Pages

30 March 2011

Kanibali

Da je spoljna politika Srbije fluidna i neprincipijelna to svi znamo. Četiri stuba su kao četiri štake jer niti smo umiljato jagnje, niti imamo veliku batinu ili bitne resurse. Ad hok saveznici su nam često neprijatelji civilizacije. Ministar spoljnih poslova nam je popularan jer on spoljnu politiku vodi da bi javnosti Srbije servirao infantilne poruke, rezultati su poražavajući, a ako ćemo o rejtingu ministra u klubu zemlja kome formalno težimo bolje je da ne pišem. Jedan drugih dužnosnik je predahnuo u potrazi za istinom o II svetskom ratu i odmah se prebacio na frekvenciju onih koji podržavaju sve ono protiv čega se Čiča zalagao. Ali nije sve to bitno za ovaj post, meni kopka veza ljudožderstva i LDP.

Prva i osnovna stvar, treba biti zaista lišen ikakve spoljne politike i dobrog dela pameti u istoj, da prvo na sva zvona tendenciozno preneseš da je poslanik vređao celu jednu rasu ili barem rasu na jednom kontinentu. Nakon što to razglasiš, onda se izvinjavaš u ime svoje države. Kakvo kolosalno izvrtanje istine, trošenje diplomatije na gluposti i fingiranje principijelnosti. Bljak.

Drugo, logika mi govori da ako Jovanović smatra da se Jeremić sastaje sa kanibalima, onda je teško iz toga izvući zaključak da su svi ili neki afrički narodi kanibali. Jeremić se po prirodi posla sastaje sa državnicima (valjda, osim ako nije sklizuo ka traženju partnera a la Šifer, Golua i drugi superprijatelji). Dakle, ako je nekog optužio za kanibalizam to su visoki dužnosnici zemalja koje nisu demokratske, tako da su eventualne uvredljive ocene namenjene diktatorima u Africi, našim strateškim parterima. Takođe, neki od njih su zaista uključeni u kanibalističke epizode.

Treće, u političkoj borbi moguće je koristiti jake i kreativne izraze. Korišćenje izraza kanibal je u ovom slučaju uvredljiva kvalifikacija uverenja političara drugih zemalja, a prema našim zakonima nije zabranjeno vređati uverenja pojedinaca koji su javne ličnosti, posebno jer ovde nije reč o nevoljnim razlikama. A vređati zločince je čak i stvar dobrog vaspitanja, a ne kao što se kod nas tepa Gadafiju i drugim ubicama sopstvenog naroda.

Ono što mene kopka je kako je Jovanović uleteo u ovakvu šabansku zamku. Ono što je sigurno, on ne treba da se izvinjava Kabili, Gadafiju i ostalim majmunčinama, kanibalima i zločincima.

34 comments:

Anonymous said...

"Ono što mene kopka je kako je Jovanović uleteo u ovakvu šabansku zamku. Ono što je sigurno, on ne treba da se izvinjava Kabili, Gadafiju i ostalim majmunčinama, kanibalima i zločincima."

Па и Чеда Јовановић је ТОТАЛИТАРАЦ, сад би требало да га вређам?
Осим тога, слобода говора је или апсолутна, или не постоји, а увреде мени више говоре оном којих изговара него о оном коме су упићене.

"Jedan drugih dužnosnik je predahnuo u potrazi za istinom u II svetskom ratu i odmah se prebacio na frekvenciju onih koji podržavaju sve ono protiv čega se Čiča zalagao." - не разумем ову реченицу, ако можете је појаснити, био бих захвалан.

Aleksandar Stevanović said...

Ne vređa se javna osoba, nego uverenja javne osobe. Teške kvalifikacije pristaju za teška nepočinstva, ne znam kako bi neko iole lepo opisao Kabilu ili Gadafija, a da se sprda sa njihovim zrtvama

Dužnosnik je Homen, poslednjih godinu dana uglavnom traži gde je ubijen Čiča, a požurio je da da izjavu o verbalnom deliktu u mogućnosti.

Speaker said...

