Pages

27 January 2011

Javašluku je odzvonilo

O opasnosti od nestandardnih sandučića je već naveliko pisano. Poštari su godinama u problemu da isporuče poštu, Sizifove su to muke (u praksi postoje slične muke sa nestandardnim stepenicama, liftovima, zvoncima i vratima kod isporuke preporučene pošte, pa ona često završi u vidu obaveštenja u nestandardnom sandučetu). Nažalost, ni mudar zakonodavac nije predvideo šta činiti sa desperadosima koji se odmetnu od javnog preduzeća i odluče da ne zamene sandučad koja nas koče u EU integracijama. Međutim, ima i glasova razuma.

***

Upitana kako će onda građani biti sankcionisani, portparolka RAPUS-a Zorica Panić je odgovorila da će ta agencija "u veoma kratkom ruku" sastaviti nacrt novog zakona, "kojim će pitanje sandučića biti sistemski rešeno", a predlog će biti da "poštari nemaju obavezu da uručuju poštanske pošiljke ako vlasnici ili nemaju ili ne održavaju kućne sandučiće".

***

Hvala bogu da ćemo dobiti i ključni sistemski zakon o poštanskim sandučićima. I da znamo da ne dajemo uzalud novac za tako esencijalnu instituciju kao što je RAPUS.

Još kada bi imali iole pameti i umesto da se bahate shvatili besperspektivnost puževe pošte u e-društvu. Stoga je neophodno da se na vreme razmisli o standardizaciji inboksa za elektronsku poštu gde vlada neviđeni javašluk.

9 comments:

Anonymous said...

Možda rešenje nije dobro, ali to je propis EU. Mi, ako želimo da "uđemo" u EU, moramo da poštujemo njihova pravila.

Karijes said...

Opet ovaj.

Pa ne zelimo u EU. Jel moguce da to nisi shvatio.

Saša said...

Tako je... Ili bar sasvim razumno postavljamo pitanje opravdanosti ulaska...

Aleksandar Stevanović said...

Ako hocemo u EU mislim da cemo se provuci bez novih postanskih sanducica u zgradama gde vec postoje isti, ali bez nekih drugih i mnogo bitnijih stvari necemo. Doduse na tim drugim stvarima se gubi renta, a na sanducicima bi se moglo izmusti nesto novca od raje.

Marko Paunović said...

Cekajte ljudi, evropskim standardima se mnogo manipulise.

Koliko sam mogao da istrazim, tehnicki standard za postanske sanducice zaista postoji, zove se EN 13724:2002 "Postal services – Apertures of private letter boxes and letter plates – Requirements and test methods".

Ali, tu ima nekoliko stvari.

1. To za nas jos uvek nije bitno. Sa tim tehnickim standardom cemo morati da se usaglasimo tek nakon pristupanja.

2. To je standard ZA PROIZVODJACE SANDUCICA, kojih u Srbiji cak i ne znam da li ima. Poste drzava clanica mogu, ali ne moraju, da postave te standarde za isporucivanje poste.

3. Cak i da Posta Srbije postavi taj standard za isporucivanje poste, ja ne mogu da verujem da drzava moze mene da obaveze da postavim sanduce. Ako ja ne zelim da primam postu, pa valjda je to moje pravo? Ili u Srbiji nije, stvarno ne znam?

Slaviša Tasić said...

Jeste, evropskim standardima se mnogo manipuliše. Ja sam se ovih dana u Srbiji iznenadio da ljudi uglavnom misle da su obavezna upaljena svetla na kolima neki EU zahtev. A nigde u Evropi to nisam video.

Pavle Mihajlović said...

@Slaviša,

U Sloveniji su upaljena svetla obavezna već neko vreme. Za toliko znam a verujem da ima još. Čini mi se da kada naši političari nešto vide u nekoj EU zemlji oni to odmah prekrste u EU standard (ukoliko im se sviđa i žele i nas da tako disciplinuju).

Željka Buturović said...

koliko se secam, i povodom novih licnih karata su se takodje potezali neki nepostojeci evropski standardi.

perica said...

Koren problema je uvek isti - nasilni monopol države na uslugu, u ovom slučaju poštansku.
I rešenje je uvek isto - deregulacija dotične usluge, usitnjavanje državnog mastodonta i prodaja malih uslužnih preduzeća. I onda konkurencija automatski eliminiše budale i lopove, na primer muljatore sa poštanskim sandučićima.