Pages

27 June 2011

O'Reilly i Stossel

Mnogo dobrih stvari se u poslednje vreme dešava sa američkim konzervativizmom. Ako samo uporedite predsedničke kandidate Mitt Romney je u prethodnoj kampanji bio možda najtržišniji od svih ozbiljnih kandidata (Huckabee, Giuliani, McCain). Sada je taj isti Romney najveći etatista u poređenju sa ostalima (Pawlenty, Bachmann, Gary Johnoson, Ron Paul, Herman Cain.) I Ron Paul ovog puta igra mnogo ozbiljniju ulogu nego u prethodnoj kampanji.

Ali pre nego što izjednačite konzervativce sa libertarijancima, pogledajte ovaj video iz prošle nedelje, gde Bill O'Reilly i Ann Coulter, vedete
Fox Newsa i konzervativnog javnog mnjenja, ismevaju Rona Paula, a libertarijanac John Stossel ga brani. Posebno O'Reilly pokazuje da u ekonomiji neznanje često ide u paru sa intervencionističkim instinktom. Video traje oko 7 minuta i što se više bližite kraju to je bolje.

5 comments:

Ivan Jankovic said...

Ima nesto jos zanimljivije u ovom videu. John Stossel ne brani Ron Paula tako sto kaze da je on fini covek, ili da mu se svidja njegov "libertarijanizam", nego brani direktno Paulovu austrijsku teoriju poslovnih ciklusa. Isti John Stossel koji je heroj beltway libertarijanizma (iako je sam uvek bio radikalniji od vecina Catoida i slicnih).

Inace O Reilly i nije bas neki konzervativac: on je RINO. Rush Limbaugh i Mark Levin njega smatraju laznjakom i covekom establismenta.

Igor said...

"Mnogo dobrih stvari se u poslednje vreme dešava sa američkim konzervativizmom."

Da. Sinoc sam gledao po prvi put Stossel-a na FOX NEWS, sto je za mene bilo iznanadjenje. Znam da je imao emisiju na business kanalu, ali sada ga valjda pustaju i na Fox-u (mada, istini za volju, bilo je posle ponoci). Pravo osvezenje za njihov line-up, i mislim da reflektuje upravo to o cemu ti pricas.

Pavle Mihajlović said...

Ovaj stepen pojednostavljenja nas je i doveo ovde gde smo danas u smislu dometa društvenih nauka i svesti javnosti o prirodi važnih pitanja. Baš sam razočaran nakon ovog videa

andreas breme said...

fiksni kurs

Stiv Henke bio u Beogradu, jeste čuli?

Ali ono što zaista ne mogu da shvatim je da Đuričin i ovi ostali ekonomisti uporno pričaju kako monetarna politika mora da ima i cilj u pogledu povećanja zaposlenosti.
Kako to monetarna politika može da ima ulogu u povećanju zaposlenosti, to me uvek iznervira. Hajde da to prica za neku drugu zemlju, ali da je problem zaposlenosti u Srbiji monetarna politika, odnosno da može da bude problem, to zaista ne mogu da prihvatim i shvatim.

Sta vi mislite, zašto je to tako?

Slaviša Tasić said...

Ja evo napisah post i pre nego što sam video komentar. I posebno to o Đurićinu.