Pages

05 October 2010

Deset godina kasnije

Idealna vest za 5. oktobar:
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je stav države da Srbija mora da ima svoju vazduhoplovnu kompaniju.

Ministar je Mrkonjić, a ako kliknete na link obratite pažnju i na sliku iza njega.

Bez obzira na to, ja se ne bih pridruživao žalopojkama kako se za deset godina ništa nije promenilo. Ko to misli zaboravio je kako je izgledalo ranije. Politička, demokratska reforma je protekla mnogo bolje od ekonomske, ali tu nema mesta iznenađenju jer je već tada bilo jasno da korenitih reformi tipa Češke ili Estonije ne može biti. Pošto volja da se to uradi nije postojala ni među elitama ni među narodom rezultat je to što jeste. Ne možete hteti da imate nacionalna javna preduzeća ili državne fondove za razvoj, a da onda očekujete da u tim stvarima nema korupcije ili da podržavljenom ekonomijom upravljaju "stručnjaci". To je šizofreno. Kada je već negde 2001. postalo jasno da su najprogresivnije snage u zemlji proevropski levi liberali, odakle je onda trebalo da se pojavi Mart Laar ili Vaclav Klaus? Još tada je bilo jasno da će reforme ići otprilike ovim, umerenim, tempom. Nemojmo sada glumiti uvređenost.

29 comments:

Strile said...

"Kada je već negde 2001. postalo jasno da su najprogresivnije snage u zemlji proevropski levi liberali, odakle je onda trebalo da se pojavi Mart Laar ili Vaclav Klaus? Još tada je bilo jasno da će reforme ići otprilike ovim, umerenim, tempom. Nemojmo sada glumiti uvređenost."

Odlična poenta. Najradikalniji reformatori, Đinđić i Čeda, bili su stvarni kočničari liberalnih reformi, uprkos tome što su platili tako visoku cenu (Đinđić onu najvišu), ipak su ih vodile pogrešne ideje. Da Đinđić nije ubijen, možda bismo danas bili bliže Evropi a Kosovo više ne bi bila tema, ali ne bismo bili bliže slobodnom društvu.

Lighthouse said...

I ti "levi liberali" poput Đinđića (pre bih rekao, desni socijaldemokrati, socijaldemokrati "trećeg puta") učinili su mnogo u datoj situaciji, krajnje je nepravedno to minimizirati. Liberalizacija spoljne trgovine (revolucionarna u odnosu na zatečeno stanje julovskog sistema ex-imp dozvola), ukidanje pet gubitaških državnih banaka i dovođenje bar nekih stranih, bar unutrašnja konvertibilnost (i relativna stabilnost) dinara, smanjenje inflacije sa pozno-Slobinih stotinak na ispod 10%, privatizacija (kakva god da je bila), prestanak političkih pritisaka na srednji i mali biznis (mada ne i na veliki), itd, veliki su pomaci posle 5. oktobra. Čak i "čisti" socijaldemokrati poput Đelića su tome doprineli, kroz uspostavljanje kakvog-takvog poreskog sistema (jer pre 2000. nije bilo nikakvog), a iz istorije (vidi: Č.Miljatović, pozne 1860-te) znamo da je baš uvođenje poreza prava liberalna mera tamo gde uopšte nema moderne države, i gde je bespredmetno raspravljati treba li ono čega nema da bude "noćni čuvar" ili sveopšta dadilja.

Strile said...

@Lighthouse,

Posle 10 godina od 5. oktobra bi trebalo podvući crtu i više se ne porediti sa prethodnim stanjem. U poređenju sa "onim" i mali Perica bi bio bolji. To je dovoljno vremena da svako pokaže šta zna i šta hoće, zar ne? Priznajem za banke, priznajem levim liberalima i VLahovićev zakon o radu koji je bio odličan (ali ga je ukinuo KOštunica), liberalizacija spoljne trgovine je bila samo delimična i kratkotrajna (Đinđić je prvi uveo državni monopol na uvoz nafte, pa je onda krenulo sa poljoprivredom itd., pa danas imamo opet priču o "interventnom uvozu"), o monetarnoj politici bar na TR nisam čuo lepu reč. Ovo o budženju budžeta kao civilizacijskoj tekovini modernog liberalizma sad prvi put od Vas čujem. Što ga onda još ne nabudžimo, da je još malo civilizujemo? Pitajte bilo koga ko ima privatan biznis, dal mu je to držanje nosa tik iznad površine vode zvane budženje budžeta imalo prijatna stvar.

