Pages

07 February 2011

Kako sa 500 hiljada evra očistiti državu?

Možeš da postaviš bilbord na teniskom turniru, a možeš i da uradiš ovako nešto:


Za one koji nemaju 5 minuta da pogledaju video:

Estonci su organizovali kampanju "Let's Do It" čiji je cilj bio da se u jednom danu očiste sve divlje deponije. Pomoću posebnog softvera, ljudi su mogli da šalju geografske koordinate deponija, a koristili su i Google Earth. Onda je 3. maja 2008. izašlo oko 50.000 Estonaca i počistilo preko 10.000 tona smeća za 5 sati. I to je bilo to.

Ovde je zvanični sajt akcije, a ovde je jedan novinski članak.

PS. U komentarima, Stanislav skreće pažnju na svetski sajt ovog pokreta i poziva zainteresovane da se jave na stanislav@letsdoitworld.org.

7 comments:

Anonymous said...

Eh, estonci...

Želim da dodam da je čišćenje besmisleno ako nemaš prave deponije.

Stanislav said...

@Srđan
Upravo tako. To je jedan od najvećih problema sa kojim se trenutno borimo.
Čudi me da ste propustili da linkujete i World sajt pokreta - www.letsdoitworld.org Tim je u osnivanju, pa ko je raspoložen da nam se priključi neka mi se javi na stanislav@letsdoitworld.org ili na stanislav.polimac@gmail.com!

Marko Paunović said...

Stanislave, nema sta vas cudi, prosto nisam znao.

Stavicu u tekst, hvala!

Unknown said...

Estonci su čudo. Od jedne male, komunističke, siromašne države za manje od dvije decenije napravili su zajednicu koja je za primjer drugima. Do kraja su implementirali sistem e-uprave, oslobodili su privredu i tržište birokratskih stega, otvorili su zemlju prema svijetu..

Ponekad pomislim da bi smo ih mogli zvati E-stoncima :)

charlie said...

I u Sloveniji smo imali prošlu godinu takvu akciju:
http://www.ocistimo.si/O-projektu.aspx

Unknown said...

Studenti Univerziteta u Beogradu takmiče se u izradi studije slučaja projekta „Citizen Act“ na globalnom nivom. Do sada su rangirani kao jedan od 45 najboljih timova iz celog sveta. Pomozimo im da odu u finale tako što ćete ulaskom na sledeći link: http://www.citizenact.com/en/blogs/localact#list

Redovno pratiti tekstove objavljene na blogu. Našim komentarima, like-ovanjem i deljenjem URL linka na društvenim mrežama i putem E-maila sa prijateljima i kolegama povećavamo im šanse za pobedu. Podržimo ih!

Unknown said...

Studenti Univerziteta u Beogradu takmiče se u izradi studije slučaja projekta „Citizen Act“ na globalnom nivom. Do sada su rangirani kao jedan od 45 najboljih timova iz celog sveta. Pomozimo im da odu u finale tako što ćete ulaskom na sledeći link
http://www.citizenact.com/en/blogs/localact#list

Redovno pratiti tekstove objavljene na blogu. Našim komentarima, like-ovanjem i deljenjem URL linka na društvenim mrežama i putem E-maila sa prijateljima i kolegama povećavamo im šanse za pobedu. Podržimo ih!