Pages

13 June 2010

Javno dostupno ali ne po cenu neprijatnosti

Evo kako direktorka Fonda za razvoj tumači javnu dostupnost informacija.

Postoji spisak firmi s iznosima kredita i namenom. Do pre dve godine smo ih objavljivali na sajtu, a onda je jedan list to na neki način zloupotrebio. Mediji su kontaktirali ljude kojima smo davali kredite i postavljali razna pitanja. Imali smo vrlo neprijatnih situacija. Mi podatke dajemo na pismeni zahtev neke institucije, ali ne i medijima. Klijenti su nam se žalili, navodili da kada dobiju kredit od banke nigde se ne udara na sva zvona.

Samo da im ne bude neprijatno. Razumem da banke ne objavljuju podatke o kreditima i klijentima jer se radi o poslovnoj tajni, ali ako se već koristi novac poreskih obveznika onda tu zaista nema mesta za diskreciju. Kome ne odgovara neka uzima kredit od komercijalnih banaka. Direktorka Fonda bi trebalo da se izvini ili pokloni i ode.

Sviđa mi se i ideja Blica da uporedi listu vlasnika jahti sa najvećim primaocima subvencionisanih kredita. Ako ekonomski argumenti protiv subvencija nisu dovoljno ubedljivi valjda će ovi populistički biti.

3 comments:

Lazar Antonić said...

Nisam video ovaj odlican Nemanjin komentar u istom tekstu.

Nenadić: U radu ne sme biti tajni
Da bi ne samo mediji, već i svaki građanin koji zatraže podatke o ovim kreditima morali i da ih dobiju, potvrđuje nam i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.
– Nemam nikakvu dilemu da ti podaci moraju biti dostupni javnosti. Ne samo nadležnim institucijama, već svima koji ih zatraže. Štaviše, bilo bi dobro da se spiskovi onih koji kredite pod izuzetno povoljnim uslovima dobiju objavljuju unapred, jer Fond nije komercijalna banka, već se radi o novcu građana Srbije koji imaju pravo da znaju kako se njime raspolaže – zaključuje Nenadić.

perica said...

Jedino populistički argumenti imaju nekakvu političku težinu - Srbija je demokratija. Naše je prokletstvo što populistički argumenti mnogo bolje "leže" kolektivistima. Ako nameravamo da nešto realno postignemo, moramo svoje libertarijanske ciljeve da postižemo populizmom. Jasno mi je da ovo zvuči kontradiktorno, ali nema drugog načina.

Danica Popović said...

Verovatno će vas interesovati da oglasite novu knjigu Dzefrija Majrona Libertarijanizam A-Z
prikaz u NY Timesu je ovde