Pages

08 July 2011

Recikliranje i profit

Ministar Dulić tvrdi da 40-50% otpada na deponijama ima ekonomsku vrednost i zbog toga iz budžeta plaća otvaranje centara za recikliranje. Ja se u otpad slabo razumem ali dobro znam jednu ekonomsku zakonitost -- da je recikliranje otpada ekonomski svrsishodno, da taj otpad zaista ima ekonomsku vrednost, od toga bi se mogao napraviti profit i privatne firme ili pojedinci bi tu priliku iskoristili. To se, uostalom, sa nekim vrstama otpada uveliko i radi. Ali ako država pored toga treba da organizuje i dodatno recikliranje otpada, to nam govori da je takva aktivnost ekonomski neto gubitak.

Pogledajte ovu Penn & Teller epizodu o recikliranju, kao i legendarni članak iz NY Timesa "Recikliranje je otpad".

6 comments:

mileusna said...

http://www.youtube.com/watch?v=8x0FHCIZ28U

Anonymous said...

Recikliranje je izuzetno profitna delatnost. Ono što podriva dobit je država i jkp, te entite ne zanima profit, niti čista okolina. Njih zanima kontrola.

Stanke said...

Srđane, 100% si u pravu.
U Srbiji svako može da se bavi otpadom, ali postoji rizik da te zaboli glava... od šrapnela bombe postavljene ispod tvojih kola, kad ti proleti kroz glavu.

Anonymous said...

Stanke,
Hoćete reći da neko ostvaruje profit? Ne verujem, izuzev ako nanošenje štete nekome shvatate kao profit.

Stanke said...

Srđane,
Da, reciklažom otpada, posebno metala svih vrsta, mnoge privatne firme u Srbiji ostvaruju profit. Međutim, malo je firmi koje mogu/smeju da izvoze taj otpad u inostranstvo i ostvaruju još veći profit. Kao što rekoh, zbog opasnosti od glavobolje.
Jasno je da u JP nikome nije do profita, nego će ovi koji mogu da izvoze (bez glavobolje) moći da iskoriste JP da jeftino odrade sakupljanje otpada.

Anonymous said...

Stanke,
To je prikaz Srbije u malom! Da se pazi gde se gazi :) minsko polje, žulja!

Inače, cenim da se struktura otpada značajno promenila (ovo je za one kojima su kontejneri validniji izvor u odnosu na RZS), te se povećao udeo organskog otpada.