Najsmešnije u celoj priči oko alžirskog protesta, verovatno direktno naručenog iz MIP-a, tj. Službe, jeste što su u Africi, i samo u njoj, zaista zabeleženi dobro dokumentovani slučajevi praktikovanja ili ohrabrivanja kanibalizma na najvišem državnom nivou (Bokasa, Idi Amin, Žan-Pjer Bemba), pa je ono što je Čeda rekao, ma koliko da su "kanibali" očevidno bili samo govorna figura, u suštini gola istina, što je još jedan razlog manje da se izvinjava ostrvljenoj i krvoločnoj trećesvetskoj fukari :))) Ono što meni nije jasno je zašto je Vesna Pešić, inače prilično razumna žena, iako sa debelim levičarskim i NGO-ističkim bekgraundom, podnela ostavku zbog ovako očigledno trivijalne stvari, i na taj način u suštini podržala krajnje providnu limunaciju Jeremića i kompanije.

Speaker said...

Čak i pismo koje je tim povodom uputila je nekako jadnjikavo, i kao da prećutkuje nešto lično i bitno:

Čedomiru Jovanoviću
Predsedniku Liberalno demokratske stranke

Podnosim ostavku da mesto predsednice Političkog saveta Liberalno demokratske partije zbog neslaganja sa izjavom koju je Čedomir Jovanović izneo u Skupštini Srbije, u formi poslaničkog pitanja, 22. marta 2011. Smatram da njegov stav o Libiji i intervenciji zapadnih saveznika nije u skladu sa politikom stranke o integraciji Srbije u EU i NATO. Ne može se prihvatiti tvrdnja da „bi sada da budemo Obamini klovnovi“, a još manje da se predstavnici afričkih zemalja koje je posetio Vuk Jermić nazovu „kanibalima“.

Molim organe stranke da iza ove ostavke ne traže nikakve pozadinske razloge u odnosu na ove koje sam iznela u tekstu ostavke.

Vesna Pešić

U Beogradu, 23. marta 2011.

Pre petnaestak godina bih verovatno bio veoma dobro upućen u unutrašnje odnose u LDP-u i mogao da naslutim šta se dešava, sada sam i geografski i mentalno toliko udaljen od tih ratova žaba i miševa, da nemam predstave, ali, iako sam vrlo daleko od Čedinog obožavatelja ili glasača LDP-a (naročito otkad je g. Gligorov - naravno, ništa lično, čoveka čak površno znam i ne mislim o njemu baš ništa loše, naprotiv - zamenio Ivana u svojstvu glavnog kreatora ekonomskog programa stranke, pa taj program danas tako i izgleda), Vesna je ipak jedna od retkih relativno neukaljanih legendi devedesetih i opozicione borbe protiv Miloševića, pa mi je ipak nekako žao da je gledam kako pravi ovakve blago senilne budalaštine.

Igor said...

"Ne može se prihvatiti tvrdnja da „bi sada da budemo Obamini klovnovi“..."

Mislim da u ovome treba traziti razlog. Posebno posle njegovog govora u kome kaze da ne moze Srbija da podrzava intervenciju, jer je i sama "bila zrtva." To je prilicno jadan govor, posebno zbog zastupanja tog nekog laznog srednjeg puta...

Link.

Speaker said...

Ne znam, moram da priznam da nisam pročitao transkript svega što je Čeda rekao (srpska politika me ne zanima baš toliko, :) a Jovanovića nimalo ne volim i uopšte me ne iznenađuje što je posegao za takvim ljigavštinama u pokušaju da se dodvori bog zna kome, ti koji mrze Ameriku i vole Gadafija sigurno neće glasati za njega), pa mi je to promaklo. To onda baca sasvim drukčiju sliku na stvari, ali onda je to trebalo jasno reći, ja ne razumem zašto se funkcioner LDP-a čiji glasači po svoj prilici u velikoj većini privatno misle to isto, još uvek boji da jasno i glasno kaže da je intervencija NATO bila najbolja stvar koja se Srbiji za poslednjih šezdeset godina desila. Ovako ispada kao da podržava Jeremića i celu tu orkestriranu hajku na Čedu. Hvala na pojašnjenju :))

Ivan Jankovic said...

