Pages

14 January 2011

Heritage indeks 2011

Novi indeks ekonomskih sloboda Heritage fondacije. Neoliberalna Srbija je na 101. mestu, a u Evropi 38. od 43 zemlje.
Iznenađuje me što posle prošlogodišnjih reakcija na krizu nema mnogo većih promena na listi. Recimo SAD je još uvek u prvih deset, kao da se fiskalni stimulusi i nova finansijska regulacija nikad nisu desili.

Deo problema izgleda da je u obuhvatanju fiskalnih prihoda i državne potrošnje, procentualno prema GDP-u. Ako je zemlja imala dublju krizu, potrošnja je kao udeo u GDP porasla čak i ako su praktikovane mere štednje. Na primer Latvija (ja sam da se na srpskom prekrsti ime te zemlje u Latvija, kako i sami sebe zovu), je brutalno štedela, ali je zbog oštrog pada GDP-a pala na listi fiskalnih sloboda i državne potrošnje. Sa druge strane, lista ne sankcioniše budžetski deficit pa je ispalo da su zemlje kao SAD popravile poreski rejting, iako sadašnji deficit znači buduće poreze.

25 comments:

Anonymous said...

U smislu ekonomskih sloboda kod nas je najveći problem sloboda kapitala. Taj kapital je kod nas zarobljen u vidu javnih preduzeća,jer kad se posmatra ukupan BDP,pored poreza tj državne potrošnje koja je preraspodela, i prihodi javnih preduzeća su zarobljen kapital jer se ne stvara nikakva dodatna vrednost. Populizam kontrola cena svi progutaju očas posla,al zato kad treba povećati te kontrolisane cene e onda se kod nas ustane kuka i motika. Još jedan dokaz da socijalizam puca sam sebi u noge

VladimirV said...

Ma bitno je da je Sakasvilijeva Gruzija na 29. mestu HAHAHA!!!!! :-)

Georgia:
GDP (PPP): -4.0% growth, $4,757 per capita !!!
Unemployment: * 16.4% !!!
FDI Inflow: * $764.0 million !!!

VladimirV said...

Sakasvilijeva Gruzija je na 29. mestu po ekonomskim slobodama (verovatno je i jedna od "najdemokratskijih" zemalja sveta), dok je Kina na 135. mestu, a Rusija je na 143. mestu, a evo ih neki ekonomski pokazatelji za Kinu i za Rusiju:

Russia
GDP (PPP): $2.1 trillion , $14,920 per capita
FDI Inflow: * $38.7 billion
Unemployment: * 8.4%

China
GDP (PPP): 8.7% growth, * $8.8 trillion, $6,567 per capita
FDI Inflow: * $95.0 billion
Unemployment: * 4.3%

Ako ovo nije politicka propaganda ja onda ne znam sta je politicka propaganda.

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Jos jedno interesantno zapazanje: Gadafijeva Libija (zemlja koja ima najveci GDP per capita od svih zemalja u Africi) je po ekonomskim slobodama na 173. mestu u svetu i na poslednjem je mestu u Africi!?! Bas sve zemlje Afrike su ispred Libije - cak i one najsiromasnije zemlje u svetu - DR Kongo, Burundi, Liberija, Sijera Leone, Mali, Ruanda,...

Libya
GDP (PPP): $90.7 billion
$14,328 per capita
FDI Inflow: * $2.7 billion

Marko Paunović said...

Vladimire,

Navodjenjem konkretnih primera nista ne postizes. Moze da se navede i prvih deset zemalja i da se kaze "Eto, vidis, sve su bogate!"

Niko nikada nije tvrdio da su ekonomske slobode i bogatstvo SAVRSENO KORELISANE. Cak i da jesu savrseno korelisane u teoriji (a nisu, bitni su i resursi, istorija, kultura, politicki sistem i ko zna sta sve jos), svaka konkretna mera ekonomskih sloboda (a boga mi i bogatstva) je nesavrsena, tako da je ocekivano da ima odstupanja.

Ali, TREND je jasan - ekonomski slobodnije zemlje su bogatije zemlje. Ti sada mozes da tvrdis da je uzrocnost obrnuta, da bogatije zemlje mogu sebi da "priuste" ekonomsku slobodu, ja se sa time ne bih slozio, ali o tome mozemo da raspravljamo.

Inace, kad vec navodis Rusiju, Kinu i Libiju... Rusija i Libija su zemlje koje imaju mnogo nafte. U Rusiji, skoro 25% ukupnog BDP dolazi iz nafte i gasa. Bez toga, Rusija pada daleko nize. Sto se Libije tice, 95% privrede je vezano za naftu. Takve zemlje su izuzeci, koje su i pored lose ekonomske politike relativno bogate.

