Pages

30 August 2010

Planeri su poludeli - Lazar će da živi u nosorogu

Južni Sudan, u kojem trenutno živi moj kobloger, je objavio bizarni plan da gradove fizički oblikuje po biljkama i životinjama. Tako će Džuba, glavni grad, iz aviona ličiti na nosoroga.




Lazare, jel ja za ovakve bizarnosti treba da saznajem sa Frikonomiks bloga?

2 comments:

Lazar Antonić said...

Da, mislio sam da pisem o tome pre dve nedelje ali nikako da stignem.

Moj dobar prijatelj Alan Boswell je "probio" ovu pricu. Njegova originalna prica je postala popularna ali vise u saljivom smislu. Istina je, da je u pitanju ozbiljna ideja, da se daleko odmaklo u planiranju (uradjeni su blueprints) i da je idejni tvorac mladi i vrlo impresivni arhitekta koji je dugo godina radio u Engleskoj.

Ono sto je meni kao liberalu interesantno je sto tu ne bi trebalo previse drzavnih para da bude potroseno. Zemlja u Juznom Sudanu nema privatne vlasnike ali sa druge strane ni drzava nema vlasnistvo. Plemena su vlasnici zemlje. Dva plemena su donirala svoju zemlju za projekat. Sta su dobili zauzvrat ne znam.

Jedno pleme u blizini Dzube je dalo zemlju privatnim investitorima da grade. Vlada je naravno vrlo zainteresovana i ceo projekat u sustini vodi treci covek (predsednik parlamenta). Ono sto nije jasno, i zbog cega jos uvek nisam napisao post, je sto uloga drzave i prvatnih investitora nije definisana. Predsednik parlamenta je rekao mom prijatelju da ce drzava biti vlasnik 30% projekta. Nazalost ovaj momak ga nije ispitivao vise na tu temu. Trudio se da snimi sto vise planova je moguce jer mu je to bilo vazno za AP clanak koji je pisao. Obecao mi je da ce da se raspita.

Ono sto je vazno je da projekat od 10 milijardi ne znaci toliko drzavnog ulaganja. Takodje, tih 10 milijardi je plan troskova za 20 - 25 godina izgradnje gradova. Radi se o dva grada, drugi je zirafa na zapadu zemlje. Meni se ta cifra cini debelo podcenjenom.

Konacno, ne gradi se u gradovima vec se grade novi gradovi. Tako da mogu da zamislim da vlada snosi troskove izgradnje vladinih objekata (parlament, predsednicka palata, ministarstva i slicno).

Imajuci to u vidu, kada nosorog bude gotov, ja cu moci da se pohvalim da sam ziveo pod njegovim repom.

fg said...

Navodno je u hrvatske autoputeve do sada ulozeno 5-6 milijardi eura, tako da mislim ste Lazare u pravu kada kazete da je iznos podcenjen.