Anyway, malo je passe da se još uvek pozivamo na "zatečeno stanje" (mada je i u prethodnom stanju bilo dobrih rešenja - recimo, zakon o lokalnoj samoupravi pre 1997, što njega nisu vratili?). Ja ne sporim nikom doprinos 5. oktobru i demokratizaciji zemlje. Ali, ako bi 6. oktobar značio korak ka liberalnom kapitalizmu - a ne znam šta bi drugo liberal priželjkivao - a ne građansko samoosvešćenje puka i hvatanje Mladića, onda smo još uvek u pomrčini 5. oktobra - sa svim tim hvale vrednim stvarima koje ste naveli. A ni Đinđić, ni Dinkić, ni Đelić, ni Čeda i ostali, nisu nikada imali jasnu agendu za uvođenje tržiišne ekonomije u Srbiji. A nije da nisu imali šansu. Zato i jesmo tu gde jesmo.

mileusna said...

Koliko ja vidim nijedna stranka ne planira u Srbiji ništa suštinski da menja, svima se kampanje zasnivaju na tome da su u njihovim strankama manji lopovi od onih koji su trenutno na vlasti i da bi se samim njihovim dolaskom na vlast sve promenilo nabolje. Dakle u osnovi sistem svima odgovara, svi samo misle da je problem u ljudima. Neke ozbiljnije reforme niko ne planira...

Gavrilo said...

Да, Мурта је нешто лакши, боље изгледа, мање нас шиба - али нас и даље ЈАШЕ!

VladimirV said...

Povecana je fleksibilnost trzista rada, Heritage Foundation ocenjuje trziste rada u Srbiji kao prilicno fleksibilno ocenom 72,2... a i poreski sistem je prilicno dobar, ocena 83,2, imamo proporcionalne poreske stope i najnizi porez na dobit, samo 10%... bolji smo od Holandije sto se tice trzista rada i poreskog sistema... sta ces bolje od toga, eto to je VELIKI REFORMSKI USPEH!!! :)

http://www.heritage.org/index/Country/Serbia#labor-freedom

Labor Freedom
72.2
Serbia’s labor regulations are relatively flexible. The non-salary cost of employing a worker is moderate, and dismissing an employee is not costly. Regulations on work hours are fairly flexible.

Fiscal Freedom
83.2
Serbia has competitive tax rates for individual and corporate income. The top individual income tax rate is 15 percent. Salaries are taxed at 12 percent, and other personal income (royalties, investment, and rent) can be taxed at up to 20 percent. The corporate tax rate is a flat 10 percent. Other taxes include a value-added tax (VAT), a property tax, and an inheritance tax. Excise taxes on tobacco and alcohol were increased in January 2009. In the most recent year, overall tax revenue as a percentage of GDP was 36.8 percent.

VladimirV said...

Ne znam sta ce nam taj Ceh i Estonac? Pa pogledajte izvestaje Heritage Fondation! :)

http://www.heritage.org/index/Country/Serbia
http://www.heritage.org/index/Country/Netherlands

LABOR FREEDOM
Srbija 72.2
Holandija 59.1

GOVERNMENT SPENDING
Srbija 41.4
Holandija 38.4

FISCAL FREEDOM
Srbija 83.2
Holandija 52.0

VladimirV said...

Imamo veci labor freedom i fiscal freedom cak i od Estonije!

Lighthouse said...