A sto se Kine tice, ona je 135. po ekonomskim slobodama, a zauzima oko 100. mesta po BDP per capita (PPP), znaci nije preveliko odstupanje.

Marko Paunović said...

U stvari, ako zelis da kritikujes ovaj indeks, onda je najbolje da pogledas metodologiju i da kazes gde konkretno mislis da su pogresili - koji faktor su prenaglasili, koji nisu dovoljno uzeli u obzir?

Sta su to pogresno procenili kada su ocenjivali Rusiju, a sta kada su ocenjivali Gruziju?

Ivan Jankovic said...

Da, ovo sa Amerikom samo potencira probleme koji su se mogli videti i ranije: ova lista prosto tezi da preceni ekonomsku slobodu zapadnih zemalja i potceni slobodu trecesvetskih zemalja.

Iako ja ne delim Vladimirovo odusevljenje kineskim neboderima, lubenicama i traktorima sto oru 12 brazda, tesko mi je da prihvatim da postoji neki konzistentan i logican kriterijum ekonomske slobode po kome zemlja koja trosi 60% GDP na drzavu, ima regulativu trzista rada koja cini otpustanje skoro nemogucim i marginalne poreze preko 60% se nalazi medju prvih 10 ili 15 dok je zemlja sa vrlo niskim porezima, bez drzave blagostanja (nema drzavnog penzionog i zdravstvenog osiguranja), i unutrasnje regulative minimalne je 135 ili koja vec? Koliko god da nategnemo i nadujemo fancy, politicki korektne kriterijume poput "transparentnosti" i "odsustva korupcije" tesko je izvesti takvu vratolomiju. Lista "ekonomskih sloboda" na kojoj je Svedska ili Nemacka ispred Kine svakako nije lista ekonomskih sloboda; ona mozda meri neke vazne, ili za neke ljude najvaznije faktore ("human development" i slicne fancy stvari), ali gotovo izvesno ne meri ekonommske slobode u konvencionalnom smislu

Ivan Jankovic said...

Marko,
ja sam pogledao kriterijum "labor freedom" i odmah nasao nesto potpuno neverovatno: Canada ima ocenu 81.7 od 100, USA 95.5%, Danska 92% (!) a Kina 54%! Kineski skor za ovaj kriterijum je identican svedskom - 54%! Nivo sindikalne moci i zastite radnika isti u Svedskoj i u Kini! A mnogo slabiji u neoliberlanoj Danskoj nego u "socijaldmeokratskoj" Kini! Neverovatno. Kako su to uspeli da izracunaju?

Ako je ovo tacno, onda su zapadni sindikati dzabe krecili 100 godina, nivo zastite u Kini je veci bez ikakve "borbe" i svi ovi koji vode kampanje za "civilizaovanje" kineskog trzista rada su fundamentalno u zabludi. Ako je Heritage zaista u pravu, to bi trebalo da bude vest godine! Prava revolucija u nasem razumevanju Kine i Zapada. Divlje, neregulisano trziste rada u Kini je cist mit, jednako kao i prica o visokim socijalnim standardima na Zapadu.

Marko Paunović said...

Evo sta pise:

Dismissing employees may require prior consultation with local labor bureaus and labor unions.

Mislim da oni gledaju samo sta pise u zakonima. To sto se zakoni postuju u Svedskoj, ali ne i u Kini, izgleda da njih bas i ne zanima.

Mislim, taj kriterijum je potpuno kvantifikovan - imaju formulu u koju unose nalaze iz Doing Business izvestaja.

VladimirV said...

Marko Paunović said...
Rusija i Libija su zemlje koje imaju mnogo nafte. U Rusiji, skoro 25% ukupnog BDP dolazi iz nafte i gasa. Bez toga, Rusija pada daleko nize. Sto se Libije tice, 95% privrede je vezano za naftu. Takve zemlje su izuzeci, koje su i pored lose ekonomske politike relativno bogate.

=================================================

U Rusiji samo u izvozu najveci deo prihoda dolazi iz nafte i gasa, i to ne 25% nego 60% izvoznih prihoda dolazi iz nafte i gasa, dok iz primarnog sektora dolazi samo 10% ukupnog BDP Rusije - primarni sektor obuhvata vadjenje sirove nafte, gasa, metala, ali i poljoprivredu i sumarstvo, iz sektundarnog/industrijskog/preradjivackog sektora dolazi 20% ukupnog BDP i iz tercijalnog/usluznog dolazi 60% ukupnog BDP.
Recimo preko ovog sajta se nude mnogi poslovi u Rusiji:
http://www.job.ru/
Recimo u sektoru trgovine preko tog sajta poslodavci nude 3247 poslova u Moskvi:
http://www.job.ru/sales/
I recimo kolike plate se nude u sektoru trgovine - poslodavci nude 1144 poslova za platu od 500 do 1000 evra i jos 946 poslova za platu od 1000 do 2000 evra:

Зарплата
* до 200 евро (20)
* от 200 евро до 300 евро (12)
* от 300 евро до 500 евро (277)
* от 500 евро до 1 000 евро (1144)
* от 1 000 евро до 2 000 евро (946)
* от 2 000 евро до 3 000 евро (127)
* от 3 000 евро до 5 000 евро (73)

U Tbilisiju poslodavci sigurno ne nude ni blizu toliko poslova za tolike plate kao u poslodavci u Moskvi.