Ja mislim da je izjava sasvim na mestu; nazivati Kabilu, Gadafija, ovih likova u Alziru, Idi Amina, Bokase i ostalih ikako osim kanibalima je potcenjivanje njihovih zlocina.

Zabavno je da se svi ovi novopeceni uterivaci politicke korektnosti na vlasti nisu mnogo sekirali kad je Otac Nacije pre neku godinu nazvao "Siptare" civilizacijskim otpadom. to je bilo bas kul.

Speaker said...

Retko idiotska izjava Čede Jovanovića, pitaj boga šta ta budala tripuje u svojoj oligokefalnoj glavici, i kakve dementne političke kalkulacije obrće (biće nešto kao genijalna podrška onoj fundamentalističko-kriminaloj bitangi Zukorliću :) ), u svakom slučaju, Veki, sve ti je oprošteno, ljubi te Speaker u oba obraščića :)) A, Ivane, čini mi se da je doslovna formulacija bila: "Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana", kakav je to samo stilista, a? :))

Paranoid Android said...

Zašto nikom reč "kanibal" ne padne na pamet kada se priča o Hitleru i Staljinu nego nam taj izraz padne na pamet baš kad pričamo o Africi? Naravno da su Afrikanci uvredjeni, i Čeda treba da se izvini.

I nema ovde šta da se priča o slobodi govora, Čeda nije kažnjen ni na koj način.

Lighthouse said...

Čedomir Jovanović je, u stvari, diktatore u Africi s kojima se Jeremić sretao nazvao "kanibalima". Na stranu što neki među njima izgleda to jesu i bukvalno (što tvrde Ujedinjene nacije), ostali su svakako to u poredbenom smislu. Sve je to rečeno u kontekstu kritike Jeremićeve politike podrške takvim diktaturama, ako samo ove imaju "pravilan stav" prema pitanju kosovske nezavisnosti. Srbija je u više navrata u UN glasala protiv osude, ili se uzdržala kad se glasalo o Kubi, Iranu, Libiji, itd. Istovremeno, Jeremić detinjasto prodaje jednu priču Putinu a drugu Obami, glumi da je dobar i poslušan đak i jednog i drugog.

Jovanović je posle rekao da mu je žao ako ga je neko pogrešno razumeo, tj. ako je razumeo da se opaska o "kanibalima" odnosila na narode a ne na diktatore koji nemilice ubijaju te narode. Sastao se s trojicom ambasadora iz Afrike i Bliskog istoka i objasnio svoje stavove.

Jeremić je, pak, zloupotrebio svoju funkciju. Umesto da on sam objasni alžirskom ambasadoru da je to unutrašnja prepirka u Srbiji i da nije vređanje nikog van Srbije, on je očigledno orkestrirao međunarodnu kampanju protiv svog političkog protivnika, LDP, u Srbiji. S govornice MSP on je vršio stranačku propagandu protiv LDP i njenog predsednika.

Lighthouse said...

A sad dolazimo i do mogućih razloga.

Jedan je svakako činjenica da Jeremić više nije tako uticajan unutar vladajuće strukture i da se grčevito upinje da sačuva medijsku prisutnost, pa i po cenu stvaranja ekscesa tamo gde ih nema, gde je u pitanju normalna opoziciona kritika vlasti, na koju se zna kako se odgovara - sa stranačke tribine DS, a ne sa govornice MSP. Ali, izgleda da Jeremića na tribine DS više niko ne zove. To je izgleda problem koji njega tišti.

Drugi element je bes nacionalističke javnosti zbog "drskih" pitanja Čedomira Jovanovića upućenih njihovom idolu Vladimiru Putinu. Ovo je kao nekakva njihova osveta.

Treći element je jačanje LDP (opasno približavanje dvocifrenoj podršci), koje žele da zaustave svi koji navijaju za narednu vladu bez LDP, a takvih je mnogo, na raznim stranama, i daleko od toga da su jedinstven blok. Zato su unisono digli glas mnogi, inače raznorodni, protivnici LDP.