Hvala VladimiruV na korisnim sugestijama, jer sam bio potpuno zaboravio da skoro ravne poreze na dobit istaknem kao još jedno dostignuće 5.oktobra. Brute, preduzetnicima je danas bolje (pa i u domenu poreza) nego 2000, jer je broj poreza manji, sistem je jednostavniji, manje je iznenadjenja, manje arbitrarnosti, manje selektivne primene propisa, itd. Ne kažem da toga nema, ali je mnogo, mnogo manje nego 2000. A da poredim sve sa onim od pre 2000, to hoću, jer to je tema topica, šta nam je doneo 5. oktobar a ne šta je bilo u međuvremenu.

Za lokalnu samoupravu se uopšte, ali uopšte ne slažem, naprotiv, to je jedna success story postpetooktobarskog perioda, s obzirom na to odakle smo krenuli. Jedino krupno (još) neispunjeno očekivanje je povraćaj imovine LS. Pritom ne mislim da sistem LS ne zahteva novo, još jedno revolucionisanje.

Za naftu se slažem, to je jedna od najtežih Đinđićevih grešaka, to što (u prvom trenutku nužnu) remonopolizaciju nije ukinuo već posle nekoliko meseci, odmah pošto je normalizovana carina i rastureni naftaški šverceri, a priliv u budžet normalizovan.

I dalje insistiram da je itekako liberalno uvoditi poreze tamo gde ih uopšte nema (nego samo postoji arbitrarni harač, kao u Slobino vreme). Takođe, itekako je liberalno očekivati da se uhapsi Ratko Mladić, mirno odvija Parada ponosa, itd, itd.

S VladimiromV se slažem da fiskalne i uopšte ekonomske slobode (kojih, naravno, nikad dosta) nisu najlošija strana današnje Srbije. Nego je to nedostatak vladavine prava, s vrlo dubokim mentalitetskim korenom u nedostatku osećaja za opštost i pravičnost. Kapitalizam bez vladavine prava (pravičnih i dosledno i objektivno primenjivanih zakona) jednostavno ne funkcioniše, vrlo lako može da sklizne ili u prirodno stanje ili u oligarhiju i diktaturu.

Lighthouse said...

Brute,
Još nešto. Pošto stalno trpate u isti koš npr. Dinkića i Jovanovića, u stilu "svi su oni isti", pogledajte ovaj intervju, pa recite ne razlikuje li se ipak od ostalih političara kod nas:
http://www.danas.rs/danasrs/politika/krajnje_vreme_da_se_upali_svetlo_i_zasuku_rukavi_.56.html?news_id=200782
Niko nije savršen, pa ni LDP, ali ona ipak jeste ovde u Srbiji jedini kakav takav svetionik ka liberalnim vrednostima, ciljevima i politikama. Kome smeta što je LDP, pored zalaganja za ekonomske slobode, još i za hapšenje Mladića i slobodno odvijanje Parade ponosa, to je njegov problem, on je, a ne LDP, selektivno liberal.

Marko Paunović said...

Donekle se slazem sa Lighthousom oko budzetskog sistema. S tim sto ne mislim da su porezi nekako nuzni za civilizovanost, vec mislim da je bilo nuzno da se uvede normalni sistem jer se drzava do tada inflatorno finansirala. Niko zivi ne zna koliki su tacno deficiti bili tokom devedesetih, na primer.

Porezi danas nisu niski, ali nisu ni nenormalno visoki, poreska administracija nije sjajna, ali se neki red ipak zna.

Dakle, ja mislim da je neki napredak vidljiv u skoro svakoj oblasti (izuzetak je mozda prosveta), ali malo ima oblasti u kojoj su reforme zavrsene. A deset godina nije malo.

Marko Paunović said...

Zaboravio sam da spomenem jednu od velikih i znacajnih tekovina petog oktobra - ciste WC-e.

Danas je veoma tesko naci prljav i smrdljiv javni WC, cak i na NIS-ovim pumpama, a o kaficima i restoranima da ne govorim. Naravno, nije sve bas uvek u skladu sa evropskim standardima, ali se ubrzano priblizavamo.

Sve se to, koliko god paradoksalno zvucalo, desava i pored toga sto vec deset godina vlast nije donela Strategiju integrisanog upravljanja javnim WC-ima, niti postoje subvencije za tako nesto.

Lighthouse said...