VladimirV said...

Marko Paunović said...
Sta su to pogresno procenili kada su ocenjivali Rusiju, a sta kada su ocenjivali Gruziju?

=================================================

Rusija ima cetiri puta veci GDP per capita i dva puta manju nezaposlenost nego Sakasvilijeva Gruzija i 50 puta veci priliv FDI i za dva stepena visi kreditni rejting (rejting agencija Standard&Poor's).

http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/193-russia-gdp-country-report.html
Russia
GDP per capita - current prices US$ 10,522 (2010 estimate)
GDP per capita - PPP $15,807 International Dollars (2010 estimate)
Unemployment rate 2010* 7.5%
Government bond ratings Standard & Poor's: BBB/Stable/A-3
FDI inflows 2009 US$38,722 million

http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/269-georgia-gdp-country-report.html
Georgia
GDP per capita - current prices US$ 2,560 (2010 estimate)
GDP per capita - PPP $5,057 International Dollars (2010 estimate)
Unemployment rate 2010* 16.8%
Government bond ratings Standard & Poor's: B+/Stable/B
FDI inflows 2009 US$764 million

VladimirV said...

esko mi je da prihvatim da postoji neki konzistentan i logican kriterijum ekonomske slobode po kome zemlja koja trosi 60% GDP na drzavu, ima regulativu trzista rada koja cini otpustanje skoro nemogucim i marginalne poreze preko 60% se nalazi medju prvih 10 ili 15

========================================

Da, samo sto te zemlje biznis iz celog sveta prepoznaje potpuno suprotno od vasih ocekivanja.

Sweden
Population:* 9.2 million
FDI Inflow: * $10.9 billion !

The Netherlands
Population:* 16.5 million
FDI Inflow: * $26.9 billion !

Marko Paunović said...

1. Ruski ministar finansija Kurdin je pre godinu dana rekao: Russia, the world’s biggest energy supplier, may see the share of oil and natural gas in gross domestic product fall to 14 percent within a decade from about 25 percent now.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aCfUrLO_ySjc

2. Sve ovo drugo sto navodis su makroekonomski pokazatelji, a ne pokazatelji ekonomskih sloboda. Niko ovde (niti bilo gde drugde) ne spori da je Rusija razvijenija od Gruzije, nije mi uopste jasno sa kime se raspravljas.

Isto tako su Grcka i Italija nesumnjivo bogatije od Litvanije, a po ekonomskim slobodama zaostaju 60 mesta. Ali, kakve to veze ima?

Ivan Jankovic said...

Valdimire,

prvo, kao sto je Marko rekao, nejasno je kakve veze imaju makroekonomski pokazatelji sa ekonomskim slobodama. Ti nigde ne definises ekonomske slobode i onda kritikujes Heritage zbog ogresenja o tu definiciu,nego samo navodis podatke o platama, GDPju i ostalo kao "dokaz" da je lista "pogresna". Non sequitur.

Dalje, ispada sad da se ti slazes sa Heritageom u pogledu skandinavskih zemalja. Ne znam protiv cega onda protestujes? Sto su zlikovci rekli nesto lose o "nasim saveznicima" Kini i Rusiji? Najvise te zulja Gruzija. To mi govori da tebe vise nerviraju geopoliticke implikacije Heritage liste (losa reputacija druga Vladimira i drugova u Pekingu) nego ekonomski problemi sa tom listom.

Slaviša Tasić said...

Vladimire, nisi shvatio o čemu se na listi radi. Radi se o slobodama, ne o uspešnosti. Da sam na tvom mestu ja bih nam rekao nešto ovako: evo Gruzija se visoko kotira, a nije nešto uspešna -- znači ekonomske slobode i nisu toliko dobre za ekonomiju.

Naravno, ni to ne bi bilo tačno jer bi onda imao problem da objasniš korelaciju sloboda-bogatstvo u ostalih 170 zemalja, ali barem bi bio na pogrešnoj strani u pravoj raspravi. Ovako si u skroz pogrešnoj rapsravi.

VladimirV said...

Zar stvarno verujete da ovo nije politicka propaganda i da je npr. Libija po ekonomskim slobodama, vlasnickim pravima, korupciji, fleksibilnosti trzista rada, investicionoj klimi, finansijskom i poreskom sistemu, trgovinskoj politici iza onih zemalja koje imaju GDP per capita 200-300 dolara kao sto su npr. DR Kongo, Burungi, Sijera Leone, Mali, Ruanda,...?

