Pages

08 September 2010

A ovo nije kartel?

Za boravak u zaštićenim prirodnim područjima plaćaće se novčana naknada. Za ulazak na Kopaonik, na primer, automobilom cena će biti 200 a pešice 100 dinara.

Taksa će se naplaćivati po osobi i predstavljaće neku vrstu pojedinačne ulaznice, dok će se druga tarifira naplaćivati za ulazak motornih vozila.

Predstavnici četrdesetak zaštićenih prirodnih područja Srbije (Kopaonik, Tara, Fruška gora, Đerdap, Uvac, Vlasina, Golija...) krajem avgusta su održali sastanak na Kopaoniku da bi se dogovorili o ovom „cenovniku”.

Jer, prema vladinoj uredbi o naknadi za korišćenje područja koja je letos stupila na snagu, svakom zaštićenom području daje se mogućnost da samostalno formira visinu ove naknade, ali bez većih odstupanja od drugih.


Piše Politika

4 comments:

Janko said...

Kako sam se iznervirao letos! Na prolasku PORED Mokre Gore sam morao da platim neku taksu tom Kustinom privatnom rezervatu, šta li.Ko mu je dao pravo da stavi rampu na javni put i da naplaćuje harač bre?

Vlada said...

Što se tiče domaćih kartela, ja kad pričam prijateljima, kolegama itd .. da treba da se skinu sve carine i trgovinske blokade i da se dopusti potpuno slobodan uvoz i izvoz, da bi to skoro trenutno rasturilo monopole i kartele, skoro svi su u fazonu da mora da se štiti domaća privreda, kako će domaća privreda propasti, radnici biti otpušteni...katastrofa u najavi..

Suviše se po novinama spinuje kupujmo domaće i slične gluposti. Evo primera sa sajta MojaSrbija:

"Sva roba proizvedena u Srbiji, u čijoj proizvodnji vrednost uvoznih sirovina i repromaterijala ne prelazi polovinu fabričke vrednosti proizvoda, predstavlja domaći proizvod. Kada to prevedemo na maloprodajnu cenu, odnosno dodamo trgovačku maržu, porez i ostale dažbine, uvozni troškovi obično ne bi trebalo da prelaze 30% iznosa. Kada damo 100 dinara za domaći proizvod, često i do 95 dinara ostaje u zemlji i ide na troškove proizvodnje, plate radnika, investicije i izdvajanja za prosvetu, zdravstvo, penzije, bezbednost, a samo 5 dinara odlazi putem profita u džepove vlasnika firme, ma koje vere ili nacije taj vlasnik bio. Kada damo 100 dinara za uvozni proizvod, čak i do 80% iznosa može izaći iz novčanih tokova Srbije."

Jedan off pa vi izbrišite..

Raduje me kad u mainstream (da ne kažem provladinim) sajtovima ili novinama pročitam ovako nešto.

Led na Grenlandu i Antartiku topi se sporije od predviđanja

Samo u Americi: Školovanje kod kuće

Vojvoda said...

На зимовање на Копаоник иду само ископлексиране будале и необавештени јер откако су укинуте визе за скоро целу ЕУ, не видим ко нормалан иде тамо. И треба да пропадну.

Не знам да ли сте читали коментаре, али мени је овај запао за око:
---
Прошле је време кад су национална добра, или добра народа, коришена бесплатно - либерални и онај тврђи капитализам не познају категорију-бесплатно!
--
Крив је капитализам, него шта и то још либерални!

Marko Paunović said...

Iskreno, ja nemam nista protiv naplacivanja, meni smeta nihovo dogovaranje oko cene.