Pages

28 September 2010

Bohinjska deklaracija slobode

Inicirana od strane nekolicine liberala iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Sada online i otvorena za potpise svih zainteresovanih iz svih krajeva Balkana.

12 comments:

Жељко Симовић said...

Бохињска декларација, с обѕиром да има потписника из Србије, је објава рата србским националистима.
Либерали, потписници декларације из Србије могу водити рат против србског национализма и србских националиста.Да ли га могу и добити? Мислим да је то немогуће.
Боље да одустану од тог залудног посла.Ово је мој добронамерни савет свим потписницима Бохињске декларације који су аутори и коментатори са Тржишног решења и Каталаксије.Либерали и србски националисти, по мом мишљењу, треба да сарађују на популарисању, у Србији, пензијске реформе по чилеанском моделу коју је спровео Хозе Пињера, почетком осамдесетих година 20. века.

Vlada said...

"pojedinac podređen državi kao nezrela i nesamostalna osoba i večiti abonent paternalističkih državnih intervencija."

mogli ste da skraćeno napišete "Srbin"

fg said...

Kad videh odakle su autori zapitah se zasto nema ni reci o odnosu prema komunistickoj proslosti?!
Mozda gresim, ali ja mislim da ovakve i slicne deklaracije koje se ticu slobode na ovim prostorima moraju i po ovom pitanju biti dosledne, jer ne mozemo graditi drustvo zasnovano na individualnim pravima a drzati titovu sliku na zidu!
Ili je to svesno uradjeno?
Bar da ste pomenuli onu Prasku deklaraciju....

Strile said...

Željko,

Srpski nacionalisti već 20 godina nastavljaju socijalističku revolucionarnu borbu protiv srpskog društva, kako bi ga "izlečili" od raznih zala i upodobili svojoj ideji "zdravlja" (Zdrave Nacije ili Zdravog Društva - neka oprosti Lighthouse na poređenju). Mislim da je bilo dosta tih revolucionarnih divljanja srpske levice i desnice u Srbiji (a i šire) i da je došlo vreme za jedan socijalni laissez faire, bar kratki predah od Revolucije i socijalnog konstruktivizma, ako već ne dopuštate jedan dobar i sladak Večni Mir.

Strile said...

fg,

Kako misliš ni reči? Kakva Titova slika?

"Komunistička ideologija zamenjena je novim sadržajima sa istim ciljem – kontinuacija sistema svemoćne države. Nacionalizam se pokazao samo kao poslednji stadijum komunizma. Nekadašnji komunisti, koji su postali ili nacionalisti ili prosvećeni evro-socijalisti, još uvek dominiraju političkim životom čitavog regiona."

fg said...

Brute,
ocigledno sam se nespretno izrazio.

Ono sto sam zaista mislio odnosilo se na primedbu da taj odnos prema komunizmu treba da se definise kao jedan od temeljnih principa.
Zato sam i pomenuo Titovu sliku, misleci na drustvo koje sa jedne strane govori o slobodi pojedinca i prihvata ovakve i sl. deklaracije, a sa druge strane i dalje se kune u oslobodjenje '45. god. Nisam mislio na autore deklaracije.

A pomenuta recenica je forumulisana tako da bi je cak i Jovo Kapicic u odredjenom kontekstu samokritike prihvatio. Po meni nedovoljno da bi se jedno takav stav jasno ispoljio.

Strile said...

