske, recimo. No ack i kada je u pitanju Norveska, nafta im je, pored nesumnjivog bogatstva, donela i levo-"liberalne" idiotarije, slicne Brozovim, te nije slucajno sto se druze. U tom aspektu, verovatnije je da ce se Svedska oslobiti tih gluposti brze, cak i pored clanstva u EU, od, recimo, Norveske.