Pages

06 May 2011

Basara, ekonomista

O Telekomu:

Na prvom mestu ovo: da bilo šta „naše“ ne dobija zbog „našosti“ ni evrocent na ceni, pogotovo ako to uopšte nije „naše“. Evo, recimo, i Kolubara je naša, srpska, možda i više srpska nego Telekom, ali od te „našosti“ povelike vajde je videlo samo tristotinak „naših“ ljudi, što je - po meni - nepravda prema ostalih nekoliko miliona „naših“ građana. Od kojih će većina jednoga dana zagrajati: „Ne prodajite Kolubaru, naše je to.“

Pisao sam o tome da, kako u pravu tako i u realnom životu, ne postoji ništa što je „naše“. Evo, da rečemo, tri brata naslede neku crkavicu i nešto imanjca od počivšeg oca i oni baš s pravom mogu reći: očevina je naša. Ali, avaj, krv će ponekad da legne dok to „naše“ ne pretvore u tri „moje“. Čista ekonomija. Sve ostalo je sofistikacija.

Budući da Telekom nije ničija očevina (mada se neki ponašaju kao da jeste), ja ne vidim nikakvog razloga da bilo ko tvrdi da je on „naš„. Pre će biti da smo mi „njegovi“ jer nas svakog meseca dere za telefonske usluge.

7 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Aferim mom omiljenom domacem savremenom piscu cije kolumne ipak citam na preskoke. Zao mi je sto nisam koristio ovakvu argumentaciju, mada to ne bi mnogo promenilo stavove vox populi jer je mazohizam in.

YoKey said...

Ja sličnu argumentaciju koristim odavno, takođe sa efektima bliskim nuli, osim što ne pominjem braću i očevinu, već govorim ljudima da je jedino "naše" zajednička imovina supružnika stečena u braku, sve ostalo može biti samo moje ili tuđe.

Чокањ said...

Господо, па ви пресекосте овај последњи пасус што почесте да цитирате на пола.

Вероватно вам се није допао део који следи?

„...Ono troje ekonomista pre neki dan razložno pričaju da će Telekom biti uspešniji, a da ćemo i država i svi mi imati više vajde ukoliko ga utrape nekom ko će ga racionalnije voditi i tržišnije poslovati. Opet džaba krečenje. Neće biti naš. Biće njihov. Uzimaće nam pare i odnositi ih u tuđinu.“

Не будимо софисти, иако смо економисти.

Nemanja said...

Reci Svetislava Basare imaju posebnu tezinu. Posebno kada kaze da je nas Bizmark, Dragan Markovic Palma.

Nemanja said...

Чокањ,

Iako se trudim, ne pronalazim sofizam, mada on nije nepoznanica za g. Slavisu :)

Autor se poistovecuje sa "trojicom" (?!?) ekonomista, i drago mu je da nije usamljen u borbi protiv vetrenjaca.

Slaviša Tasić said...

Čokanj:

Naprotiv, sad si ti isekao tekst i izašao iz konteksta pa se stiče pogrešan utisak. Jer Basara posle tvog citata nastavlja:

"Lako li je vladati narodom koji veruje da je nekako uzvišenije ako mu „naši“ uzmu pare i odnesu ih neznano kud nego ako mu te pare uzmu „njihovi“ i odnesu ih na slično mesto. ..."

Nemanja:

Sledeći put kad naiđaš na sofizam reaguj, a ne da bacaš te uopštene optužbe od kojih je nemoguće odbraniti se.

Anonymous said...

Komentatori pokrenuše važnije pitanje, kako dopreti do ljudi i promeniti im raspoloženje?
I ako ne bih potcenjivao uticaj ostvaren zdravom argumentacijom, smatram normalnim reakcije (slabe ili protivne) koje ne pokazuju potrebno interesovanje ili pokret ka promeni. Jednostavno, oni koji su udomljeni protiv su, oni koji samo koriste usluge indiferentni su i čak protiv ukoliko im se pomene poskupljenje usluge. Pa onda i bajka o konkurenciji tj ukidanju monopola (kao prikrivenoj i nekorektnoj priči), to ne ide u prilog.

Građanima se mora predstaviti interes, DOBITAK, a ne zahtev za žrtvovanjem. A još se i čudite :)