Marko,

Možda je napredak u oblasti javnih (javno dostupnih) nužnika postignut baš zahvaljujući odsustvu Državne strategije i odgovarajuće Agencije, ili možda čak Ministarstva. Ipak, država je malo pripomogla, na soft način, kad je pre par godina raspisala masnu godišnju nagradu za najbolji objekat uz Koridor 10, gde je čistoća pa i WC-a bila visoko na listi kriterijuma. Sećam se da je, prvo uz auto put, a onda po sistemu spojenih sudova (joj, koja grozna asocijacija!) i drugde, te godine došlo do drastičnog poboljšanja.

Lighthouse said...

Marko,

Poznato ti je tzv. "prokletstvo crnog zlata". Diktature lakše uspevaju u prirodno bogatijim zemljama jer one ne moraju da ubiraju poreze već čak mogu i da mite građane iz realnih izvora, pa onda građane manje interesuje ko i kako vlada. Poruka koja proizilazi iz tog fenomena je opštija. Govori da su nekakvi, poželjno vrlo mali, ali takođe poželjno univerzalni (koje, idealno, svako, ama baš svako plaća) porezi neophodni baš zarad organičenja moći države. Kad svi plaćaju porez, a porez je transparentno razrezan i nearbitrarno ubiran, mnogo su više zainteresovani za to kako se on troši, dok ako je u pitanju inflatorni ili direktni harač, građani se više bave time kako izbeći štetu i po mogućnosti steći korist od inflacije ili kako podmititi haračliju da više uzme komšiji nego tebi.

Ovde bar PDV svako plaća, počevši od deteta kad kupi sladoled. Još bolje bi bilo da nema toliko izuzetaka od poreza. Problem su i ostala obavezna davanja (uključujući "doprinose"), koja su u stvari veća od poreza, pa iako ih je nemerljivo manje nego 2000, još uvek su sramota za sistem i glavna prepreka za uspostavljanje dobrog sistema podele odgovornosti između građana i države.

VladimirV said...

Moj komentar je vise cinican, pa i pored visoke fleksibilnosti trzista rada u Srbiji nezaposlenost je masivna, i pored niskih poreza nema investicija, priliv FDI je mali, fleksibilizacija trzista rada i smanjenje poreza ne daju rezultate, bitnije su institucionalne reforme, smanjenje korupcije, vladavina zakona.

Anonymous said...

Lighthouse,
nisi u pravu za LDP,pa Čeda je samo pre par nedelja rekao da se ograniče marže na mleko,sad ti meni reci jel to liberalno. Istina je da su oni stranka koja najviše potencira vladavinu prava,ali isto tako stoji tvrdnja da vladavina prava isto toliko zavisi i od nas samih,a ne samo od stranaka na vlasti. Najposle oni su stranka leve orijentacije(ne zovu se stranka već partija zar već to ne podseća na komunistički period),te se ne mogu svratati u klasične liberalne stranke,već su samo pratili trendove razvoja liberala u Evropi koji su mnogo skrenuli s puta(isto kao što su nemačke socijaldemokrate ideal dragom nam predsedniku pa sad po uzoru na njih daje mesta sindikatima u organima DS-a)...

VladimirV said...

Lighthouse said...
Niko nije savršen, pa ni LDP, ali ona ipak jeste ovde u Srbiji jedini kakav takav svetionik ka liberalnim vrednostima, ciljevima i politikama. Kome smeta što je LDP, pored zalaganja za ekonomske slobode, još i za hapšenje Mladića i slobodno odvijanje Parade ponosa, to je njegov problem, on je, a ne LDP, selektivno liberal.

-----------------------------------

Vi uopste nista ne shvatate, dokle god libearlna "desnica" u Srbiji budu prozapadni olos LDP i "seksualne manjine" i dokle god liberalni "desnicari" u Srbiji poput Bruta i Jankovica budu opravdavali bombardovanje svoje zemlje, dotle liberalizam koji vi preporucujete nema AMA BAS NIKAKVU buducnost u Srbiji. :))) Dzabe vam trud. :)

Strile said...

