Pages

18 February 2011

Definicija neoliberalizma

Čim neko pominje neoliberalizam ne miriše na dobro, ali ovaj intervju u Vremenu sa "piscem, levičarem i aktivistom" Tarikom Alijem je otišao korak dalje od ostalih. Evo šta kaže sagovornik Vremena, prvo o EU:

Taj projekat je potonuo ekonomski i politički. Ekonomski, jer je EU prigrlila neoliberalizam. Rezultat: Island, Irska i Grčka danas, sutra možda Španija, Portugalija i Italija.

Jeste da su ove zemlje u problemima zato što su njihove države nagomilale preveliki državni dug, ali krivac je nekako taj nedefinisani neoliberalizam. Za koji nismo ni znali da su ga ove zemlje bile prigrlile, dok nisu dospele u krizu.

Interesantije je, međutim, ovo, što je Vreme takođe izabralo za podnaslov:

Elite u zemljama bivše Jugoslavije su veoma slične: korumpirane su i nemaju političkih principa. Desni centar ili levi centar, nebitno je. Postoji samo jedna vrsta političke zverke: neoliberalni političar koji gleda kako da uzme novac za sebe, za svoju porodicu, svoj klan, svoje kompanjone.

Dakle neoliberalizam nije više ni ideološki određen, već je postao karakterna crta. Možete biti desno od centra ili levo od centra -- neoliberal ste ako uzimate novac za sebe.

Nije mi cilj da ocrnim ovog filozofa i humanistu, nego da ukažem na ispraznost termina neoliberalizam. Već odavno se koristi za sve i svašta, ali je barem do sada bio nekako, makar i pogrešno, bio povezan sa ideologijom. Sada više nije ni bitno da li ste levičar ili desničar, neoliberal je svako ko je sebičan i zao.

15 comments:

Anonymous said...

Za mene je određen.

Speaker said...

E baš ste me dobro nasmejali s tim "filozof i humanista" za jednu od najogavnijih komunjarskih šuša koje su ružile ovaj svet za poslednjih pola veka :)) Pa Tarik Ali je po reputaciji i biografiji tu negde u ligi sa Noamom Čomskim, Erikom Hobsbomom, Terijem Igltonom ili, hvala Atropi, milici mojoj, :) već neko vreme upokojenim Haroldom Pinterom i Edvardom Saidom :)) A ne znam i zašto me ne čudi što ovaj "humanista i filozof" napada neoliberale na nivou "Kekeca" ili "Zeke", ili što je Žarkovićevo "Vreme" izabralo da intervjuiše baš ovakvu veličinu :))

Rutkowski said...

Smešno !!!

Anonymous said...

Speaker pravi liste za odstrel...

Speaker said...

Elementary, my dear Srđanson: nema slobode za neprijatelje slobode! :))) Da li je neko spomenuo odstrel (iako, da budem potpuno iskren, kao što ovaj uvaženi forum jedino zaslužuje, da se sretnemo ja i časna starina Noam u mračnoj šumi šervudskoj, možda bi mi se prstić na samostrelu onako refleksno gicnuo :)) )? Ja sam samo hteo da naznačim u kakvim se političkim koordinatama ovaj marksističko-trockistički ološ, pardon, filozof i humanista, :)) kreće, to jest, da onima koji (pošto verovatno imaju više zdravog razuma od mene :) ) tu vrstu informacionog šuma slabo prate otvorim oči čarne :)) A odstreljivanje su za sada uglavnom, ako me sećanje ne vaćari, obavljali duhovni uzori gospodina Alija, možda zato što siroti, prezauzeti Speaker od vas i Dovlice Monomana nije imao vremena da mu se valjano posveti :))

Anonymous said...

Meni je čast, Speaker, što Vas držim zauzetim! Inače bi, izgleda, taj Vaš prst trzao ne samo u tekstovima.
Zar se zastupnici sloboda pojedinca plaše verbalnog obračuna sa socijalistom, pa će pribeći nasilju? Otkad to?
Propadosmo!

Speaker said...

Ja se, Srđane, ne plašim ničega, osim zlog vuka i, eventualno, romantične večere u društvu Biljane Srbljanović :))) A Tarik-efendija je socijalista taman koliko i đedo Kapičić, čovek je ortodoksni marksista, koji se deklarisao kao trockista i bio funkcioner IMG sve do pada berlinskog zida, kada je, naravno, kao smart weasel video da je džaba krečio, i promptno se prilepio Čavesu i ekipi :)) I, ovaj, kako ne shvatate da moje viteško feudalno srce žudi za malo neverbalne akcije u ovom mekušnom i degenerisanom dobu: mogu ja da se preganjam sa nekakvim Alijem Kesedžijom letnji dan do podne, on meni Trockog, ja njemu Hajeka, ali šta je to prema čistoj ekstazi kad nesoja na konju poteraš preko polja, pa ripiš na njega i rasporiš ga k'o bravče :)))))) Laku noć za večeras, odoh malo u clubbing :))

Rutkowski said...

Go go Power Rangers... nanana

VladimirV said...

Dolazi nam Putin, opet ce biti suza radosnica :)
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vladimir-Putin-sredinom-marta-u-Beogradu.lt.html
DOBRO NAM DOSAO PREDSEDNICE!!!

Anonymous said...

Priča je skrenula ka nekakvoj odmazdi, a čini mi se da je autor pokrenuo temu neoliberalizam, kriza, tarik, socijalistička školica, časopis Vreme.

P.S. Čak ni Šerlok nije 'apsio ljude bez dokaza.

Slaviša Tasić said...

"E baš ste me dobro nasmejali s tim "filozof i humanista""

Za mlađe koji se ne sećaju "filozof i humanista" je fraza RTS-a za izvesnog Danijela Šifera koji se muvao po Srbiji u vreme Miloševića, pružao podršku. Kasnije uhapšen zbog krađe u prodavnici.

Speaker said...

Cool, Slaviša, uzalud sam pokušavao da se setim na šta ste konkretno aludirali, ovo stranstvovanje potpuno upropasti čoveka, kako sam uopšte mogao da smetnem s uma jednu tako vanserijsku ljigu kao što je Danijel Salvatore Šifer :)) Ako ste radoznali gde je i šta radi, ofucao se kao papudžijski mačak, još uvek piskara neke burgije i talentovano lupeta ispod psećeg pogleda humanističkih okica :)))
http://www.agoravox.tv/tribune-libre/article/la-faillite-intellectuelle-des-27243

Speaker said...

Vladimire, vama izgleda stvarno nije dobro, pa ovo je ipak topik o Tariku Aliju, i čak i ako smo (naročito ja, kajan se posipam pepelom :) ) malčice i trolovali, stvarno nema nikakvog opravdanja da se radosno klicanje nekom azijskom ljudožderu čuje baš na njemu :)) By the way, istorija se stvarno prvi put odigrava kao tragedija a drugi put kao farsa, 1948. biste nesumnjivo zaglavili na Goli otok (i to sasvim zasluženo, to je valjda jedina stvar oko koje se ja, Jovo Kapičić i Josip Broz slažemo :) ), a danas svojim CAPS LOCK balavljenjem pred likom Velikog Vožda svih lobotomiziranih KGB-slavjana samo još jednom pravite magarca od sebe i uveseljavate popodnevnu kafu dokonim posetiocima jednog relativno opskurnog bloga :))

VladimirV said...

:)

Драгољуб Михаиловић said...

Speaker, speaker... pa dobro, bre, šta bi vam se to tako strašno desilo na romantičnoj večeri s gospođom Srbljanović? :-))) Stvarno ne mogu da zamislim...:-)))