Pages

12 June 2011

Razlika

Kejns je u poslednjem pasosu svoje Opšte teorije napisao da političari, misleći da odluke donose svojom glavom, nisu ni svesni da su robovi misli nekog davno umrlog akademskog piskarala.

Pa da vidimo koja akademska piskarala čitaju političari. U Srbiji je uzorak koji imamo mali, ali znamo da je Dinkić nedavno pominjao Krugmana, i da je Đinđić u vreme svoje vlade čitao Stiglitzovu knjigu "Ekonomska uloga države". Ali evo šta čita Michele Bachmann, američki kongresmen i potencijalni predsednički kandidat:

When I ask who she reads on the subject, she responds that she admires the late Milton Friedman as well as Thomas Sowell and Walter Williams. "I'm also an Art Laffer fiend—we're very close," she adds. "And [Ludwig] von Mises. I love von Mises," getting excited and rattling off some of his classics like "Human Action" and "Bureaucracy." "When I go on vacation and I lay on the beach, I bring von Mises."

7 comments:

Davor Nikolić said...

Ljudsko delovanje i Birokratija na plazi? Da sam velika bela ajkula, ne bih se priblizavao tako naoruzanom coveku.

Anonymous said...

Izjava Kejnza koja se spominje u prvom pasusu je po meni najtragičnija. Lord Kejnz nije imao pojma ne samo da je napisao manje više gomilu gluposti u Generalnoj teoriji,već da će upravo kako je i opisao političari sledeći njegove gluposti napraviti ršum neopisivi,takoreći Gordijev čvor u ekonomiji

Ivan Jankovic said...

Ja mislim da Kejnzovu formulu treba uzeti cum grano salis. Kad pogledate Opstu teoriju, ona je zapravo niz naucnih opravdanja onog sto politicari zele da rade nezavisno od bilo koje nauke, da trose i zaduzuju se. Knjiga im kaze: to sto vi radite je super, nauka vas podrzava i kaze, stavise, da je to neophodno za spas drustva. Da se ne lazemo, to je glavni razlog popularnosti i Kejnza i kejnzijanizma. On je ponavljao ono sto politicari zele da cuju, a pricao o politicarima koji ponavljaju ono sto im kazu profesori. :)

Nemanja said...

Zena predsednik SAD?

Hmm, koja je to verovatnoca pitam se.

xejt said...

Razlika je zapravo u tome što Bahmenova ima (bolju) PR službu.

Anonymous said...

Ivane,
To je tačno,ali se postavlja pitanje kako je takva podvala prošla kod ekonomista naučnika. Čak i da se uzme u obzir da u to vreme nije još uvek postojao empirijski dokaz o propasti centralnog upravljanja svi i svačim,kako to da posle 89e godine takvi stavovi ne da se ne odbacuju od strane ekonomista,već intervencionizam dobija snažan vetar u leđa

Karlo said...

Sve je to PR, Bachmann nije daleko od Palinove;

http://www.youtube.com/watch?v=m07BUIyd30s&feature=feedu