Pages

19 June 2011

Kineska kriza

Slaviša je pre nekoliko meseci ovde izneo prognozu sa kojom sam se ja apsolutno slagao, da Kinu sledeće godine čeka finansijska i ekonomska kriza. Kao jedan od ključnih razloga naveo bum nekretnina i infrastrukture izazvan političkim kreditiranjem od strane vlade.

Izgleda da je bio preveliki optimista. Kriza je čini se već počela, pošto je kineska federalna vlada pre nekoliko nedelja izglasala sopstveni bailout u iznosu od preko 460 milijardi dolara (!), čija je svrha upravo da pokrije gubitke ovih političkih investicija - dugove lokalnih samouprava bankama nastale na osnovu loših zajmova banaka kojima je bilo politički naređeno da finansiraju sve te prazne gradove, vozove koji ne voze nikog i aerodrome bez aviona. Ako gledate veličinu kineske ekonomije, ovaj bailout je realno 1.5 puta veći od američkog! Sve veći broj mainstream analitičara se polako budi iz narokze i uviđa da sadašnja putanja kineske ekonomije nije održiva.

3 comments:

ridjobradi said...

Slavisa je napisao u tekstu:

"ali ja bih da izađem sa prognozom da se Kini sprema ozbiljan pad, možda čak u toku ove godine. "

Tako da nije bio preveliki optimista. :)

Jovan said...

Samo jedna opservacija, Kinezi su finansirali oba pomenuta bailauta, svoj i TARP, imajuci u vidu da drze vise od triliona Americkog duga.

Koliko god bailauti bili losi, za Kinesku ekonomiju je verovatno bolje da finansiraju svoje nego tudje bailaute, naravno pod pretpostavkom da ovo znaci da nece vise bacati pare u rupu bez dna zvanu Americki dug, vec ce ta sredstva umesto toga ulupati u domace gluposti.

Jadranko Brkic said...

Evo i video u prilog tome:

http://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E