Lighthouse,

Možda me niste razumeli. Ja nisam rekao da se ništa nije promenilo od 5. oktobra naovamo, nego da su spore i nedorečene liberalne reforme rezultat ograničene vizije i pogrešnih ideja o ekonomiji srpskih reformista, na čelu sa Đinđićem. Pozivati se na zatečeno stanje je, svakako, loš izgovor za nedostatak te vizije. Đinđić je bio socijaldemokrata šrederovskog tipa, što i nije tako loše, ako znamo da je još krajem osamdesetih bio radikalni levi anarhista i bakunjinista. On je, ipak, pokazivao najviše nerva i talenta za učenje i usvajanje novih ideja, tako da tu ostavljam mogućnost da bi Srbija bila liberalnija danas da on nije ubijen. Ali, Srbija kakva je danas ne odstupa mnogo od te njegove socijaldemokratske vizije. Tu smo gde smo, upravo zahvaljujući pogrešnim ekonomskim idejama postpetooktobarske političke (i druge) elite. Što se tiče Čede, on je u Đinđićevoj Vladi, doduše, bio sporedna figura što se tiče ekonomije. Ali, kada je postao potpredsednik, ja se sećam da me je izvodio iz takta kad god bi počeo o ekonomiji, jer su mu javni radovi bili omiljena tema. Evo i link, radi podsećanja:
http://www.vojvodina.com/naslovna/arhiva4/031008.html
To što on sada, kao duboka opozicija, povremeno priča o tržišnoj ekonomiji jeste lepo, ali ja ne verujem da je to njegovo trajno opredeljenje. On ionako stalno menja te ekonomske programe i nekako mislim da je tu najtanji i da bi te ideje prvo bagatelisao kada bi došao na vlast. Opet bi pričao o ho-ruk-ekonomiji. Jednom akcijaš uvek akcijaš.

Druge političare nisam ni pominjao, što ne znači da mislim da su oni bolji. Naprosto su, štono se kaže, ispod nivoa kritike. Problem Srbije je što su joj sve stranke na levici što se tiče ekonomske politike i meni nije jasno zašto niko ne smatra bar politički profitabilnim da se smesti na desni spektar, kad tu zjapi ogroman prazan prostor.

Meni Mladić i Gej parada nisu problem. Ne znam zato mislite da sam ja protiv hapšenja Mladića ili protiv Gej parade? Ja sam protiv retorike ljudskih prava i nekakvih gej-prava, jer to smatram krajnjom evolucijom etatizma i socijalnog konstruktivizma. Protiv sam zahteva za koje se zalažu gej-aktivisti, što nikako ne znači da odobravam varvare koji prete nasilnim obračunom sa gejevima 10. 10. u Bgd. Tu vrstu ucene naprosto ne želim da prihvatim. Takođe sam protiv te logike koja hapšenje Mladića i Hag postavlja kao neku vrstu vododelnice bilo čijeg liberalizma. (Naravno da ga je trebalo uhapsiti odavno i završiti s tim.) Srpska levica nameće te teme kao ključnu stvar reformske politike (obračun sa prošlošću), ne primećujući da time jednako blokira reforme i kontaminira politički prostor kvazi-temama, kao i njihovi ideološki kontrahenti sa desnice, koji žele povratak loše prošlosti. Pristanak na tu vrstu ucene ja zovem pravom semi-liberalnom politikom.

Strile said...

VladimirV,

"dokle god liberalni "desnicari" u Srbiji poput Bruta i Jankovica budu opravdavali bombardovanje svoje zemlje, dotle liberalizam koji vi preporucujete nema AMA BAS NIKAKVU buducnost u Srbiji."

Zaboravio si planirane čistke nad komuncima, poput tebe, kojima ćemo napuniti zatvore u Srbiji kad naši preuzmu vlast.

VladimirV said...

Hmmm ni ne ocekujem nista bolje od standardnih komentara tipa "komunisto", "komunjaro" blablabla... a samo jedno pitanje: ko su ti "vasi"? LDP? Kvirija? Pa eno 10-tog ce ti "vasi" OPET da dobiju od prave srpske desnice - Obraza :)))
http://www.youtube.com/watch?v=nUOH7nrVfys

Lighthouse said...