Slaviša Tasić said...

Masonerija bre.

VladimirV said...

Marko Paunović said...
1. Ruski ministar finansija Kurdin je pre godinu dana rekao: Russia, the world’s biggest energy supplier, may see the share of oil and natural gas in gross domestic product fall to 14 percent within a decade from about 25 percent now.

========================================

25% se odnosi ne samo na vadjene sirove nafte iz zemlje nego i na preradu nafte - a za sta su potrebne rafinerije - i recimo na transport i na trgovinu naftom - za sta su potrebna transportna sredstva npr. zeleznica i recimo benzinske pumpe - ako je u pitanju maloprodajna trgovina, recimo Lukoil ima ogromna nalazista sirove nafte, ali ima i ogromne rafinerijske kapacitete (u kojima se preradi vise desetina miliona tona sirove nafte godisnje u gorivo) i ima ogorman broj benzinskih pumpi (nekoliko hiljada), a i u Rusiji Medvedev sprovodi program diverzifikacije i modernizacije ekonomije, ime ekonomskog programa Medvedeva je skraceno 4 I - investicije, institucije, infrastruktura i inovacije, recimo Medvedev je inicirao gradnju silikonske doline Skolkovo kod Moskve.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:268180-Medvedev-Rusija-gradi-Silikonsku-dolinu
I koliko god Kina i Rusija imali velik ekonomski rast, obim investicija, trgovine ne verujem da ce na listama poput Heritage ikad ucih u prvih 100 zemalja.

Ivan Jankovic said...

Slavisa,

mislim da Gruzija nije uopste neka velika anomalija. Naprotiv, to bi Vladimiru bio vrlo los primer za tu tezu koju si spomenuo. Prottrzisne reforme su tamo intenzivirane poslednjih 4-5 godina najvise. Pre toga je ona bila gora od Rusije. Gruzija ima oko 70% ucesce stranih direktnih ulaganja, i ekonomski rast se drasticno ubrzao posle Sakasvijlijevih reformi. OD 2005-2007 je cak bio od 10-12%.

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Ovde pise da je Gruzija privukla $1,7 milijardi FDI u 2007, $1,5 mlrd u 2008. i $0,7 mlrd u 2009:
http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/269-georgia-gdp-country-report.html

Dakle priliv FDI je bio vrlo skroman, manji nego u Srbiji. A u vezi ekonomskog rasta - recimo Lukasenkova Belorusija je od 2004. do 2008. imala stopu rasta od 8,6% do 11,5%, a na Heritage listi je na 155. mestu, naravno!
http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/319-belarus-gdp-country-report.html

Ivan Jankovic said...

Vladamire,

Gruzija ima duplo manje stanovnika od Srbije te nije cudo da gruzijski FDI nije veci nego srpski.

Dalje, ti si tvrdio da je Gruzija neopravdano visoko na listi ekonomskih sloboda. Prvi "argument" koji si za to dao je da njeni makroekonomski pokazatelji nisu dobri (sto je smesan argument, sam po sebi, kao sto smo ti 15 puta vec objasnili). Ja sam onda rekao da cak ni to za pokazatelje nije tacno i da Gruzija ima visok rast i priliv FDI. Ti sad dodajes da i Belorusija ima visok rast sto dokazuje da lista ne valja! :)

Dakle, ako ista vredi ponavljati: visok GDP per kapita, visok priliv FDI per capita, mala inflacija, visoke plate i sve ostalo je najcesce visoko korelisano sa ekonomskim slobodama kako ih Heritage definise, ali ne uvek, i ne uvek savrseno. Tako da podaci o makropokazateljima bilo koje pojedinacne zemlje nisu i ne mogu biti argument protiv rangiranja te zemlje na listi ekonomskih sloboda (zemlja sa visim GDP moze imati manje ekonomskih sloboda nego neka zemlja sa nizim GDP). Ti podaci mogu u teoriji biti argument protiv teze o jakoj uzrocno polsedicnoj vezi izmedju ekonomske slobode i rasta , ali u slucaju Gruzije nisu jer se tamo ekonomski rast udvostrucio posle trzisnih reformi. Da bi dokazao da Belorusija treba da se nalazi na visem mestu nije dosta da kazes da ona ima visok GDP ili rast, moras da dokazes da su ekonomske slobode tamo vise nego sto Heritage tvrdi, ili (kao ja) da izrazis neku sumnju u njihovu metodologiju koja vestacki potcenjuje belosruski skor. Papagajsko ponavljanje i izlistavanje besmislenih, izolovanih, irelevantnih cifara nije nikakav argument.