Pages

17 March 2011

Shartai Jaafar Abdel Hakam alias M.C. poručuje

Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane je osnovni cilj.

Ovo je još Đorđe Petrović skinuo sa dnevnog reda u Srbiji. Bio je bitan cilj u periodu 1941-1946. Koji đavo smo imali 10 godina tranzicije kada nam neko 2011. godine poručuje da će biti 'leba i da će svako moći da ga kupi i da mu ostane ponešto za šećer, ulje, a bogami i so.

6 comments:

Anonymous said...

ma voz od Beograda do Niša je brže putovao u 19. veku nego sad,jel treba ikakva dalja komparacija

Anonymous said...

Lepo ste vi Aleksandre objasnili negde,čini mi se u emisiji Katalaksija, to je ista taktika koju koriste neprijatelji u ratu,da te opkole i zatvore,pa koliko izdržiš...
a niko da se zapita zašto imamo jako nizak prinos po hektaru i pšenice i svih ostalih ratarskih kultura,a hvalimo se kvalitetom zemlje na sve strane,što i jeste tačno,čak su neki podaci neverovatni npr neki dobiju 14 tona kukuruza po hektaru,što je enromno puno,al prosek u celoj zemlji je 4 do 5 puta manji

Anonymous said...

"a niko da se zapita zašto imamo jako nizak prinos po hektaru i pšenice i svih ostalih ratarskih kultura,a hvalimo se kvalitetom zemlje na sve strane,što i jeste tačno,čak su neki podaci neverovatni npr neki dobiju 14 tona kukuruza po hektaru,što je enromno puno,al prosek u celoj zemlji je 4 do 5 puta manji"

ЗАТО ШТО СЕ НЕ ИСПЛАТИ. Најпростији, најглупљи је одговор. Јадно је када се стварају такви услови где је мање-више, лошије-боље. Зато се и коментари бришу :)

Anonymous said...

Srđane,
načinili ste grešku objašnjavajući posledicu niskih prinosa po hektaru,a ja sam se zapitao šta je uzrok tome. Naravno da se ne isplati, bar malim poljoprivrednicima,al ne isplati im se ne zbog cene(koja odlično prati cene na svetski berzama praktično u dan,sa jednoprocentnim razlikama),a ne isplati se jer su im mali prinosi po hektaru a i male površine,pojedinačno,zaseju

Unknown said...

Čini se da ni Amerikanci to nisu baš rešili (mislim na izjavu o snabdevenosti po dostupnim cenama). U stvari, izgleda da problemi tek počinju:

http://news.yahoo.com/s/ap/20110318/ap_on_re_us/us_inflation_economy

S obzirom na svetsku situaciju u vezi s cenama hrane, izjava ministra nije nimalo neumesna. Čak je i previše optimistična.

Anonymous said...

Milane,
pokušao sam da ukažem na uzrok. Sad, naravno, zavisi i od veličine imanja, te je tu neophodna i neka tabela sa udelima po površini, ali čini mi se, da je udeo malih imanja u ukupnoj površini veliki. Ako imate preciznije podatke, napišite...

Cena, troškovi, zadocnela isplata, uticaj semena, đubriva, goriva, mehanizacije, ovih intervencija... Možda sam se pogrešno izrazio kad sam rekao da je odgovor glup i prost, ali nekako mi se čini da je tako, barem po onome što slušam od poljoprivrednih proizvođača :) Neće ljudi ni da se bave više time, ali će zato "država" krenuti u zaplenu, u podizanje poreza na imovinu, prema određenoj "tržišnoj" vrednosti... Ma skandalozno. I možemo samo da kukamo, nije ih briga!