@fg,

Ja sam Deklaraciju razumeo upravo kao pokušaj da se pokaže kontinuitet komunističke politike u politici postkomunističkih demokratija na Balkanu - da posle 20 godina od pada Berlinskog zida suštinski ništa nije promenjeno i da je nacionalizam poslužio komunističkim elitama kao zgodna ideološka forma za tu kontinuaciju. Ta formula je, po meni, znak raspoznavanja pravih antikomunista - to nije apel za demokratizaciju društva, nego za njegovu liberalizaciju, što tek i može da (bar naknadno) da puni smisao napuštanju komunističke ideologije. Druga velika tema koju Deklaracija otvara jeste odnos prema EU i pokušaj artikulisanja evro-skeptičke pro-liberalne politike. Na prostoru Zapadnog Balkana takvo nešto ne postoji. Postoji evro-skeptička desnica, koja je anti-liberalna, odana ideologiji "krvi i tla" ili "slovenske duhovnosti", ili već koju formu uzima (u Srbiji se to zove "Ne-damo-Kosovo"). Odnos prema EU je na ovim prostorima potpuno zagađen tim prividnim sukobom EU-entuzijasta (koji uglavnom dolaze sa levice) i EU-skeptika (koji su uglavnom desničari). Ona se, recimo, (iako se Željko s tim neće složiti) može shvatiti i kao poziv evro-skeptičkoj desnici da napusti jednu propalu i gubitničku nacionalističku retoriku i zameni je onom koja se na efikasan način može suprotstaviti uključenju u novu "tamnicu nacija" i da se na principima slobodnog društva, koje možemo pronaći i u našoj tradiciji, brani ideja o naciji ponosnoj na svoje institucije i svoje slobode (kao što je Berk hvali "engleske slobode" i "prava Engleza" nasuprot francuskim "pravima čoveka". Takođe, moraš imati u vidu da su neke od zemalja na koje se odnosi Deklaracija, kao i autori i potpisnici, već članice EU (Slovenija i Bugarska). Naprosto, teme koje nama još izgledaju sveže i živo, za njih su već odavno preboljene boljke ili realnost u kojoj su zacementirani. U tom smislu Deklaracija jeste izbalansirana, ali ne mislim da je pravljen kompromis u bazičnim stvarima. Takođe, ovo je samo DEKLARACIJA, za kojom treba da usledi aplikacija tih stavova i akomodacija za svaku zemlju posebno. Siguran sam da ta akomodacija neće ići u pravcu otupljivanja oštrice i real-političkih kompromisa, nego razjašnjavanja i zaoštravanja teza iz Deklaracije.

fg said...

Brute,
nisam ranije nasao vremena za odgovor zbog velikih obaveza oko sopstvenog vencanja i osecam da ti dugujem izvinjenje zbog toga, jer sam ja inicirao ovu raspravu.

Izmedju ostalog si napisao i
"...Ona se, recimo, (iako se Željko s tim neće složiti) može shvatiti i kao poziv evro-skeptičkoj desnici da napusti jednu propalu i gubitničku nacionalističku retoriku i zameni je onom koja se na efikasan način može suprotstaviti uključenju u novu "tamnicu nacija" i da se na principima slobodnog društva, koje možemo pronaći i u našoj tradiciji, brani ideja o naciji ponosnoj na svoje institucije i svoje slobode (kao što je Berk hvali "engleske slobode" i "prava Engleza" nasuprot francuskim "pravima čoveka"."
....
Ako sam dobro razumeo, ti mislis da srpska desnica svoju anti-liberalnu aktivnost iscrpljuje u politici prema Kosovu, i da istinski liberali moraju biti EU-skeptici, tj. apsolutno iskljucujes mogucnost zalaganja za EU-integraciju uz istovremenu nameru da se ta ista EU reorganizuje i reformise u zajednicu evropskih naroda na (klasicno) liberalnim nacelima (dakle, kroz jedan opsti evropski liberalni pokret a ne usko nacionalni), kao jedan od mogucih stavova istinskog liberala povodom ovog pitanja?

Ako je tako, moram napisati sledece.
-Ja licno mislim da je stav prema Kosovu irelevantan u definisanju da li je nesto proliberalno ili nije.
Cak sta vise, ako zanemarimo opste okolnosti, istinski liberal bi mogao da se lati i argumenta da na Kosovu treba ici i do te mere, da treba intervenisati i vojno kako bi se promenila realnost gde su individualna prava do te mere ugrozena da prakticno ne postoji ni pravo na "otkucaj srca"!
-Srpska desnica ima odnos prema ekonomskim slobodama pojedinca koji je ili tipicno komunisticki, ili tipicno fasisticki. Treceg nema! I to je pored sovinizma kamen temeljac njihovog politickog delovanja!
-I na kraju, ja spadam u one koji se zalazu za EU-integraciju, jer jedini nacin da se Srbiji liberalizuje, jeste da se "liberalizam" "uveze" iz EU, slicno kako uvozimo "predrpistupne obaveze EU", zbog toga sto on nema iz cega da se "prozivede" u samoj Srbiji.

