Pages

07 February 2011

Reagan i Obama

Kažu da je Obama opsednut Reaganom, njegovim moćima komunikacije, prijemčivošću, sposobnošću da neprijatelje pridobije na svoju stranu i tako dalje. Posle najnovijeg govora naciji mediji su ga često poredili sa Reaganom u tom smislu. Peter Robinson sa Hoover instituta, pisac čuvenog govora "Srušite ovaj zid, mr Gorbačov" objašnjava zašto je pogrešno porediti Obamu sa Reaganom.

Međutim, meni je za ovu priliku zabavnije da ih uporedimo na jedan drugi način, relevantan za ekonomsku politiku, pa čak i teoriju. Naime, obojica predsednika su se suočila u prvim mesecima svoje vladavine sa vrlo oštrim recesijama. I reagovali su vrlo različito. Pod Reganom, Fed je nastavio sa restriktivnom monetarnom politikom, dok je sam Reagan drastično smanjio poreze i odbio da poveća državnu potrošnju. Šta su Obama i Bernanke uradili neću da trošim reči: ukratko, sve suprotno od toga. I evo rezultata:

GDP rast pod Reganom i Obamom u prve dve godine:



Zaposlenost pod Reganom i Obamom:



Izvor Cato institute.

3 comments:

Anonymous said...

Pojednostavljeno, što ne znači da nije tačno.
Pitanje:
zašto mali Ben ne povisi kamatnu stopu?
Ne može, čovek. To je to, kraj puta, i to istog kojim je Walker (je l' se tako zvao? min finans) hodio. Isti put, jedan kraj. Ovaj kraj. Znači, poređenje nije u potpunosti korektno. Ali zato u isto vreme se priča o štitu, tridentu... Nije to u redu.

Ivan Jankovic said...

Ben nece da povisi kamatnu stopu, zato sto je veruje da je stampanje para najbolji nacin za izlazak iz krize, a stampanje para obicno vodi nizoj kamatnoj stopi.

Anonymous said...

Vi ste u odgovoru o RR, na Gipper postu, napisali: smanjeni porezi, smanjena inflacija, povećan deficit i usporena deregulacija... Pretpostavljam da su ovaj i taj komentar dosledni, no Vaš post o "tržište je efikasno, koristite ga", malo odskače...
Na kraju, vreme je najbolji sudija, pa ćemo videti kako to ide.