Pages

23 September 2010

Koliko se svet promenio

Za tehno entuzijaste, verovatno najbolji način da shvatite obim tehnološkog progresa je da prelistate stara izdanja Radio Shack kataloga. Pogledajte, na primer, ovaj iz 1990. godine. Mogli ste da kupite VHS kameru tešku jedno 8 kila za 1000 ondašnjih dolara. Ako odete u 1980. godinu, glavna stvar su muzički stubovi, sve sa magnetofonima i gramofonima. Na linkovanom sajtu imate brojeve od 1945. godine, pa gledajte. Ako mislite da je takva situacija samo kod tehnike, pogledajte i druge kataloge, u kojima možete da vidite odeću, obuću, igračke i slično.

Međutim, meni je nešto drugo zanimljivije - kompjuterske igrice. Nedavno sam našao na Youtubeu da je mnogo ljudi snimilo svoje igranje igrica na Komodoru, Spektrumu, Amigi i da su to postavili na net. Evo snimka prve simulacije fudbala koju sam igrao negde 1985. godine na Komodoru 64, i PES 2010 koji sam igrao malo pre.





Na sve to treba dodati i činjenicu da sam se pre 25 godina igrao na CRT TV-u od 14 inča, a danas na LCD monitoru od 22 inča.

5 comments:

Davor Nikolić said...

Svaki put kada Marko spomene kompjutersku IGRICU, a Miodragu Kuzmanoviću od muke crkne jedna grafička kartica...

Anonymous said...

Ako bih mogao da dodam u duhu vrednosti koje pisci ovog bloga promovišu,jeste činjenica da je sav tehnološki napredak u proteklih nekoliko decenija zapravo posledica ogromnih investicija u svakojake tehnološke sektore-elektronika,telekomunikacije,softver... Naravno potražnja je stvorila ponudu,ali ono što je takođe zanimljivo istaći da nekih novih revolucionarnih pronalazaka nije bilo,već je sve stvar skaliranja tj uređaji i softver su postali manji a moćniji,a sve kao posledica ulaganja u razvoj novih tehnologija. Cene su tek posebna priča,pale su dosta... Ono što je investitorima takođe pogodovale jeste što zapravo ova industrijska grana prevashodno prodaje ,,pamet" , a ne npr neke sirovine ili proizvode sirovina pa morate biti u dobrim odnosima sa svim geostrateškim i umišljenim silama i njihovim režimima itd.

Marko Paunović said...

Pazi, cak i ako PES nije igrica vec, recimo, simulacija fudbala, ovaj Soccer tesko da je nesto vise od IGRICE.

Davor Nikolić said...

Well, i najprostije IGRICE poput Ponga imaju set pravila, procedura i mehanike koji nije mnogo manje složen od live IGARA poput stonog tenisa ili štalismo već igrali kad smo bili klinci bez kompjutera, zujke i tako to...

tiki said...

joj Kuzma je car ,