Što se tiče Jovanovićevog odnosa prema ekonomiji, mislim da je on evoluirao negde oko 2005, pod uticajem (većinskog) liberalnog krila Građanskog saveza Srbije, s kojim je već tada bilo reči o ujedinjenju (realizovano 2007). A slažem se da dok se Jovanovića ima za šta i ima smisla kako hvaliti (npr. zbog odbijanja državne gradnje stanova, zalaganja za pluralizam autorskih agencija, itd, itd) tako i kritikovati (npr. zbog zahteva za kontrolu marži na mleko, umesto slobodnog uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda), ostali skoro da su ispod svake kritike. I slažem se da je dosledna tržišna orijentacija prazno mesto na političkoj sceni (za koje se nadam da će ga LDP popuniti, jer je to mnogo bolje nego da ga popune socijalni konzervativci u liku tribalnih etno-nacionalista i homofoba). Ali, gde je drugačije? Ni VVD, ni FDP, ni Fp, ni Venstre, ni PNL, ni CDC, a s druge strane bare GOP, ne da nisu u tom smislu (privrženost tržišnim principima) savršeni nego su itekako bušni (a neki i BUŠni).

Strile said...

Lighthouse,

Ovo oko poreza. Zašto mislite da bi sistem poreske konkurencije bio lošiji od postojećeg koji se razrezuje na nacionalnom nivou? LS sada, koliko znam, naplaćuje samo porez na imovinu i ima "pravo iznajmljivanja" imovine koju joj je otela država (dal će se status te imovine ikada rešiti?) + još neke sitne takse. To je crkavica sve. Zar ne bi bila sjajna stvar kad bi, recimo, opštine imale mogućnost da razrezuju porez na dobit, kao što je bilo pre 1997, pa da postoji mogućnost da neke opštine uopšte ne razrezuju taj porez, kako bi privukle investitore? Zašto bi danas Čačak, Sopot ili Novi Pazar delili sudbinu Kragujevca, Majdanpeka ili Leskovca, kad je nisu morali, po tom pitanju, deliti početkom devedesetih? Meni to nije jasno i uopšte mi ne liči na neko liberalno dostignuće postpetooktobarskih vlasti. Zar ne bi bilo sjajno da se imovina vrati opštinama, pa da mogu da je prodaju? Inače, pogledajte samo to dodvoravanje lokalnih vlasti resornom ministru na sajtu ministarstva za LS:
http://www.drzavnauprava.gov.rs/
To samo znači da je zavisnost lokalnih samouprava od centralne vlasti potpuna. Opet imamo jagnjeće brigade. To govori dovoljno o toj success story.

Lighthouse said...

Brute,

Ja sam za poresku decentralizaciju i konkurenciju, apsolutno. Ali, pričati da smo to imali pre 1997, smešno je. To je kao da kažete da je pod bravarem bilo većih prava LS jer su opštine imale čak i svoje vojne jedinice i svoje sekretarijate za odbranu.

Imovina LS je oteta 1995, ako su je i do tada stvarno imale. Vlada je diskreciono raspuštala opštinske vlasti. Vlada je arbitrarno raspoređivala transfere, kako namenske tako i nenamenske (prvo je i danas problem ali drugo je već postalo nezamislivo). Vlast, lokalna i centralna, je krala i falsifikovala lokalne izbore. Znači, ondašnje stanje - duplo golo.

