Pages

24 May 2011

Šta da radi vlada Južnog Sudana

Dakle, Južni Sudan je postao nezavisan, pa se postavlja pitanje - šta sada? Na Njujork tajmsovom Economix blogu je Dejvid Leonhart postavio ovo pitanje Dufloovoj i Banerdžiju, vodećim ekonomistima koji se bave pitanjima borbe protiv siromaštva. Suštinski, njihov odgovor je bio da je najvažnija stvar koju novonastajuća država treba da uradi vođenje dobre socijalne politike, kroz keš transfere, besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Na to je Kris Blatman odgovorio doslovno "ja mislim da ove stvari treba da budu poslednje na listi prioriteta nove vlade". On smatra da prioritet treba da bude na bezbednosti, odnosno da pare treba ulagati u vojsku i policiju (koja treba da bude makar minimalno kompetentna i makar malo manje kriminalizovana od kriminalaca) i da treba ulagati u izgradnju puteva. Međutim, meni se čini da je najvažniji Blatmanov predlog (ali i najteže izvodljiv) da se daju maksimalni podsticaji eliti (naročito onoj koja voli da ratuje) da ulaže novac u fiksnu imovinu, čime se na duži rok odvraća od rata.

Banerdži i Duflo odgovaraju. Koliko ja shvatam, sve ovo bi bilo finansirano parama od nafte.

Baš bi bilo lepo kada bih poznavao nekoga u Južnom Sudanu da prati ovaj blog i da mi kaže šta misli o ovim predlozima.

4 comments:

Anonymous said...

Чим су Клинташи дошли на влас', одма' су почели да роваре по Африци. Тако и овај Јужни Судан настао, нафта и ко зна шта још - и не би било расправе ове да није тога.

"Our recommendations were based on a simple idea, very much rooted in politics: An effectively implemented redistributive policy is a very good way to give a new state a clearer identity in the minds of the voters. This can create ownership and start a virtuous cycle where the majority has a stake in fighting against the take over the state by one group. It also creates a basis for developing state capacity; focusing on doing one or two things well is the best way to give the state’s agents credibility and build their skills."

Вероватно овакви идиоти деле савете свуда по свету, па и код нас и у окружењу.

Anonymous said...

Koliko je meni poznato Srđane ceo Sudan je interesna sfera Kine,oni dobijaju svu tamošnju naftu i sve ostale rude i minerale.

Lighthouse said...

Mislim da je najvažnije da izbegnu "prokletstvo crnog zlata". Znači, prvo da krenu da ubiraju porez, a da pare od tog poreza troše oprezno, i jedno i drugo kao da nemaju naftu, i da na to od prvog sekunda postojanja države naviknu građane. Ubiranje poreza je važno, i to od bogatih kao i od sirotinje, jer samo tako se (plaćanjem poreza) postaje građanin. Koji će to porez biti (na dobit, na plate, PDV) manje je bitno. Koliki će biti, takođe je manje bitno. Bolje da bude manji, bolje da bude ravnih stopa, ali je najbitnije da ga svako plati - i onaj najbogatiji, koji će možda platiti milione, kao i poslednji prosjak, koji iz šešira mora da da bar cent ili dva. Koliko novca bude ubrano od poreza, niskih, što nižih, toliko socijale treba da bude za najugroženije. Naftu treba svi da shvate kao "porodično srebro", koje ne služi za dnevnu potrošnju. Samo tako će od svojih državljana napraviti građane, a ne podanike-parazite koji ništa za sebe sami ne rade nego samo čekaju da im kralj s balkona baci još pokoju mrvicu.

Anonymous said...

Kada imate neki takav kraj odvojen od sveta, zahvaćen ratom, i to plemenskim, onda je normalna posledica pojava tih warlords, koji mogu, ali ne moraju biti plemenske vođe, i oni su faktički vlast. Tako je i u Afganistanu. I onda ti se pojavi mudrijaš koji uzvikuju roads, roads! Samo primer, nije warlord interes putna struktura, baš naprotiv. Mislim sve je to odvojeno od realnosti, ali to je nova zemlja, napravili su je, i sad bi da igraju strategiju, da je promovišu, from the scratch. Strašno.

P.S. NRK imaju drugačiji nastup, i ne nastupaju na takvim područijima, nemaju adekvatnu strukturu vlasti sa kojom bi mogli da se vežu, dok amerima to i ne treba, pa se cepa "tržište".