Pages

21 March 2011

Nepodnošljiva lakoća neznanja

Sećate li se ko beše Aleksandra Smiljanić? Da budem iskren ja sam već zaboravio dotičnu ministarku. Zaborav sam po sebi ne mora govoriti o kvalitetu rada, ali današnja izjava koja je ništa drugo nego nepodnošljiva lakoća neznanja govori o čudnovatoj želji da se komentariše ono o čemu se malo zna.

Verovatno ponukana činjenicom da aktuelni kolektivni Mali Perica nije ni izbliza dobio ono što je zamislio na tenderu za Telekom, Smiljanić kaže da je realna vrednost 51% kapitala Telekoma barem pet puta veća od 950 miliona, ili da budem plastičan, ona ceni da ceo Telekom vredi cirka 9,5 milijardi evra. Osim ako u međuvremenu Telekomu nije pripojen EPS ova odokativna procena je besmislena. To je jedno najobičnije šukanje.

Moguće je da nekome sa inženjerskim obrazovanjem ekonomija bude strana, posebno ako je unesrećena učenjem nekog pandama Političke keonomije sa kameničkog Ekonomskog fakulteta. Međutim, zdrava logika kaže da nešto vredi upravo onoliko za koliko ga možete prodati. Moguće je da će ista stvar vredeti više ili manje u budućnosti, ali to zavisi od mnoštva faktora. Imajući u vidu kako se trenutno vodi Srbija, velike su šanse da će Telekom vredeti manje.

Nije sve loše u kratkoj analizi. Smiljanić odlično zapaža da je niska cena mera nesposobnosti da Srbija barem u nekoj sferi ne bude banana država. Takođe pokazuje i smisao za teorije zavere kroz kreativne zaključke. Na primer ako je osoba A radila u firmi koja je bila učesnik u transakciji X, ako ta ista osoba postane nosilac visoke javne funkcije ona će sigurno da ponovi isto ponašanje posle 14 godina. Ne mogu da dokučim gde je motivacija MC za tako nešto, a pogotovo nisam znao da je bio tako bitna ličnost u vreme vlade njegovog imenjaka.

7 comments:

Anonymous said...

Istu priču ponavlja ceo Elektrotehnički fakultet,nacionalno blago,ostaće našoj deci,ma da ih čujete još će Smiljanićka da ispadne analitična.
No,namera da se Mirku Cvetkoviću loša privatizacija stavi na dušu,a time potkopa postojeća,naprosto su zlonamerne,to je ona naša sitničavost kad ne možemo nešto argumentima ajmona patetiku.
Probaću da budem malo sveobuhvatniji,al razlog za sve huškače protiv prodaje Telekoma je taj jak samoupravni gen koji nam se usadio za vreme SFRJ... Sve je ,,naše",kad prodajemo javne firme koje ne mogu da proifitraju posle 30+ godina monopola mi ih nećemo davati ,,u bescenje" i tako dalje rečnik je svima manje više poznat,a iza svega leži neznanje o tome da je socijalizam propao sam od sebe(jer nema ekonomsku računicu) i ne prihvatanje te elementarne činjenice da je on propao.

Nemanja said...

Nije problem sto je Aleksandra Smiljanic "unesrećena učenjem nekog pandama Političke keonomije sa kameničkog Ekonomskog fakulteta".

Problem je sto se ocito nikada nije bavila prodajom bilo cega. Ni Vuk Djokovic mi ne uliva poverenje.

Aleksandar Stevanović said...

Ni meni to nije bila glavna poenta. Fascinatno je da je njena iyjava podjednako besmislena kao sto bi bila moja o telefonskim centralama ili necemu slicnom.

fg said...

Ona zapravo radi protiv interesa svoje sturke.
Pored poreskih obveznika i potrosaca, treca grupa koja trpi najvece gubitke ovakvim stanjem su inzenjeri elektrotehnike.
Monopoli i netrizisni i partijski Telekom, tim ljudima ne ostavljaju mnogo prostora da iskoriste svoje znanje.
Oni najsposobniji i najpreduzimljiviji odlaze iz Srbije da bi radili i da bi se usavrsavali tamo gde mogu. Samo jedan mali deo uspe da svoju preduzimljivost ovde iskoristi i napravi neki vid uspeha.

U tom smislu, ex ministarka ne nastupa ni kao inzenjer et, vec kao sindikalac zaposlenih partijskih drugova u Telekomu.

Anonymous said...

"Pored poreskih obveznika i potrosaca, treca grupa koja trpi najvece gubitke ovakvim stanjem su inzenjeri elektrotehnike."

Који углавном напуштају земљу?

BluesRocker said...

fg said...
"Ona zapravo radi protiv interesa svoje sturke.
Pored poreskih obveznika i potrosaca, treca grupa koja trpi najvece gubitke ovakvim stanjem su inzenjeri elektrotehnike.
Monopoli i netrizisni i partijski Telekom, tim ljudima ne ostavljaju mnogo prostora da iskoriste svoje znanje."

U stvari dobar deo ETF-a i svršenih elektroinženjera se i dalje češe o Telekom. Zaposleni na fakultetu rade nekakve projekte za njega, diplomirani inženjeri zaposleni su u firmama koje rade sa Telekomom ili u samom Telekomu, ... Zato im ne odgovara da prodaju muzaru jer bi posle mogli samo tržišno.

Saša ST said...

Zašto ste mi, prijatelji sa TR, uzeli Aleksandru kao temu i inspiraciju?

Dobro 'ajde, slažem se da je količina mudrosti tolika da ima materijala za sve.

Bloger "Svet telekomunikacija".