Ono što u sadašnjem stanju zabrinjava, to nisu nedostaci u sistemu LS (oni bi se mogli otkloniti daljim reformama), nego nedostatak svesti u skoro kompletnoj populaciji (uključujući skoro kompletnu političku i medijsku elitu) o značaju vertikalne podele vlasti. Nacoši su protiv decentralizacije en bloc, uvek i svuda. A DS je za, ako i samo ako to daje neposredni, ali neposredni, politički profit. Ni oni istakuti članovi DS koji su ceo svoj život, i srce i dušu, posvetili razvoju i ideji razvijene LS (da ih ne imenujem) kad im se bilo šta novo predloži, refleksno uključuju kalkulator u glavi koji računa li računa pa kaže: čekaj, čekaj, čekaj, hajde da vidimo je li to dobro za "nas" ili za "njih", je li to dobro u ovom političkom trenutku, kako će to da se odrazi na centralnom nivou. Jednom rečju nijedno pitanje LS za njih nije načelno demokratsko, ustavno i sistemsko, nego samo i jedino političko pitanje. LDP je tu poštenija (pa i dalekovidija) ali se ona, nažalost, ne bavi dovoljno sistemskim pitanjima LS (ili bar, ne daje dovoljno medijskog prostora onima u njoj koji se time bave).

Igor said...

Lighthouse:

Ja se sa vama slazem uvek oko 90-95% i ovom prilikom vam odajem priznanje za vasu neumornu odbranu LDP-a od kritika (uglavnom komentatora) sa ovog sajta. Mislim da se cesto barata pogresnim kategorijama kada ne-politicari kritikuju politicare. O tome je mnogo pisao Prokic u onoj nesrecnoj polemici sa Pescanikom, ali mislim da su zakljucci validni i za kritiku sa liberalne strane.

Dakle uvek ima tih prozivki zbog izdaje ideala, nedoslednosti etc. Zanimljivo je naime, da su cak i ti koji su nekad bili najradikalniji za odbranu ideala (liberalnih, levih, whatever) po dolasku u politiku postali ono sto su prethodno kritikovali (korumpirali se, ne u smislu kriminalnom, vec etickom, ideoloskom...) Kada bi sutra potpisnici Bohinjske Deklaracije osnovali stranku i usli u parlament komentatori TR-a bi poceli njih da pljuju za neki izdati ideal...


MMiillaann:

"Najposle oni su stranka leve orijentacije(ne zovu se stranka već partija zar već to ne podseća na komunistički period)..."

Po tome je principu i GOP (Grand Old Party) onda stranka leve orijentacije jer njeno ime podseca na komunisticki period, ne?
:)

Vlada said...

Da li će neko da osnuje osnuje stranku "Tržišno rešenje"? Ili Liberalnu stranku Srbije? Da li bi mogli da skupimo 10.000 potpisa? Da li bi stranka imala pravi libertarijanski program i da li bi ga se odrekla zarad vlasti?

U Srbiji ne postoji višepartijski sistem, svi su isti. Kako promeniti ovo stanje?

Strile said...

@Lighthouse,

Potpuno sam svestan te logike vlasti i nacina razmisljanja politicara. Mislim da su politicari koji izmicu toj logici izuzetak, pogotovo ako govorimo o liberalnoj politici, jer je u pitanju svojevrstan paradoks - doci na vlast da bismo ogranicili vlast, da bismo je povukli ne samo iz ekonomije, nego i iz drugih oblasti drustvenog zivota. Takvi politicari su po pravilu idealisti, sledbenici "etike ubedjenje", koji u najvecem broju slucajeva urade posao i brzo nestanu sa politicke scene. Nekad ima to u dobroj meri podje za rukom, kao Ludvigu Erhardu u Nemackoj 50-tih, Martu Laru ili Vaclavu Klausu 90-tih. Ali, da bi se pojavio takav liberalni idealista, da bi bio moguc u politici, potrebna je snazna liberalna kultura i dugi "ideoloski rad sa masama". Ta liberalna kultura je u Srbiji marginalna i jos uvek slaba. Ponekad je dovoljna i snaga licnog ubedjenja koja granici sa ludoscu (kao onaj Erhardov cin sa deregulacijom cena). Neko kao Ceda, ko je nedavno mozda nacuo od nekih ovdasnjih liberala nesto o trzistu, tesko da moze da bude ta vrsta politicara. Ipak su njemu blize neke druge teme, koje se samo u nategnutom smislu mogu smatrati liberalnom pricom (manjinska prava, ratni zlocini, borba protiv tradicionalista i mantijasa, itd). Na zalost, nije on taj kalibar. On u liberalizmu vidi jednu simpaticnu politicku pricu, koja moze da se mozda politicki kapitalizuje, i to u jednom jako razvodnjenom obliku, a ne kao stvar principa.