Vera u to da je srpska kondura sama od sebe sposobna da nakaci teksasku mamuzu je jalova!


"Siguran sam da ta akomodacija neće ići u pravcu otupljivanja oštrice i real-političkih kompromisa, nego razjašnjavanja i zaoštravanja teza iz Deklaracije."

Razlog mog komentarisanja na ovoj temi jeste da isprovociram jednu ovakvu recenicu. :)

Strile said...

@fg,

Pre svega, cestitam na zenidbi i nek je sa srecom!:)

Sto se tice mog odgovora, evo samo kratko. Slazemo se oko opisa politicke situacije u Srbiji. Cak se slazemo i oko intervencije na Kosovu (kad bi Srbija sama postovala ekonomske i politicke slobode), da bi imala puno moralno pravo da (cak i uz pretnju silom) zastiti ta prava na Kosovu. Jasno mi je i da Srbija ima jako slabu liberalnu tradiciju, na koju bi se mogla pozvati u izgradjivanju sopstvenog identiteta. Jasno mi je i to da su ekonomske slobode ovde jos uvek daleko ispod stepena tih sloboda u EU. Ali, "uz zanemarivanje tih opstih okolnosti", isto tako vazi da EU nikako ne moze biti ideal drzavne zajednice organizovane na liberalnim principima. To ne moze biti ideal kome tezi jedan liberal. Zato ta prica o EU sada jednako kontaminira politicki prostor u Srbiji, kao sto ga je decenijama kontaminirala i prica o Kosovu. U tom smislu te dve price ili retorike - Kosovo i/ili EU - zaista imaju veze sa liberalizmom u Srbiji, jer blokiraju ne samo nas odnos prema buducnosti i liberalnim reformama, nego i prema proslosti -- onoj tankoj, ali znacajnoj liberalnoj tradiciji koju ipak imamo. Ili verujes da su "kosovski mit", politicki autoritarizam i antiliberalizam autenticne tradicije u Srbiji? Jesu mozda bile dominantne, ali su, po meni, predstavljale nasilje nad srpskim drustvom i tradicionalnim institucijama - kako nacionalizam, tako i socijalizam (komunizam).

Sto se tice EU, ja je ne vidim kao politicki savez ravnopravnih i nezavisnih drzava. Ja je vidim kao interewsni politicki pakt Francuske i Nemacke, zasnovanom na snaznoj birokratiji i centralizaciji. Zato sumnjam u neku mogucnost unutrasnje reforme EU koja bi isla ka unistenju birokratskog centralizma. Ako bi se takve fisione silnice pokazale kao znacajna opasnost za EU-centralizam, taj politicki savez ce se raspasti, pre nego se reformisati (slicno kao SFRJ). Zato verujem da je separatizam jedina liberalna politika za EU. Ako govorimo o liberalizmu, naravno, a ne o nekakvim "predpristupnim obavezama" i prepisivanju EU zakonodavstva. Ako verujes da je to jednako liberalizaciji u Srbiji, onda cemo zaista ostati samo vecita deca koja jasu drvenog konjica i smesno deluju sa tim vasarskim kopijama teksaskih mamuza.

perica said...

Oženismo našeg druga iako je mlad!
Sve najbolje fg.

Slaviša Tasić said...

"nisam ranije nasao vremena za odgovor zbog velikih obaveza oko sopstvenog vencanja"

Ovakvo brkanje prioriteta nećemo više tolerisati.

Boban said...

Da li neko ima tekst deklaracije? Jer je sajt ugašen... :(
Bio bih jako zahvalan ako neko nekim slučajem ima, da mi prosledi na mail:

boban.fpn@gmail.com