Lighthouse said...

Što se tiče kritike LDP na račun intervencije u Libiji, ona se jedino odnosila na nedostatak jasnog vođstva i hijerarhije odgovornosti na početku intervencije, ali je iz kasnijih izjava Čedomira Jovanovića (na primer ona na Glavnom odboru LDP 27.marta) jasno da LDP te pribedbe više nema otkad je NATO preuzeo komandu.

Lighthouse said...

I napokon, ulazak Vesne Pešić u celu priču. Zašto baš sada, i zašto je ostavka (datirana 23.marta) objavljena tek danas, 30.marta? Kalkulacije VP? Sedenje na dve stolice? LDP za njen ukus suviše liberalan (to nekim autorima TR može da zvuči smešno, ali samo neka uporede LDP s drugim parlamentarnim partijama)? A možda su "Obamini klovnovi" (iskreno, ovo nisam razumeo) veći problem nego "kanibali"? Ili samo loša procena, zamor, godine? Ne znam ni sam, videćemo uskoro.

Anonymous said...

"LDP za njen ukus suviše liberalan (to nekim autorima TR može da zvuči smešno, ali samo neka uporede LDP s drugim parlamentarnim partijama)?"

Мени је смешно.
ЛДП је још једна тоталитарна странка настала као дериват комуниста! Скинули су петокраку, написали програмчић, налепили га као етикетицу, и сад су либерални, или демократски. Све то их, додуше, не разликује од других, али немам разлога да подржавам јбне тоталитарце.
А ЧЈ је НЕСМЕЊИВОВО БЛЕБЕТАЛО, које као и у другим странкама, заузео је свој положај Вође, и не намерава да га напусти док је жив.

Кад ми неко помене да су они либерални, или демократски, за њих или било кога другог, прво што помислим је, са ким ја то, дођавола, разговарам?

Speaker said...

@Paranoid Android
Možda zato što niko više na svetu, osim možda, u vrlo retkim slučajevima, Papuanci, ne jede ljude, te bi, eventualno, prvo mogli da prestanu da to rade, pa nikome neće padati na pamet tako neumesne asocijacije :)) Evo, probajte da kažete na nekoj sedeljci: "Oni kanibali iz Norveške", siguran sam da će vas ljudi malo čudno gledati, a da će gospođica koja se vam do tada sa sve većom frekvencijom osmehivala da nađe neku manje psihički bolesnu metu za laki flert :)) Čime niko neće da kaže da su svi Afrikanci kanibali, ali na tom kontinentu, osim doslovnog kanibalizma, preovlađuju i sve moguće metaforične vrste ovog fenomena, za koje, više od pola veka otkad je veći deo tamošnjih država stekao nezavisnot, ni u kom slučaju ne mogu da snose nikakvu odgovornost njihovi bivši kolonijalni gospodari (pod uslovom da uopšte prihvatimo beslovesnu levičarsku tezu da je kolonijalizam naneo štetu Africi a ne doneo ogromnu korist, i zajedno sa ne baš idealnim klimatskim i ostalim ulovima za život i zemljoradnju, sačuvao te ljude od potpunog istrebljenja), pa oni koji dopuštaju da im imbecilne, krvoločne majmunčine poput Mugabea, Idi Amina i, uostalom, ogromne većine svih afričkih lidera za poslednjih šezdesetak godina, kroje kapu (o tome šta sami rade jedni drugima i da ne govorim), nemaju nikavo pravo da se ljute ako je prva asocijacija na njih kanibal, istina je uvek preča od nečije sujete.
@Srđan
Srđane, ja se tu dosta slažem sa vama, to jeste nesporna korist (druga korist, koju vi, doduše, kao jedan dobar insan ne priznajete, :) jeste odmazda za sva zlodela tog gmaza prema građanima SAD i Evrope, a treća vaspitan efekat na ostale gmazove, koji su odmah manji od makovog zrna), ja samo mislim da intervencije sa unapred proklamovanim "humanističkim" ciljevima u zemljama poput Libije ili Iraka ne vode nikuda, jer koji je jedini način da te, recimo, neki Muktada Sadr ili neka islamistička plemenska kreatura iz Libije shvati ozbiljno i radi ono što ti želiš? Isključivo veliki strah, i vrlo ličan pristup, odnosno, takav će da te poštuje i da te sluša samo ako si prethodno, recimo, pobio sve što nosi prezime Gadafi i ume da izrecituje tablicu množenja, a on zna (ili, u svakom slučaju, misli da zna :) ) da goriš od želje i samo tražiš izgovor da to uradiš i njemu :)) Svaki drukčiji pristup je tim ljudima smešan, i gledaju na one koji mu prioibegavaju kao na budale i kukavice, u čemu su, naravno, potpunou pravu :))