Ja mislim da prazan politicki spektar na desnici apsolutno ne moze da popuni LDP. Pa politicki savet bi ga rastrgao kao neofasistu (ako se secate reakcija i negodovanja zbog "Ekonomije bez granica", znate na sta mislim).

@VladimirV,

Uvek sam bio pomalo daltonista kada su u pitanju nacosi i komunci, tako da ces mi oprostiti sto sam te pogresno identifikovao.

@Igore,

U kakvu su to posebnu mudrost posveceni politicari, u koju mi ne-politicari nismo, pa nas to diskvalifikuje kao njihove kriticare?

Anonymous said...

Igore nisam rekao da im ime daje suštinu,ali pokazuje nekakvu predistoriju ljudi koji su to ime dali stranci koju su stvorili. Jel bi ti dao ime sinu Hasan a da želiš da on bude pravoslavni hrišćanin. Bez obzira na sve njihove priče o tržišnoj ekonomiji,vladavini prava koje ja jako poštujem trebalo bi sam da uvidiš da su oni levičari. Opet daleko su oni od SPS-a nisam pričao o njima kao najgorim socijalistima,ali definitivno nisu klasična liberalna stranka. Međutim to nije suština priče o LDP-u,koji bi ja voleo da vidim u nekoj koaliciji na vlasti da se razumemo,već je problem što LDP predvode ljudi čija je medijska slika gora od najgore. Sa takvim liderima nikada neće biti deo neke koalicije na vlasti. Pri tom mislim da uopšte nije bitno da li je ta slika o Čedi,Vesni Pešić i ostalima realna ili deo nečije kreacije(a gosn gradonačelnik Điki de facto kontroliše sav medijski prostor),ali narod je i suviše primitivan da bi gledao suštinu...plebsu je bitna forma...ili smo već zaboravili kako je pokojni Đinđić bio prikazivan u medijima kao glavni izdajnik i huškač na nas,pa kad su se promenili i uređivači tog medijskog prostora promenila se i slika...i ne samo ta slika

VladimirV said...

MMiillaann said...
već je problem što LDP predvode ljudi čija je medijska slika gora od najgore. Sa takvim liderima nikada neće biti deo neke koalicije na vlasti.
-----------------------------
Dobro je da ste to shvatili. A ja nemam nista protiv da u vlasti ucestvuje neka desnicarska liberalna partija i da recimo kao u Svedskoj reformise penzioni sistem i recimo uvede vaucere u visoko obrazovanje, ali ne LDP nego da to bude neka NORMALNA desnicarska liberalna partija.

Lighthouse said...

VladimireV,

Šta je za vas "normalna desničarska liberalna partija"? Švedski liberali? Pa i oni su glasni u zaštiti prava gejaca, neće da zabrane abortus, k tome su još najglasniji od svih u Švedskoj za veće približavanje EU (jer bi to bio napredak u odnosu na sadašnje stanje nasleđenog "švedskog modela socijalizma"). To im ne smeta da budu i za NATO, da uvode školske vaučere, i da gledaju kako bi se mogli smanjiti porezi (ipak su oni manjina u vladi, koju predvode - vajni - konzervativci), itd. "Liberalno" nije sinonim ni za "desničarsko" ni za "levičarsko", već je van tih podela, u kojima je jedina tema u ime koje boje na zastavi će se tlačiti ljudska sloboda, i je li glavni cilj države da nemilice uzima od jednih i nemilice deli drugima (što hoće socijalisti i drugi levičari), praveći društvo zavisnika od države i uopšte morona (pogledaj oko sebe), ili da nemilice nateruje ljude da u svojoj seksualnosti ne vide ništa više od sredstva za prokreaciju i da na sve druge načine zauzdava njihovo slobodno i odgovorno traganje za srećom (na čemu rade konzervativci i drugi desničari), praveći društvo frustriranih, agresivnih sadista a u suštini nezrelih ljudi.