Pages

12 October 2011

Intervju sa Richardom Sulikom

Radi se o predsedniku jedne od manjih slovačkih političkih stranaka i čoveku zbog koga je Slovačka odbila da pristane na European Finacial Stability Facilty (bailout fond).

Elem, Sulik je dao sjajan intervju za nemački Spiegel. Nekoliko citata:

SPIEGEL ONLINE: What will you do should the EFSF reform pass despite your opposition?
Sulik: For Slovakia, it would be best not to join the bailout fund. Our membership in the euro zone, after all, was not conditional on us becoming members of strange associations like the EFSF, which damage the currency.
SPIEGEL ONLINE: If the euro only causes problems, why doesn't Slovakia's government just pull the country out of the euro zone?
Sulik: I don't see the euro as the problem. It's a good project. Everyone involved can benefit from it -- but only if they stick to the ground rules. And that's exactly what we're demanding.

I ovo:

SPIEGEL ONLINE: Does one of your reasons for not wanting to help Greece have to do with the fact that Slovakia itself is one of the poorest countries in the EU?
Sulík: A few years back, we survived an economic crisis. With great effort and tough reforms, we put it behind us. Today, Slovakia has the lowest average salaries in the euro zone. How am I supposed to explain to people that they are going to have to pay a higher value-added tax (VAT) so that Greeks can get pensions three times as high as the ones in Slovakia?
SPIEGEL ONLINE: What can the Greeks learn from the reforms carried out in Slovakia?
Sulik: They have to make cuts in the state apparatus. The Slovaks could also give them a few good ideas about the tax system. We have a flat tax when it comes to income taxes. Our tax system is simple and clear.

6 comments:

Nemanja said...

"I don't see the euro as the problem. It's a good project"

Verujem da se sadasnji i buduci "PIIGS" slazu sa izjavom.

Speaker said...

Kakav majstor, žao mi je što je usput oborio vladu Radičove, ali ko im je krv kad su pristali na ucene Berlina i Pariza. Čudi me da su Česi i još nekoliko razumnijih zemalja tako glatko progutali ovu budalaštinu. U svakom slučaju, čak i ako ga zajedno s Ficom preglasaju, kao što će se verovatno desiti, Sulik ulazi u istoriju, kao jedan od prvih članova evropske političke elite koji se odlučio da jasno i glasno govori istinu o krizi, njenim pravim uzrocima, to jest, neradništvu i socijalizmu, i jedinom mogućem rešenju, potpunoj liberalizaciji evropske ekonomije.

Anonymous said...

They have to make cuts in the state apparatus. The Slovaks could also give them a few good ideas about the tax system. We have a flat tax when it comes to income taxes. Our tax system is simple and clear.

Slaviša Tasić said...

Česi nisu, nemaju evro. Ali Etonci jesu progutali, od ovih pametnijih.

Ali najviše mi se sviđa argument koji Suliku daju Radičova i ostali: "Cela Evropa je glasala za, zar mi da budemo jedini i najgori, protiv Evrope i civilizacije?". To bi u Srbiji glatko prošlo. Ustvari prolazi već deset godina za bilo šta.

Speaker said...

Nemaju evro, to je tačno, ali su mogli da makar malo iskritikuju celu tu glupost (doduše, Klaus jeste, ali on se ne računa, :) on je u Češkoj ipak samo ceremonijalan, a ima i sklonost da preteruje, pa ga ljudi ne shvataju ozbiljno, iako uglavnom govori pametne stvari :) ), a Švarcenberg, koji ipak predstavlja zvaničan stav Češke više nego Klaus, je, doduše blago, ali ipak iskritkovao Sulika i slovačku vladu, a ne frankogermanske demente koji su rešili da sahrane evropsku ekonomiju za sva vremena. To će ipak i te kako da se odrazi i na zemlje koje su izvan zone, pa su mogli da sebi zapišu jedan mali poen za dalekovidost, pogotovu kad za tu dalekovidost i nije potrebno previše mudrosti :)) A što se tiče "krunskog argumenta", pa koji su drugi mogli da mu ponude? Radičova je ipak razumna žena, možda je izračunala da joj se više isplati da se tali sa populistom Ficom i ide na nove izbore nego da talasa i zamera se Berlinu i Parizu (to je sasvim tačna praktična i kratkoročna kalkulacija, izbore će verovatno ponovo dobiti, Slovačka je mala zemlja a Sulik je još uvek neka vrsta idealističke avangarde, bez obzira što je dugoročno u pravu i sa pragmatičnog i sa moralnog gledišta), ne može da lupeta kako je to nešto dobro i pametno i da se blamira, a ne može ni da mu javno kaže, "Slušaj, Rišo, daj potpiši to štetočinsko sranje da nam ovi kreteni sede na grbači", iako sam siguran da mu je privatno rekla nešto slično :))

Marko Paunović said...

Ipak, verovatno najsmesnije je to sto su Italija, Spanija, Portugal i Grcka takodje ratifikovali EFSF i obavezali se da ce da uplate svoj deo kad bude trebalo.

Te cetiri zemlje treba da pokriju skoro 35% ukupnog EFSF-a. Smejurija.