fg said...

Ne vidim zasto su reakcije na konkretnu Cedinu izjavu ovakve. Po meni tu nema niceg spornog.
Naravno, i dalje Cedu i njegov LDP smatram odgovornim za unistavanje ideje liberalizma u Srbiji.
Iako sa ovom zbrkom nema neke narucite veze, morao sam da ponovim. :)

Lighthouse,

...LDP za njen ukus suviše liberalan...
Bitno je da je LDP do te mere liberalan da je po ukusu Jove Kapicica.

...(opasno približavanje dvocifrenoj podršci)...
Izvor?

tiki said...

čudo,
Mnoge cvećke liberalizma iz LDPa su Brozofilični ,a ne smetaju im gzrmanske navike gospodina Broza, tu naravno ne mislim što je dotični pojeo svinjsku glavu svome ocu ,Mislim na zajedničke objede sa Mobutu Sesesekom i sličnima .
Bar je Broz nahranio kojekalvih ljudoždera na buljuke.

Lighthouse said...

@fg

"...(opasno približavanje dvocifrenoj podršci)...
Izvor?"

http://www.ldp.org.rs/vesti.84.html?newsId=3758

"Bitno je da je LDP do te mere liberalan da je po ukusu Jove Kapicica."

Pojma nemam šta je u glavi Jova Kapičića, ali vidim šta rade i govore druge parlamentarne stranke u Srbiji. Navedi mi jednu koja je se da porediti sa LDP po bliskosti liberalnim principima? Uostalom, LDP je članica ELDR, valjda i to nešto govori.

Ako teramo mak na konac, pa zbog ove ili one nedoslednosti (koja je u politici apsolutno neizbežna) ne uviđamo razliku između onih koji žele da javna preduzeća budu efikasnija tako što će funkcioneri popunjavati upitnike od 24 strane o imovnom stanju i onih koji žele da ta preduzeća budu efikasnija tako što će biti privatizovana, onda ćemo završiti tako što ta preduzeća neće biti ni efikasnija ni privatizovana.

Anonymous said...

Ako teramo mak na konac, pa zbog ove ili one nedoslednosti (koja je u politici apsolutno neizbežna) ne uviđamo razliku između onih koji žele da javna preduzeća budu efikasnija tako što će funkcioneri popunjavati upitnike od 24 strane o imovnom stanju i onih koji žele da ta preduzeća budu efikasnija tako što će biti privatizovana, onda ćemo završiti tako što ta preduzeća neće biti ni efikasnija ni privatizovana.

Многи причају о приватизацији, али када дођу на власт, нешто се забораве... На крају, није ни приватизација битна толико, што би ме то интересовало? Мене интересују мањи порези, мање БИРОКРАТИЈЕ (које има ВИШЕ НЕГО ЗАПОСЛЕНИХ У ПРОСВЕТИ), мање папира, СВОЈИНА, СУДСТВО, НАПЛАТА, непосреднији утицај на просвету и здравство итд. Другим речима, баш ме брига за приватизацију.

Lighthouse said...

Srđane,

Samo sam naveo jedan primer iz života.

Može to i ovako: ako izjednačiš grešnika s đavolom zato što grešnik u nekom detalju ne odgovara tvojoj viziji raja, ako stalno tvrdiš da su isti, razoružao si grešnika, pomogao đavolu i neminovno će svi završiti/ostati u paklu. Ne razumem se mnogo u teologiju, ali mislim da ta greška ima tamo neko svoje ime, preterana revnost, ili tako nekako.

