Pages

16 March 2011

Nova vlada, nove bizarnosti

Nije nam dugo trebalo da vidimo da je nova vlada sa novom energijom odlučna da nastavi da vuče još pogubnije poteze nego do sada. A šta očekivati kada se spoje dva verovatno najgora ministarstva u jedno, nego da se donese odluka o privremenoj zabrani izvoza pšenice?

Jednostavno čovek može samo da se pita odakle novom superministru ideja da vuče tako loše poteze. Neki od razloga zašto je ovo loše su:

- Ministar ništa nije naučio iz slične odluke pre nekoliko godina koja ja proizvela ogromnu štetu. Nema razloga da sada bude drugačije.
- Kako sam ja shvatio, cilj je da Srbija poveća izvoz. Ovo je mera koja nas gura u suprotnom pravcu. Kako je horizont planiranja ove vlade do izbora, nije ni čudo što ih ne brine što će reakcija na ovu odluku biti da će se narodne godine zasejati manje pšenice. Ko je lud da prodaje samo kada može da zaradi mrvice, a kada može dobro da zaradi da dobije šibe po prstima. Konsekventno, imaćemo višu cenu, manju ponudu i verovatno ćemo brinuti što Srbija uvozi pšenicu.
- Da ministar malo bolje poznaje našu poljoprivredu znao bi da zbog "genijalnog" oslanjanja na domaće sorte semenske pšenice mi ustvari ne možemo nikome da prodamo našu pšenicu ako je ne pomešamo sa mađarskom ili nekom pšenicom koja naš "ponos" može da približi onome što je prihvatljivo za ljudski ishranu u Evropi. Tako je, ustvari, naš neto izvoz 50% manji nego što beleži statistika.
-Tek mi nije jasno kako misle da Srbija može da hrani pola Evrope kada je problem ako se poljoprivredni proizvodi izvoze. Mogli bi da uvedu i da strani turisti plaćaju hleb po višoj ceni zbog nevidljivog izvoza.
- Sama činjenica da je izvoz zabranjen nikako ne znači da će se pšenica pojaviti na domaćem tržištu kada ona može da stoji u silosima dok se odredba ne ukine, odnosno dok pšenica neformalnim kanalima ne ode tamo gde se plaća više.
- Ne postoji besmisleniji način vođenja socijalne politike od subvencionisanja svih građana Srbije.
- Nestašice koje će biti sigurna posledica ove mere dovešće pre ili kasnije do porasta cene pšenice u Srbiji.
- Demonstriranje ekonomskih politika Mirka Marjanovića će zasigurno otkloniti sve dileme investitora da Srbiju sa ovakvom vladom treba zaobići u širokom luku.
- A G17 ako ostane u vladi moraće da subvencije za perpetum mobile ekonomiju podigne i na celih 15.000 evra.
Sve u svemu blagi užas, tiha jeza.

9 comments:

Anonymous said...

Da li je moguće nabrojati intervencije u domenu proizvodnje i prodaje pšenice?

Saša said...

Srbija srlja u propast. Definitivno. Sadašnja Vlada Srbije, bila ona rekonstruisana ili ne, je verovatno najgora vlada u njenoj istoriji. Mirko Marjanović je izmislio tržišnu ekonomiju za Borisa Tad..., pardon Mirka Cvetkovića.

Saša said...

Predlažem da se umesto kategorije: Socijalizam, uvede kategorija: Staljinizam, u okviru koje bi se objavljivali postovi posvećeni samo najdestruktivnijim anti-tržišnim merama, poput pomenute.

Vlada said...

Sve dobija novo značenje kad se poveže sa nekim drugim vestima

Pšenicu "drže" Delta i MK komerc

Miroslav Mišković dogovorio se s Vladom da za novac od prodaje Delta Maksi grupe kupi sva poljoprivredna dobra u Vojvodini čija je privatizacija propala.

Koliko je ministar dobio para?

Aleksandar Stevanović said...

Istog Miska bi optuzili ako pare ne investira u Srbiju, tako da bi bilo lepo da se vidi da li je on problem kao licnost ili njegovo ponasanje. Ako ce da kupi ono sto niko nije hteo to moze da bude samo dobro. Kostic im isto tako nije valjao pa umesto da pravi pare u Srbiji on to radi u Ukrajini.

Inace i mali se isto ponasaju niko nece da prodaje za manje, kada moze za vise.

Marko Paunović said...

Gledao sam sinoc Dusana Petrovica, bio je gost u vestima B92.

Prvo, bio sam iznenadjen sto je novinarka postavila pametno pitanje "Ako vam je cilj povecanje izvoza, sto ga onda zabranjujete?" On je na to dao neki nemust odgovor tipa "Pa nas je cilj da izvozimo proizvode viseg stepena prerade". O kojim to tacno proizvodima viseg stepena prerade govori (a da se proizvode od zita), nije rekao.

Drugo, pitala ga je nesto o monopolistima. On je sve vreme je pricao o tome kako zakoni (pa i antimonopolski) moraju da se postuju, ali i o tome kako ce pozvati sve vazne ucesnike na trzistu da sednu i da se lepo dogovore, uopste ne shvatajuci koliko su te dve stvari suprotstavljene.

Trece, meni je neverovatno da ministar poljoprivrede predlozi meru koja je direktno usmerena protiv poljoprivrednika.

Anonymous said...

"Drugo, pitala ga je nesto o monopolistima. On je sve vreme je pricao o tome kako zakoni (pa i antimonopolski) moraju da se postuju, ali i o tome kako ce pozvati sve vazne ucesnike na trzistu da sednu i da se lepo dogovore, uopste ne shvatajuci koliko su te dve stvari suprotstavljene."

Весна Пешић је на Утиску, у једном тренутку позвала све Вође политичких партија, да се седну и договоре се.
ДОГОВОРНА ПОЛИТИКА ПРОИЗВОДИ ДОГОВОРНУ ЕКОНОМИЈУ, ИЛИ БЕШЕ ОБРНУТО?


"Trece, meni je neverovatno da ministar poljoprivrede predlozi meru koja je direktno usmerena protiv poljoprivrednika."

Министар је и министар ТРГОВИНЕ. Чега је пре министар, да се закључити.

Stanke said...

Ne, ne, ne, pustite vi te akademske rasprave. Stavite se u poziciju proizvođača pšenice! Šta biste vi uradili?

Ja bih verovatno već večeras postavio zasedu ispre DuPetove kuće u Šapcu.

Ili bih spalio sve silose u Vojvodini, pa da vidimo onda kolika će cena pšenice da bude.

Ili bih se opasao bombama pa na prvu sledeću sednicu GO DS.

Zamislite da ste sklopili ugovor o izvozu XY tona pšenice i sada planirate kako ćete da zaradite, da uložite u proizvodnju da malo udahnete. I onda se ujutro probudite i kažu DuPe kao prvu odluku ministarsku rešio da vaša porodica od sutra gladuje. Jezivo. Horor.

Aleksandar Stevanović said...

@stanke
Da budem iskren ja sam prezadovoljan kako nasa zemlja funkcionise ustvarnosti imajuci u vidu kako se vodi.