Pages

12 March 2011

Privatizacija u Švedskoj

"Ove firme će raditi mnogo bolje kad im vlasnik ne bude država".

Tako švedski ministar objašnjava odluku da se pokrene najveći talas privatizacije u švedskoj istoriji. I to da, za razliku od drugih evropskih država ili Srbije, Šveđani nisu prinuđeni da bilo šta prodaju jer im je javni dug među najmanjima u EU (40% GDP-a).

16 comments:

charlie said...

Ali ova vest je stara čak 4 godina;)
To se sada događa:
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/economy/economy-lab/daily-mix/swedens-privatization-drive-hits-bump-in-the-road/article1905760/

Janko said...

Nemiri u Svedskoj, . .
zdraavo!

Vlada said...

I ova srpska firma bolje radi otkad joj vlasnik nije država...Prvi put u svojoj istoriji

VladimirV said...

Dobar tekst o NIS-u, evo ga moj komentar/dopuna:

Vladimir V | 13/03/2011 01:54

Ne pise nista o investicijama u informacione tehnologije, u NIS-u je implementiran SAP-ov ERP sistem, to je najkompleksniji ERP do sada implementiran u nekoj kompaniji u Srbiji, ne pise nista ni o korporativnom upravljanju u NIS-u, Svetska banka i Privredna komora Srbije su korporativno upravljanje u NIS-u ocenili najvisom ocenom medju kompanijama u Srbiji.
Obuceni kadrovi+adekvatna motivacija+dobra organizacija+efikasan informacioni sistem+efikasno korporativno upravljanje=uspeh.

Pavle Mihajlović said...

+ malo dodaš monopol i povlašćeni položaj i eto ti ga uspeh.

fg said...

Eto primera da je od privatnog monopola gori samo drzavni!
Da izvrnem tvrdnju pojedinih domacih ekonomista.

VladimirV said...

Monopol ne dodajem nego oduzimam pocevsi od 2011. godine, a dodajem veci obim investicija u preradu nafte+u prodajnu mrezu u buducnosti+dalja reorganizacija poslovanja i eto ti ga JOS VECI uspeh.

Evo ga intervju sa direktorom za ICT u NIS-u:
http://www.nis.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=372%3Aza-uzor-drugima&catid=42%3Apublikacije&Itemid=166&lang=sr

Pavle Mihajlović said...

@VladimirV

Profitabilnost o kojoj ti govoriš je rezultat monopola jer prošle godine kada je napravljen tada je NIS imao pun monopol. Sva restrukturiranja su se događala u zatvorenom tržištu kada je NIS imao proliku da se prilagodi budućem tržištu bez trenutne konkurencije. Na kraju NIS i sada ima bolju startnu prednost, ali barem postoji neka osnov da se ona anulira. Sve investicije koje ti spominješ nikada neće moći da nadomeste gubitak koji država ima zbog toga što je monopol poklonila i produžila. Gledaš samo dobitnu stranu ne gledaš troškove.

VladimirV said...

NIS je imao monopol u proslosti ali ipak nije pravio profit, a u buducnosti nece imati monopol ali ce ipak praviti profit.

ЕБИТДА је у НИС-у 2008. године била негативна, у 2009. она је била око 100 милиона евра, а 2010. била је преко 300 милиона евра. Дакле, приметна је динамика раста једног од основних показатеља пословања. Утицај на чисту добит компаније имала је и девалвација, јер јако зависимо од набавке нафте и банкарског дуга у девизама. Зато нам је нето профит 160 милиона евра, али да није било девалвације, нето добит била би ближа висини ЕБИТДА.

Strategija je za 3 godine - konkurisati hrvatskoj INA-i i rumunskom Petrom-u, a za 10 godina madjarskom MOL-u i austrijskom OMV-u.

Наша је стратегија да за три године постанемо лидер у региону, с ефикасношћу на нивоу румунског „Петрома” и ИНЕ, а десетогодишња стратегија подразумева конкуренцију с компанијама попут МОЛ-а или ОМВ-а.

VladimirV said...

Sta znaci profesionalni menadzment umesto politicara - generalni direktor je doktor nauka sa Lomonosova, ovaj je predsednik UO, ovaj clan UO je profesor na INSEAD-u, ova sa Plehanova rukovodi internom revizijom, ovaj sa Harvarda rukovodi investicijama u NIS-u,... itd.

VladimirV said...

Zasto nestaju komentari?

Evo sta znaci profesionalni menadzment umesto politicara - generalni direktor je doktor nauka sa Lomonosova, ovaj je predsednik UO, ovaj clan UO je profesor na INSEAD-u, ova sa Plehanova rukovodi internom revizijom, ovaj sa Harvarda rukovodi investicijama u NIS-u,... itd.

Unknown said...

"Nista sto je drzavno ne moze da valja". To je ono sto se zove "pre-packaged guidance of others"... cemu je valjda i posvecen ovaj blog.

“Enlightenment is man’s emergence from his self-imposed immaturity” (Kant).

Slaviša Tasić said...

Tako je Dejane, istina je uvek negde između. Zašto bismo izvodili opšte tendencije kad možemo da se držimo sredine - ponekad je i državno dobro, ponekad je privatno loše. Tako razmišljaju prosvećeni.

Jeste da bi se Kant zgrozio na ovo, ali i on je bio ekstremista sa tim svojim principima.

kanura said...

Suludo je voditi drzavnu firmu i ostvarivati dobit. Zasto dobit? Ne maze se na hleb. Smatram da svako ko vidi drzavnu firmu i ostvaruje dobit nije bas na mestu. Tako i sa NIS-om. To je i dalje drzavna firma, Ruska.

Da li je nekom nasem politicaru stalo da bilo koja srpska firma ostvaruje dobit, ne. Da li je nekom ruskom politicaru stalo da bilo koja raska firma ostvarjuje dobit, ne. Pa zasto bi onda bilo ko pravio dobit.

Nije bitno da li neko pravi dobit ili ne, sta mene to briga, neka pravi ko sta hoce. Koga briga za NIS, ako ne radi u nisu. A i za drzavne firme me bas briga da li prve dobit ili ne. Mada vise volim kada ne prave dobit. Jer ako prave, ili imaju monopol, pa je taj profit rezultat visoke cene koju gradjani polacaju ili nesto laziraju.

Poenta je sledeca. Nije mi u interesu da neka privatna firma pravi dobit. A drzavna firma svakoko zivi od poreskih obveznika, pa ako i ostvari dobit nece imati uticaja na porestke obveznike, jedino ce uticati na to da duze ostane drzavna, a to nije dobro.

VladimirV said...

DukeOfKarijes said...

Tako i sa NIS-om. To je i dalje drzavna firma, Ruska.

-----------------------------------

Po toj logici i Mobtel je drzavna firma, norveska.
A evo sta znaci profesionalni menadzment umesto politicara - generalni direktor je doktor nauka sa Lomonosova, ovaj je predsednik UO, ovaj clan UO je profesor na INSEAD-u, ova sa Plehanova rukovodi internom revizijom, ovaj sa Harvarda rukovodi investicijama u NIS-u,... itd.

VladimirV said...

DukeOfKarijes said...

Tako i sa NIS-om. To je i dalje drzavna firma, Ruska.

-----------------------------------

Po toj logici i Mobtel je drzavna firma, norveska.

A evo sta znaci profesionalni menadzment umesto politicara - generalni direktor je doktor nauka sa Lomonosova, ovaj je predsednik UO, ovaj clan UO je profesor na INSEAD-u, ova sa Plehanova rukovodi internom revizijom, ovaj sa Harvarda rukovodi investicijama u NIS-u,... itd.