Anonymous said...

@Lighthouse

ЛДП је ауторитарна странка, најблаже речено.

Шта је циљ "приговора"? Када имате такву структуру, какву странке имају, привидни су њени програми, јер унутрашњи набој води је другачије. Зар мислите да у другим странкама, у "вишим" слојевима, нема људи који имају сасвим другачије назоре од ових који приказују? Има их и више него што се мисли, али није то ствар жеље, када странка освоји власт, она се понаша као што видимо већ толико година уназад, а тако ће и са ЛДП бити.

То је циљ "приговора", не да онеспособим ЛДП, да је тако, и други би ми поручили "ћути, Срђане", али зар је у реду представљати се демократом, када ниси? Није лепо, бар по мени.

fg said...

Navedi mi jednu koja je se da porediti sa LDP po bliskosti liberalnim principima?

Preciznije receno, podjenako ne postuje liberalne principe kao i DS, G17+, SPO (manje vise to su partije koje su istoj ravni sa LDP, kada su u pitanju liberalni principi).

Anonymous said...

Заборавих да се захвалим господину Александру Стевановићу на појашњењу у вези са текстом. Хвала!

Било ми је потребно неко време да схватим да се наводи поменути у коментарима, односе на страну pescanik.net, (не читам стране које немају коментаре, јер не схватам сврху тог поступка - игнорисање интернета, шта ли?).

Желео бих да пренесем изјаву председника ЛДП-а овде, и да је прокоментаришем.

http://www.pescanik.net/content/view/6623/103/

Čedomir Jovanović povodom ostavke Vesne Pešić
Čedomir Jovanović
30.03.2011.
Kao predsednik stranke sam uvek poštovao svaku vrstu autonomije i slobode poslanika i funkcionera LDP.

У питању је лично опредељење, јер су надлежности председника веће, важно је подседити да се не помињу одборници, чланови итд.

To je naročito važilo za poziciju Vesne Pešić, koja je pored moje beskrajne podrške uživala razumevanje svih čak i kada se sa njom nisu slagali. Na to sam posebno ponosan.

Јако смо толерантни према њој.

Mislim da je obaveza LDP-a bila da osudi stradanje civila u Libiji i da je mnogo važnije to što smo prekinuli sramno ćutanje naše diplomatije od fabrikovane afere kojom se menjaju teze kako bi se izbegla odovornost za politiku razumevanja koju Srbija ispoljava za diktature po svetu.

А ШТА МИСЛИМО О ДИКТАТУРИ О СВОЈОЈ СТРАНЦИ?

Samo tako što ćemo ići događajima u susret mi možemo razvijati kredibilitet stranke.

МОЖДА ПРЕМА НАИВНИМА.

Naše razlike u doživljaju odgovornosti prema poziciji i uspehu stranke i do sada su bile značajne.

Благо мени.

One u mom slučaju nikada nisu bile lične, pa zato ne mislim da se opravdanje za ovakav postupak može tražiti u nesporazumu koji je u međuvremenu definitivno okončan.

Никада није било личне одговорности, нарочито у твом случају?

S obzirom da je za 21. maj zakazana Izborna skupština LDP-a svi stranački organi, pa i Politički savet su i inače u postupku izbora koji će dati političku ocenu rada stranke. Na moje zadovoljstvo predsednik će biti izabran glasanjem svih članova.

ГНУСНА ЛАЖ. КАКВИ СУ НАМ ИЗБОРИ У СТРАНКАМА, ТАКВИ СУ И МЕЂУ СТРАНКАМА!

LDP, 30.03.2011.

Saša said...

"Navedi mi jednu koja je se da porediti sa LDP po bliskosti liberalnim principima?"

Nisam znao da biti liberalan znači pozivati kao počasne goste na sednice glavnog odbora osvedočene ubice i fašiste. Biće da je u pitanju liberalizam na srspki način. Nešto kao Putinova demokratija na srpski način.

Anonymous said...

