Pages

15 March 2011

Zvezda - srpski brend

Danas pročitah srceparajuću priču gubitaša u neodređenom vlasništvu. Saznadoh da ja kao poreski obveznik Grada Beograda plaćam da bi se neko bavio profesionalno košarkom. I ne samo to, nego da su neki profesionalni klubovi privilegovaniji od drugih i da to posebno jedi Zvezdu, mada taj isti klub nije jedilo kada su državne pare stizale šakom i kapom pre nekoliko godina. Dakle, kada odete da platite porez na imovinu znajte da deo toga ide da bi Zvezda beležila "ogromne uspehe" poslednjih godina, kako košarkaške, tako i finansijske. Kako se Zvezda stalno hvali da ima armiju navijača koji toliko vole svoj klub, pitanje je zašto oni ne izdvoje svoje pare. Ili alternativno, mogu da lepo stave katanac ili igraju s juniorskim timom u sprskoj ligi, jer niti im ide u sportu, niti im leže finansije, niti im marketing funkcioniše, a vrhunac im je da ne mogu da popune Pionir ako ulaz nije besplatan, pod uslovom da ih grad ne izbaci zbog dugova istoj dvorani.

Ako mi je za Zvezdu jasno da priznaju da su nesposobni, pa bi da budu na grbači svih građana Srbije, kao i slični ponosi našeg naroda, tek mi nije jasno šta s Partizanom. Zašto javna preduzeća i lokalna samouprava finansiraju klub koji je poslednjih 5-6 godina među 10 najboljih u Evropi po sportskim rezultatima, naravno. Ako im to nije dovoljno da budu profitabilni, onda postoji očigledan problem u vođenju kluba. I isti rezon kao i za Zvezdu. Ustvari možda i oštriji jer izgleda da što je klub sportski uspešan, to više košta građane.

2 comments:

Anonymous said...

Требало би обратити пажњу на следећу чињеницу:
1. Деда трећег, или ћале другог се бави политиком (и ако је познат по другим стварима којима се бавио у прошлости),
2. Син првог, или ћале трећег се бави спортом и то баш кошарком,
3. Унук првог, или син другог се бави глумом.

Прво би требало захвалити породици што су нам обратили пажњу на списак проблема:
1. Партије,
2. Спорт који се финансира јавним новцем,
3. Култура која се финансира јавним новцем.

Мислим да је распоред правилан и да сад ваља само радити на иритирању становништва, које је већ прилично надражено. Не заборавити захвалити се породици.

Saša said...

Jačina brenda je odraz jačine države.