Pages

12 September 2011

Lenji ili ne?

Depeša američkog diplomate nađena na Wikileaksu stvarno dobro opisuje stanje stvari, ali treba reći da nikada ne kaže da su ljudi u Srbiji lenji. Naprotiv, izričito kaže suprotno:

People are neither incompetent nor lazy in Serbia, but low productivity and mobility of labor, mass unemployment, long-term unemployment, low wages, and high wage disparities among the employed with similar qualifications have eroded the will and the incentive to work.

Ali moguće je da su novinari malo lenji, jer nakon što su objavili da depeša kaže da su Srbi neradnici, sada dokazuju da to nije istina, navodeći one iste razloge za nezaposlenost o kojima govori i depeša.

5 comments:

Anonymous said...

Stvarno kad se pročitao cela depeša neverovatno tačan opis stanja u kojem se ovo društvo nalazi.
Dodao bih i neprecizni,jer niko ne pominje Srbe već ,,people from Serbia". Deluje kao sitnica al totalno pomera fokus kritike sa celog društva na nacionalnu pripadnost,što je upravo ono što treba našim brojinim ,,patriotama" da još jednom krenu da pljuju po Njemačkoj(kolokvijalni izraz prosečnog neobrazovanog zaštitnika pravoslavlja kojim naziva ceo truli zapad).
Al morali su i naši političari da krenu još jednom u odbranu ,,vaskolikog srpstva",tešeći nas i mažući nam oči istim kremama od kojih smo i oslepeli.

danica said...

Odlican post, bas sam ja to htela za Politiku da pisem, eto, uzeste mi temu :))

Ali sad bez sale, zasto vi to ne napisete za B92, Politiku ili neki drugi medij, to bi bilo sjajno!

Slaviša Tasić said...

Dano, ja mislim da treba da napišete za Politiku u svakom slučaju, to će pročitati mnogo veći broj ljudi. Nije tema iscrpljena jednim kratkim postom ovde.

Srđan Mladenović said...

U ovom drugom članku kaže ovako:
"Depeša američke ambasade u kojoj se tvrdi da su Srbi neradnici potpuno je promašila suštinu i u njoj nijedna jedina reč ne odgovara istini, kažu stručnjaci."
A ko su stručnjaci? Redom: Rasim Ljajić, Dragan Marjanović, Ivica Cvetanović, Ljubiša Orbović... I svi redom omašuju poentu. Naime, depeša nije rasistički intonirana, te ne govori o predodređenosti Srba (građana Srbije) na lenjost ili odsustvo ambicije, već o stajnu stvari. A stanje stvari je da je ovo "kafićka civilizacija" posejana lezilebovićima koji povazdan raspravljaju o fudbalu i geopolitici, grickajući plastične kašičice i čačkajući nos. Posle nam je kriv onaj ko je prineo ogledalo.

danica said...

Slavisa, prevagnuli malinari i gej parada, pa necu stici i to da ubacim, ali mnogo hvala na dozvoli u svakom slucaju. Pozdrav