Ono što je zanimljivo u ovom lapsusu,ili ne, jeste ono što malo ko uočava da jedna stranka koja je sa svojim političkim istomišljenicima,npr LSV Čankom,praktično uvela pozitivnu diskriminaciju nacionalnih manjina,po kojoj je Srbija bez premca apsolutni šampion Evrope,sada pribegava negativnoj diskriminaciji van zemlje,toliko o konzistentnosti politike jedne stranke

Anonymous said...

@Saša

Ni meni se ne bi dopalo da glavešine stranke čiji sam član dovedu lika koji je bio šef UDB-e, ali bih tu odvojio dve stvari:

1. Sam JK i njegova prošlost, a sva je prilika, i sadašnjost;
2. Ponašanje rukovodstva stranke.

Kada je u pitanju Jovo Kapičić, što se mene tiče, on je negativan istorijski lik, ali bez presude suda, čovek slobodan i neukaljan. Štaviše, medijska hajka protiv Jove ili bilo koga drugog, meni je neprihvatljiva. E sad, da je mojoj porodica naneo štetu, ili neki takav lik, ja bih to već rešio u Speakerovom maniru. Ali da se razumemo, totalitarci su odgovornost na porodicu prenosili, a takav odnos smatram nečovečnim, životinjskim, gadnim. Još važniji podatak je nepostupanje tužilaštva, sudstva, i ne samo u tom slučaju, već u brojnim drugim slučajevima. Dakle, tu je mnogo veća stvar od samog Jove koga, eto, svi pljuju, ali on ima srca i obraza (?1) da se pojavi javno i kaže šta ima, i to poštujem, ma koliko čudno delovalo.

Rukovodstvo stranke. Pozvali su lika koji nije po volji članstvu. Hoće li snositi odgovornost? Neće, jer to je autoritarna stranka, i biće onako kako glavešine kažu.

Marko Paunović said...

Ja mislim da je pogresio. Moze on kao privatno lice da misli i da kaze sta zeli, ali kao sef poslanicke grupe, mora da vise vodi racuna o tome sta prica. Mogao je umesto "kanibali", da kaze "zlikovci", "diktatori" ili nesto tako, ne bi nista izgubilo na snazi. Ovako se samo izgubila poenta kritike. "Kanibali" zvuci kao "divljaci", na sta su Afrikanci posebno osetljivi.

Meni je u stvari mnogo zanimljivija njegova kritika Americke intervencije, koja je ostala u senci ove izjave o kanibalima.

Aleksandar Stevanović said...

Marko, da budem iskren mnogi imaju razloga da budu osetljivi jer istina boli, mislim konstatacija da su divljaci. Dalje mi nije jasno ako je neki deo Afrike ogrezao u divljaštvo (ne mislim na život u divljaštvu, nego divljačke prakse), zašto bi se vređali oni koji nisu. Pa sama Afrika je toliko heterogena da ne znam koji će im taj afrički identitet. Nije to bez razloga.
Sto rece B. Dezulovic, Amerikanci nikako da Haralda VI nazovu besnim skandinavskim psom.

Marko Paunović said...

Naravno da se vredjaju s razlogom. Da nazoves Dance kanibalima, oni se ne bi uvredili, vec bi se nasmejali. :)

Ja samo kazem da on, kao neko ko se bavi politikom, valjda sa ambicijom da sutra bude premijer ili ministar spoljnih poslova, ne sme sebi da dozvoli ovakve gafove. Zamisli da za 10 godina on kao premijer treba da putuje u Afriku...

Nista (bukvalno nista) nije postigao time sto ih je nazvao kanibalima, a nesto je izgubio. Em niko nije cuo kritiku na racun Jeremica, em niko nije cuo kritiku na racun Obame.

VladimirV said...

