Pages

25 August 2011

Odevanje i institucije

Obradova me svojim pitanjem Predrag Azdejković. Za privatne firme ovo nije ni bitno, mogu propisati da žene dolaze u kostimima Snežane, a muškarci u kostimima vukija, sve je to slobodan izbor (teorijski, naravno, pala bi tužba za mobing, ali to je već drugi deo priče). Međutim, ono što me odavno nervira je upravo diskriminacija muškaraca kada je reč o pristojnom odevanju. Zamislite mučenika koji mora da dolazi u pantalonama i cipelama na plus 40C jer je to, zaboga, jedina pristojna varijanta. S druge strane možeš doći u bilo koju instituciju i da smrdiš kao konj i nikom ništa. Nadam se da rezultat neće biti da i žene moraju imati dugačke suknje i eventualno neku maramu pride, ali se nadam da ću moći da u bermudama ušetam u naše pristojne institucije i obavim ono što sam naumio.

6 comments:

Lighthouse said...

Aleksandre, baš sam o tome ovih dana razmišljao, kuvajući se u dugačkim pantalonima i košulji s rukavima i cipelama, jer sam morao u "filijale i urede, iz kojih plaze birokrate".

Nema dobrog argumenta za nametanje dressing coda u državnim ustanovama. Ako po zakonu, npr, moram da imam ličnu kartu, ako se ona jedino vadi u MUP, onda s kakvim pravom mi propisuju odeću s kojom ću ući u prostorije MUP, čak i da nije smrtonosno jaka vrućina kao što jeste ovih dana.

Drugo je smrad, to jeste ugrožavanje drugih. Ali, neko bi onda rekao da i jake parfeme treba zabraniti (moja supruga baš tako misli). Sve u svemu, to bi imalo smisla zabraniti. Pitanje je kako to tehnički izvesti, kad niko nije još izmislio "smrdimetar" ili "mirisometar", pa na ulazu izmere i kažu - izvinite, gospodine/gospođo, naš smell code je takav i takav, idite kući na tuširanje, pa se vidimo.

Btw, Aleksandre, čestitam na sjajnoj temi za raspravu na TR u ove letnje dane.

mileusna said...

Pre 7-8 godina mene nisu pustili na VMA da posetim druga koji je tamo ležao, a bio sam u bermudama. Stanem ja tu onako iznerviran pored vrata da se javim drugu da ne mogu da uđem, kad prolazi jedna devojka u šorcu 3x kraćem od mog (da ne kažem do dupeta, baš šorc, ne suknja). Ne budem ja lenj pa krenem opet da uđem za njom, obezbeđenje opet skoči kao da sam Al Kaida: "Pa gde ćeš ti opet". Pa rekoh, evo pustili ste ovu devojku u šorcu, znači ipak može u šorcu da se uđe, jedino ako moram da depiliram noge mada to nigde ne piše..?

Na kraju naravno ipak nisam ušao, iako mi niko nije argumentovao što je ta devojka mogla da uđe a ja ne. :)

Anonymous said...

Osim kada je u pitanju sud, škola (srednja/viša/visoka), ali i Crkva, ne bi trebalo da postoji pravilnik o oblačenju. U pitanju je (ne)poštovanje ustanove, koje nameće pravila.), ali i Crkva, ne bi trebalo da postoji pravilnik o oblačenju. U pitanju je (ne)poštovanje ustanove, koje nameće pravila.

Vlada said...

Kad spomenu Azdejkovića moram jedan off protivnika gej parade, vezan za ekonomiju (obrišite ako treba):

"Član Upravnog odbora Dveri Branimir Nešić rekao je da ta organizacija "ima podatak" da pravi cilj Parade ponosa nisu prava gej populacije, koja su garantovana Zakonom o zabrani diskriminacije, nego uvođenje ideologije homoseksualizma i rastakanja porodičnih vrednosti, jer se "tako olakšava protok kapitala"."

Ludilo treba umeti povezati dve različite stvari :)) Link

Lighthouse said...

Uopšte mi nije jasno šta je to "ideologija homoseksualizma" o kojoj toliko trube homofobi.

zmau said...

Pa - olakšavanje protoka kapitala, očigledno ;).
Nego, ne čude me ništa te fensi državne institucije. Mene je svojevremeno startovao redar u KSTu, i objasnio mi da treba da obučem majcu.