Pages

26 July 2010

Keš za krv?

Ministarstvo zdravlja je pozvalo građane da dobrovoljno daju krv. Karakteristično za letnji period, rezerve krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije i drugim centrima za transfuziju krvi u Srbiji su smanjene, a broj davalaca manji je od neophodnog. Logično rešenje bi bilo keš za krv ali to izgleda nigde nije praksa. Jedno od objašnjenja je da bi "profesionalni" davaoci krvi imali motiv da lažu o neophodnim podacima (seksualne navike ili istorija konzumiranja narkotika) i da bi se destimulisali altruistični davaoci. Mislim da se time bavi i Freakonomics i da zaključuju da bi krv bila lošija odnosno da bi bilo manje kvalitetne krvi. Nisam baš siguran da je ta teorija tačna ali je činjenica da krv ne može da se testira na određene bolesti (u Americi na primer ne možete da date krv ako ste proveli 6 meseci u Velikoj Britaniji od 1980 - 1996 zbog takozvanih ludih krava jer još uvek ne postoji test koji otkriva prisustvo u krvi). Moral sa plaćanjem ne bi trebalo da ima nikakve veze jer crveni krst u Americi prikupljenu krv ne poklanja već prodaje bolnicama.

Sa druge strane donacije plazme se plaćaju. Plazma može da se donira dva puta nedeljno i otprilike se plaća 20 za prvu i 40 dolara za drugu posetu nedeljno. Dosta ljudi to koristi kao dodatni prihod. Farmaceutske kompanije koriste plazmu za proizvodnju preparata za tretman hemofilije i opekotina. Za razliku od krvi, nestašica plazme je praktično nemoguća.

5 comments:

Marko Paunović said...

I patrijarh je pozvao pre neki dan...

Gledao sam pre par dana neku emisiju, gostovala je, recimo, direktor beogradskog Zavoda za transfuziju krvi, ili tako nešto. Rekla je da uobičajeno imaju rezerve krvi za 3 dana, ali da leti to padne i na 1 dan. Kaže da, kada im se to desi, izdaju saopštenja i pozivaju javne ličnosti da pozivaju na davanje krvi. Rekla je da su im sada, posle patrijarhovog poziva, rezerve skoro dostigle nivo za 2 dana.

jovanović said...

Offtopic : Čitam komentar i prvo što mi pada na pamet je : ama patrijarh je mrtav :).

Marko Paunović said...

I ova direktorka Zavoda je rekla "na apel patrijarha, gospodina Pa... Irineja"

grh said...

pa, ja sam mislila sa se u srbiji vec dobija cash za krv, u obliku dva slobodna dana, znaci 2 dnevnice. doduse ovo vazi samo za zaposlene, ali ipak.

jovanović said...

Hm, da li država stvarno plaća te dve dnevnice, ili tera poslodavca da plati ? I šta ako preduzetnik da krv ? Ovo bi bilo zanimljivo znati. A i korisno, obzirom da planiram da se odazovem pozivu.