Kako koalicione snage planiraju da uniste 2200 libijskih tenkova? Izvestaji Miroslava Lazanskog iz Libije:

На улазу у јужни део Мисурате на малом скверу стоји тенк Т-55, изложен као мета за гађање. Мало даље, испод балкона једне зграде, два тенка Т-72 и једно оклопно возило БМП-1. Сви под маскирним мрежама, покривени и ћебадима које војници стално заливају водом да би се смањио термални одраз. Стара метода.
Један потпуно немаскиран топ од 130 мм стоји на ливади између кућа усред града. Лукавство? Пуковника не би требало потцењивати.
...
После губитака које су владине снаге претрпеле од коалиционе авијације, када им је дуж пута Брега–Аџдабија уништено тридесетак тенкова и самоходних хаубица, владине трупе промениле су тактику наступања.
Сада јуришају у мањим борбеним групама, тенкове скоро да и не користе, артиљеријом, односно вишецевним ракетним бацачима претходно изврше артиљеријску припрему, па онда вишецевни бацачи ракета одмах мењају позиције.
...
На фронту снаге либијске армије напредују ка великом нафтном терминалу Аџдабија. Либијска војска сада користи најновију тактику, тако да су либијски војници монтирали на пикапе противавионске топове од 23 милиметра и митраљезе од 14,7 милиметра, па сада и они великом брзином јуре путем.
Како су овде сви скоро исто одевени, немогуће је и са најмодернијим обавештајним системима из свемира и с извиђачких авиона разликовати побуњенике од владиних снага. И једни и други јуре као истоку земље, једни напредују, други беже. У кога сада да пуцају пилоти НАТО-а, кога да бомбардују?

VladimirV said...

Ministar odbrane Franucske kaze da su koalicione snage nesposobne da detektuju tesko naoruzanje gadafijevih snaga:

http://en.rian.ru/world/20110331/163305957.html

Coalition forces 'can not see Gaddafi's heavy weapons '

Coalition patrols have been unable to detect heavy weaponry belonging to Muammar Gaddafi's army, French Defense Minister Gerard Longuet said on Thursday.

Anonymous said...

@VladimirV

Koliko sam u toku, planiraju povezivanje sa trupama pobunjenika na tlu, tačnije otvaranje komunikacija na samoj liniji borbe, a onda će pokušati sa helikopterskim napadom.

VladimirV said...

1999. na Kosovu nisu koristili helikoptere Apache zbog raketa Strela i Igla koje se isapljuju sa ramena tako da su za 78 dana rata unistili samo 14 tenkova VJ i to zajedno sa UCK!
Vise o tome ovde, vrlo interesantna prica o oklopnim jedinicama Vojske Jugoslavije na Kosovu:
http://stef124.tripod.com/gubicivj.htm

Gubici Vojske Jugoslavije na Kosovu 1999.god.
..
O efikasnosti ovog nacina maskiranja i obmanjivanja govori i cinjenica da je 80-90 posto laznih ciljeva unisteno, a i podatak da su NATO trupe na Kosmetu pronasle samo 14 unistenih tenkova i desetak drugih oklopnih vozila, od toga samo 7 od dejstva avijacije.
...
Normalno ovom uspehu je doprinelo i to da se avijacija obicno drzala visina preko 3.500m i da nisu dejstvovali protivoklopni helihopteri Apac, koji su izgleda ipak specijalizovani za pustinjske uslove.


Koliko stotina milijardi dolara su trosili za naoruzanje pa ipak su danas nesposobni da pronadju i uniste vise od 30 tenkova i haubica libijske armije, SMESNO!!!!

A i sto se tice pobunjenika - pobunjenici su nekoliko hiljada 'Mad Max-style' drumskih razbojnika, haraju pustinjom, pljackaju i ubijaju, naoruzani su do zuba, ali su to formacije bez obuke, bez treninga, bez ikakve organizacije i discipline, pobunjenici nemaju nikakvih sansi protiv profesionalne armije i protiv elitne Kamis brigade.

VladimirV said...

Opozicija "nudi" prekid vatre Gadafiju nakon sto je libijska armija odbila "napad" opozicije na grad Brega

http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/04/201141134110527219.html
Libya government rejects rebel ceasefire
Opposition offers ceasefire if Gaddafi halts attacks against rebel-held cities, but government terms conditions 'mad'.


Inace americke procene su da je u ovom "ratu" odnos snaga 10 prema 1 u korist Gadafija. :(