Pages

24 May 2011

Bolje od evra

B92 pominje mogućnost da se EU prilikom pregovora usprotivi upotrebi evra u Crnoj Gori.

Za to postoji vrlo jednostavno rešenje. Crna Gora ne mora više da evro ili bilo koju valutu zove zvaničnom. Može umesto toga reći da je plaćanje dozvoljeno u bilo čemu što ugovorne strane odaberu -- evru, dolaru, zlatu, duvanu, školjkama.

U praksi razlike neće biti, jer će se kupoprodaja i isticanje cena posle takve odluke i dalje uglavnom obavljati u evru. I država može vršiti obračune i izvršavati obaveze u evru, a da evro ne deklariše kao svoju zvaničnu valutu.

Naravno, pitanje je zašto bi EU uopšte tražila od Crne Gore tako nešto. Upotreba evra u drugim zemljama ne nanosi nikakvu štetu evrozoni. Naprotiv, od toga Evropska centralna banka ima neznatnu finansijsku korist.

2 comments:

Marko Paunović said...

Ne razumem sta bi mogli od njih da traze - da vrate marku? :)

Nemanja said...

"Dobra knjiga je ona koja vam kaze ono sto vec znate"

Slovenacki ekonomista Joze Mencinger kaze da ga EU i valuta EVRO podsecaju na osamdesete u Jugoslaviji.

"tada smatralo neprimerenim posumnjati u slogan o bratstvu i jedinstvu ili u identitet interesa u socijalističkoj Jugoslaviji. Isto tako su danas neprimerene sumnje u evro i u identitet interesa. Pri tome je jasno da se interesi zemalja članica Evropske unije razilaze i da evro zona nije optimalna monetarna unija"

"poslednji dani Evropske unije još nisu došli. Mi se možda nalazimo tamo gde je Jugoslavija bila 1983. Tada su političari očajnički tražili rešenje za ta teška vremena"

Evro nije dugorocno odrziv, zato sto EU nije SAD. Otud, crnogorci se ne trebaju previse sikirati.