Pages

07 July 2011

Da li biste se za milion dolara odrekli interneta?

Za koliko novca biste pristali da nikada više ne koristite internet?

Vrednosti se u ekonomiji mere oportunitetnim troškovima. Zamislite sumu koja bi bila dovoljna da vas odvrati od interneta i dobićete vrednost koju za vas ima internet.

Koliko novca vas ustvari košta internet je druga stvar. To je samo tržišna cena interneta, ali vaše lično vrednovanje interneta je veće od te cene, što je razlog zašto ga koristite.

Razlika između vašeg subjektivnog vrednovanja interneta i cene koju u stvarnosti plaćate za internet je mera čiste besplatne koristi koju imate od interneta, u ekonomiji poznate kao potrošački višak. Izgleda da je u slučaju interneta on jako veliki. Ovaj video pita da li bi milion dolara bilo dovoljno da se zauvek odreknete interneta i slučajni prolaznici sa snimka redom kažu da nije.

A ako se interneta ne bi odrekli za milion dolara, može li da se kaže da vas postojanje interneta čini milion dolara bogatijim?

5 comments:

Срђан said...

Pa nije vredan.

Ali...
"Da li biste pristali da Vas ubijemo za X dolara?"
je vrlo slično pitanje, pa ne daje nikakvu vrednost... Samo info, ne bih rekao samo i isključivo ekonomske kategorije, već neke druge.

Goran Rakić said...

Može li kao i sa otpremninama, odreknem se, pokupim lovu, odselim se pa pod drugim imenom opet na net?

Marko Paunović said...

Gorane, ja nisam cuo da je neko kod otpremnina morao da menja ime i da se seli. :)

Nemanja said...

Nije nam objasnio sta je rezervaciona cena.

Pitanje je interesantno, tipa "Da li biste se odrekli elektricne energije?" Of course not.

Pavle Mihajlović said...

Ja mislim da bih odbio. Nisam siguran da su mi lični benefiti od interneta dovoljno meriljivi da bi ijedna cena mogla to da izrazi.:)